Skocz do zawartości

Kiełkująca rosiczka czy chwast ?

sewcio802

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 weeks later...
  • Odpowiedzi 109
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Gość Roślinka

Witam!To mój pierwszy post i proszę o wybaczenie błędów jakie być może popełnie!

Otóż miesiąc temu zasiałem nasiona rosiczek kupione na allegro.

Sprzedający sprzedawał po 25 sztuk madagascarenis,ale gdy otworzyłem kopertę byłem ucieszony bo było mnóstwo(więcej niż 25 nasion madagascarenisa)a w dodatku oddzielnie zapakowane były też nasiona Capenis Albino.Wysiałem je miesiąc temu na kwaśnym torfie z castoramy 80 litrów za 10 złotych i podlewałem przegotowaną wodą.(dopiero 3 dni temu gdy zauważyłem że wykiełkowało coś leciałem jak szalony kupić wode demineralizowaną)Po półgodzinnym gapieniu się zauważyłem kiełki 0,5 mm wysokości i listki też 0,5 mm długości z wyjątkiem najświeższego listka od także malutkiego kiełka na którym są 2 włoski a każdy włosek ma prawie minimalnie małą kropelkę!

Czy to moje wymarzone mini-roślinki?

To link do zdjęć:

http://chomikuj.pl/miscleda/Fotki

Hasło do folderu to:

forum

Nie przejmujcie się,że to chomikuj dałem 100 MB darmowego transferu do pobierania zdjęć okej

Edytowane przez Roślinka
Odnośnik do odpowiedzi

Gość Roślinka
rosice

No proszę założyłem temat 5 sekund temu,odświeżyłem i już odpowedź

Super forum!!!! :Orolleyeslove:):rotfl:

Odpowiedź Maja100 jest dokładniejsza i zauważyłem ją jak odświeżyłem stronę po zobaczeniu odpowiedzi karalucha

Teraz powinno być napisałem post 5 sekund temu bo przenieśli mój temat do posta

Edytowane przez Roślinka
Odnośnik do odpowiedzi

Ja dziś pikowałam swoje nidiformis.

Są jeszcze bardzo malutkie.

Największe siewki mają po 2 listki owadożerne, jednak są mikroskopijnych rozmiarów :(

Mimo iż już je dokarmiałam, jakoś nie widzę specjalnego przyspieszenia we wzroście...

Odnośnik do odpowiedzi

• 8 months later...

pięć tygodni temu posiałem rosiczkę drosera.l. Trzymam je w akwarium w temperaturze 20-24. Przeczytałem, że po takim czasie nasionka powinne już wykiełkować, ale na razie nie widać efektów. Jest nadzieja, że jeszcze wyjdą czy nie?

(jestem początkującym hodowcą)

Edytowane przez morakam
Odnośnik do odpowiedzi

A mają dostęp do silnego światła? Ja proponuję przenieść je na słoneczny parapet. Wodę oczywiście utrzymujesz cały czas w podstawku?

Odnośnik do odpowiedzi

Mtają stały dostęp do światła,ale z żarówki, bo nie mam nasłonecznionego parapetu. Staram się utrzymywać 2cm wody w podstawce

Odnośnik do odpowiedzi

Z jakiej żarówki? Zwykłej pokojowej? To właśnie może być problem bo ona daje światło nie do końca odpowiednie dla roślin (rośliny go nie wykorzystują).

Światło jest z jarzeniówki (z pokrywy akwarium)

Edytowane przez morakam
Odnośnik do odpowiedzi

Jaka dokładnie to jarzeniówka (marka, typ, temperatura barwowa), ile daje watów i jak wysoko nad glebą jest zawieszona? W czym posiałeś nasiona (rodzaj podłoża), w jaki sposób je wysiałeś, jaką wodą podlewasz?

I jeszcze jedno - Drosera to nazwa rodzaju, nie konkretnego gatunku, natomiast L. pochodzi od Karola Linneusza, który wprowadził tę nazwę. Konkretne gatunki to np. Drosera capensis, Drosera aliciae, Drosera spatulata. Wiesz może teraz jaki gatunek wysiałeś?

Edytowane przez beginner
Odnośnik do odpowiedzi