Bartex.eu Napisano 24 Maja 2012 Share Napisano 24 Maja 2012 Witam !!! Zamierzam zrobić prace badawczą o muchołówce, mam pewien problem bo nie wiem w którą stronę pójść. Otóż nie wiem czy kupić muchołówki dorosłe w doniczkach, czy kupić nasiona i samodzielnie je hodować. Do tej pracy potrzebne jest około 15 muchołówek, więc wiąże się to z sporymi kosztami. I tutaj pojawia się moje pytanie ile trzeba (średnio) czekać od momentu posadzenia nasion do takiego momentu, że muchołówka może sama pobierać pokarm (owady) ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 24 Maja 2012 Share Napisano 24 Maja 2012 Coś więcej o tej pracy? Co do posiania a wykiełkowania to poczytaj, bo było.... jeśli się nie mylę to bywa, że nawet 3 mc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartex.eu Napisano 24 Maja 2012 Autor Share Napisano 24 Maja 2012 Ogólnie to chce badać wpływ owadów na wzrost i rozwój muchołówek, może jeszcze coś z nawożeniem azotowym. Czyli jak ją posadzę to żeby mogła pobierać pokarm to musi minąć 3 miesiące ??? Jeszcze jedno pytanie, czy jeśli kupie roślinę w doniczce to będzie jej przybywało liści pułapkowych czy nie i w jakim czasie ??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leoj Napisano 24 Maja 2012 Share Napisano 24 Maja 2012 (edytowane) 3 miesiące to stanowczo za mało. Po miesiącu dopiero liście Ci wypuści, więc do łapania owadów to jeszcze daleko. Z mojego doświadczenia trwa to około 1 roku żeby roślina mogła zacząć łapać małe owady. Jeśli zależy Ci na czasie to jesteś skazany na kupienie sadzonek. Liście oczywiście będą przybywać. Jeśli zapewnisz im dobre warunki to przez miesiąc kilka ładnych liści Tobie wyrośnie. Edytowane 24 Maja 2012 przez leoj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadomaniak Napisano 24 Maja 2012 Share Napisano 24 Maja 2012 (edytowane) Jeśli zależy ci na czasie to lepiej rośliny kupić, bo kiełkowanie trwa długo i na rośliny łapiące owady się naczekasz. Liście przybywać będą, a gdy zapewnisz rośliną dobre warunki to nawet szybko. Edytowane 24 Maja 2012 przez owadomaniak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 24 Maja 2012 Share Napisano 24 Maja 2012 Koledze chodziło o to, że jeśli posiejesz nasiona to dopiero po 3 miesiącach może coś wykiełkuje ( w tym z 2 miesiące to sama stratyfikacja nasion), a to coś będzie miało 1mm i na pewno nie będzie zdolne złapać muchę : ). Kwestie nasion od razu porzuć - na okaz łapiący owady będziesz musiał czekać prawie rok.. Proponuje znaleźć sobie gdzieś młode sadzonki muchołówek. Jeszcze jedno pytanie, czy jeśli kupie roślinę w doniczce to będzie jej przybywało liści pułapkowych czy nie i w jakim czasie ??? To jest normalna roślina, więc będzie wytwarzać nowe liście (z pułapkami) .. skąd ty się wziąłeś ? A szybkości nie da się określić, wszystko zależy od warunków i samej muchołówki - czasem rosną na potęgę, a czasem mają okres przestoju Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 24 Maja 2012 Share Napisano 24 Maja 2012 3 miesiące to musisz czekać, aż nasiona wykiełkują. To takie minimum, w moim odczuciu. Zanim roślina będzie w stanie pobierać pokarm, to minie jeszcze trochę. Rozumiem, że pisząc "Czyli jak posadzę (...)." Miałeś na myśli "posieję". Zakładam, że do prowadzenia badania podejdziesz już bardziej profesjonalnie. Nie bardzo rozumiem pytanie o przybywanie liści. Muchołówce nie przybywa liści w nieskończoność. Mają te kilka, kilkanaście liści pułapkowych i one się jakoś regularnie wymieniają. Nie umiem Ci powiedzieć ile trwa wyprodukowanie nowego liścia, ale tak z tydzień, do dwóch może to trwać. Reasumując, wybrałeś sobie kiepski pomysł na pracę badawczą, gdyż wymagać to będzie nie tylko finansów ale i ogromnej ilości czasu, którego zapewne tyle nie posiadasz. W sumie bardzo ciekawy pomysł na pracę badawczą o roślinie, o której się niewiele wie. Osobiście odradzam. Praca na Olimpiadę Biologiczną może? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 24 Maja 2012 Share Napisano 24 Maja 2012 (edytowane) Gdzieś już o tym temat był na temat takiej pracy badawczej. Jak znajdę to tu wkleję. Edit- http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...c=14835&hl= Kto szuka nie błądzi Edytowane 24 Maja 2012 przez Gekon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartex.eu Napisano 24 Maja 2012 Autor Share Napisano 24 Maja 2012 Jestem dosyć początkującym biologiem, w tym roku podchodzę do Olimpiady Biologicznej, więc przede mną kilka miesięcy ciężkiej pracy, ale ten pierwszy raz chce tylko spróbować, więc proszę o dużo wyrozumiałości. Bardzo dziękuje za odp. (nie spodziewałem się aż tylu), a tak w ogóle to były prace badawcze na olimpiadzie o muchołówkach, jedna nawet została wyróżniona, w tamtej pracy badania trwały około 5 miesięcy, jakbym zaraz zaczął moje badania mogły by trwać 4 miesiące, więc czasu spokojnie wystarczy. Zainteresowałem się muchołówkami i raczej już nikt mi nie odradzi tego tematu. Spróbuje się go podjąć. Jakby co będę pisał na forum. Bardzo dziękuje za info o czasie rozwoju muchołówki. Proszę o wszelakie podpowiedzi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartex.eu Napisano 24 Maja 2012 Autor Share Napisano 24 Maja 2012 aha, możecie mi podpowiedzieć skąd kupić w miarę tanie 15 muchołówek, tylko takich żeby były zdolne do pobierania pokarmu i nie jakieś wyrośnięte (za stare) bo porównując parametry niektórych muchołówek (poddane różnym czynnikom) będę musiał coś porównać, jedną z takich cech jest np. ilość liści pułapek, wzrost, ilość kwiatów i chodzi o to aby rośliny w 4 miesiące mogły nabyć te cechy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 24 Maja 2012 Share Napisano 24 Maja 2012 Jeśli aklimatyzacja z in-vitro Ci nie straszna, to www.greenspot.pl. Dużo, tanio i rozmiary zbliżone do siebie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartex.eu Napisano 25 Maja 2012 Autor Share Napisano 25 Maja 2012 Super strona, a w jakim czasie od zamówienia dostane je do domu (średnio), bo zależy mi na czasie bo muszę je szybko hodować chcąc się wyrobić do końca września. Jakiej wielkości rośliny dostane ? Będę mógł je karmić od razu ? W ile czasu osiągną wielkość ok 25 cm ???? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 25 Maja 2012 Share Napisano 25 Maja 2012 W tej sprawie proszę pisać do właściciela firmy - nick na forum Sativ. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi