CFHs Napisano 2 Maja 2013 Share Napisano 2 Maja 2013 Na zdjęciu trudno określić wymiary, ale i tak wydaje mi się za duże na rosiczkę. Poza tym nie wygląda jak kiełek rosiczki. Ale poczekaj jeszcze trochę. To w ogóle nie przypomina rosiczki. Nie masz na co czekać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 2 Maja 2013 Share Napisano 2 Maja 2013 Ja bym poczekała i sprawdziła co to. Może wyrośnie z tego jakiś rzadki okaz np. pokrzywy? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysiek955 Napisano 2 Maja 2013 Share Napisano 2 Maja 2013 to nie jest rosiczka, dziwnie wygląda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania :) Napisano 29 Lipca 2013 Share Napisano 29 Lipca 2013 Heh, głupie pytanie, ale co tam, zadam. Dostałam nasionka d. nidiformis. Nie miałam zamiaru ich wysiewać, ale mówię "co tam", jak już są, to przecież dużo nie stracę odstępując im trochę ziemi. W piątek rano namieszałam podłoża "rosiczkowego", wstawiłam doniczkę jedną w drugą, nasypałam nasionek i na parapet zewnętrzny (południowo-zachodni) niech sobie "sączą". Dziś rano patrzę, a tam widać ok 4 malutkie zielone punkciki (w żaden sposób jeszcze nie nadające się do identyfikacji oczywiście). Czy możliwe, żeby to już było z tych nasionek? Wiem, że to trochę mało prawdopodobne, ale tej samej mieszanki (tzn. z tych samych komponentów) używałam do podłoża do terra z tłustoszami a tam nie ma ani Jednego "niezidentyfikowanego zielonego punkcika". Raczej jest małe prawdopodobieństwo (chociaż oczywiście nie na 100%), że dostały się tam jakieś inne siewki. Czy istnieje chociaż minimalne prawdopodobieństwo, że to zaczęła już kiełkować rosiczka ? P.S. dziękuję za wyrozumiałość i info w tej sprawie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 29 Lipca 2013 Share Napisano 29 Lipca 2013 Wątpię, żeby jakakolwiek rosiczka wykiełkowała tak szybko. Moje nidiformis kiełkowały półtora miesiąca. O podobnej porze roku. Może w nasionkach coś było? Jak punkciki nabiorą siewkowatego kształtu to wstaw zdjęcia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 29 Lipca 2013 Share Napisano 29 Lipca 2013 Możliwe. Ja wysiałem w czwartek d. aliciae i kilka już wykiełkowało. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania :) Napisano 29 Lipca 2013 Share Napisano 29 Lipca 2013 (edytowane) Wątpię, żeby jakakolwiek rosiczka wykiełkowała tak szybko. Moje nidiformis kiełkowały półtora miesiąca. O podobnej porze roku. Może w nasionkach coś było? Jak punkciki nabiorą siewkowatego kształtu to wstaw zdjęcia. Nasionka dostałam, więc ciężko mi się ustosunkować do tego, czy czasem kilka jakiś innych tam nie było, chociaż na pierwszy rzut oka to wszystkie te drobineczki (nasionka) wyglądają tak samo. Jak ciut podrosną, to postaram się je sfotografować. Daro, ciekawa jestem, czy mamy takie szczęście, czy przyciągamy chwasty. Edytowane 6 Sierpnia 2013 przez Cephalotus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 29 Lipca 2013 Share Napisano 29 Lipca 2013 Wkrótce się przekonamy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania :) Napisano 29 Lipca 2013 Share Napisano 29 Lipca 2013 Zrobiłam fotkę największej z roślinek. Inne to jeszcze kropeczki. Wiem, że jakość marna (bo foto tylko z telefonu), ale chociaż tak z grubsza poglądowo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 29 Lipca 2013 Share Napisano 29 Lipca 2013 Trochę suchy ten torf. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania :) Napisano 29 Lipca 2013 Share Napisano 29 Lipca 2013 Trochę suchy ten torf. Nie, takie sprawia wrażenie na fotce. Doniczka plastikowa z dziurkami cały czas stoi w drugiej- szklanej (przeźroczystej) i zawsze ma ok 2cm zanurzenia, a torfik cały czas idealnie wilgotny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 29 Lipca 2013 Share Napisano 29 Lipca 2013 Niestety - mi to na rosiczkę nie wygląda. Ale poczekaj jeszcze z 2-3 dni i zrób lepszą fotkę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania :) Napisano 30 Lipca 2013 Share Napisano 30 Lipca 2013 (edytowane) Niestety - mi to na rosiczkę nie wygląda. Ale poczekaj jeszcze z 2-3 dni i zrób lepszą fotkę. Chyba masz rację. Zauważyłam takie malusie roślineczki w dwóch innych doniczkach (ze "zwykłymi" kwiatami). Muszą to więc być jakieś "samosiejki", które obleciały okolicę. No trudno, czekam na właściwe kiełki. Edytowane 6 Sierpnia 2013 przez Cephalotus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania :) Napisano 9 Sierpnia 2013 Share Napisano 9 Sierpnia 2013 Daro, jak u Ciebie? U mnie już widać "właściwe" kiełki. Czyli po 2 tyg. od wysiania. Na razie tylko zielone punkciki, ale dużo ich i tym razem na 100% rosiczki . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 9 Sierpnia 2013 Share Napisano 9 Sierpnia 2013 U mnie były rosiczki, ale słońce dało im radę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi