ania :) Napisano 9 Sierpnia 2013 Share Napisano 9 Sierpnia 2013 U mnie były rosiczki, ale słońce dało im radę Moje stoją delikatnie w cieniu innych roślin, więc światło rozproszone. Tfu, tfu! Oby im się udało . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Roślinka Napisano 30 Sierpnia 2013 Share Napisano 30 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam!To mój pierwszy post i proszę o wybaczenie błędów jakie być może popełnie! Otóż miesiąc temu zasiałem nasiona rosiczek kupione na allegro. Sprzedający sprzedawał po 25 sztuk madagascarenis,ale gdy otworzyłem kopertę byłem ucieszony bo było mnóstwo(więcej niż 25 nasion madagascarenisa)a w dodatku oddzielnie zapakowane były też nasiona Capenis Albino.Wysiałem je miesiąc temu na kwaśnym torfie z castoramy 80 litrów za 10 złotych i podlewałem przegotowaną wodą.(dopiero 3 dni temu gdy zauważyłem że wykiełkowało coś leciałem jak szalony kupić wode demineralizowaną)Po półgodzinnym gapieniu się zauważyłem kiełki 0,5 mm wysokości i listki też 0,5 mm długości z wyjątkiem najświeższego listka od także malutkiego kiełka na którym są 2 włoski a każdy włosek ma prawie minimalnie małą kropelkę! Czy to moje wymarzone mini-roślinki? To link do zdjęć: http://chomikuj.pl/miscleda/Fotki Hasło do folderu to: forum Nie przejmujcie się,że to chomikuj dałem 100 MB darmowego transferu do pobierania zdjęć Edytowane 30 Sierpnia 2013 przez Roślinka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 30 Sierpnia 2013 Share Napisano 30 Sierpnia 2013 rosice Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maja100 Napisano 30 Sierpnia 2013 Share Napisano 30 Sierpnia 2013 Na tych zdjęciach bardzo kiepsko widać, ale wnioskując z pierwszego zdjęcia to są rosiczki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Roślinka Napisano 30 Sierpnia 2013 Share Napisano 30 Sierpnia 2013 (edytowane) rosice No proszę założyłem temat 5 sekund temu,odświeżyłem i już odpowedź Super forum!!!! Odpowiedź Maja100 jest dokładniejsza i zauważyłem ją jak odświeżyłem stronę po zobaczeniu odpowiedzi karalucha Teraz powinno być napisałem post 5 sekund temu bo przenieśli mój temat do posta Edytowane 30 Sierpnia 2013 przez Roślinka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania :) Napisano 2 Września 2013 Share Napisano 2 Września 2013 Ja dziś pikowałam swoje nidiformis. Są jeszcze bardzo malutkie. Największe siewki mają po 2 listki owadożerne, jednak są mikroskopijnych rozmiarów Mimo iż już je dokarmiałam, jakoś nie widzę specjalnego przyspieszenia we wzroście... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 2 Września 2013 Share Napisano 2 Września 2013 Na pewno przyśpieszą, po trzecim dokarmieniu zobaczysz znaczną różnicę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania :) Napisano 2 Września 2013 Share Napisano 2 Września 2013 Na pewno przyśpieszą, po trzecim dokarmieniu zobaczysz znaczną różnicę Pocieszające Jutro im dam kolejną porcję Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morakam Napisano 4 Maja 2014 Share Napisano 4 Maja 2014 (edytowane) pięć tygodni temu posiałem rosiczkę drosera.l. Trzymam je w akwarium w temperaturze 20-24. Przeczytałem, że po takim czasie nasionka powinne już wykiełkować, ale na razie nie widać efektów. Jest nadzieja, że jeszcze wyjdą czy nie? (jestem początkującym hodowcą) Edytowane 4 Maja 2014 przez morakam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 4 Maja 2014 Share Napisano 4 Maja 2014 A mają dostęp do silnego światła? Ja proponuję przenieść je na słoneczny parapet. Wodę oczywiście utrzymujesz cały czas w podstawku? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morakam Napisano 5 Maja 2014 Share Napisano 5 Maja 2014 Mtają stały dostęp do światła,ale z żarówki, bo nie mam nasłonecznionego parapetu. Staram się utrzymywać 2cm wody w podstawce Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Combative Napisano 5 Maja 2014 Share Napisano 5 Maja 2014 Z jakiej żarówki? Zwykłej pokojowej? To właśnie może być problem bo ona daje światło nie do końca odpowiednie dla roślin (rośliny go nie wykorzystują). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morakam Napisano 5 Maja 2014 Share Napisano 5 Maja 2014 (edytowane) Z jakiej żarówki? Zwykłej pokojowej? To właśnie może być problem bo ona daje światło nie do końca odpowiednie dla roślin (rośliny go nie wykorzystują). Światło jest z jarzeniówki (z pokrywy akwarium) Edytowane 5 Maja 2014 przez morakam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porter Napisano 5 Maja 2014 Share Napisano 5 Maja 2014 A jak świeże są te nasiona ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 5 Maja 2014 Share Napisano 5 Maja 2014 (edytowane) Jaka dokładnie to jarzeniówka (marka, typ, temperatura barwowa), ile daje watów i jak wysoko nad glebą jest zawieszona? W czym posiałeś nasiona (rodzaj podłoża), w jaki sposób je wysiałeś, jaką wodą podlewasz? I jeszcze jedno - Drosera to nazwa rodzaju, nie konkretnego gatunku, natomiast L. pochodzi od Karola Linneusza, który wprowadził tę nazwę. Konkretne gatunki to np. Drosera capensis, Drosera aliciae, Drosera spatulata. Wiesz może teraz jaki gatunek wysiałeś? Edytowane 5 Maja 2014 przez beginner Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi