morakam Napisano 5 Maja 2014 Share Napisano 5 Maja 2014 (edytowane) Nasiona wysypałem na kwaśny torf 4,5ph podlewam wodą destylowaną na podstawkę a co do jarzeniówki to jest 30 cm nad glebą 14W żółte światło Nazwę podałem taką, jakąmiałem na opakowaniu Nasiona są świeże (jeśli wierzyć sprzedawcy) Edytowane 5 Maja 2014 przez morakam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 5 Maja 2014 Share Napisano 5 Maja 2014 Jeśli to jest jedyne źródło światła, to chyba znalazłem winowajcę. 14W to malutko jak na jedyne źródło światła, w dodatku żółte światło wskazuje na niską temperaturę barwową, a idąc dalej - bardzo niskie natężenie zakresów fal istotnych dla roślin (chociaż tutaj nie jestem pewny, czy jest to istotne akurat dla nasion - nie wiem jakie procesy fizyko-chemiczne zachodzą w nasionach). W każdym razie według mojej wiedzy duże natężenie światła niezbędne jest do wykiełkowania rosiczek tropikalnych/subtropikalnych (bo zapewne nasiona którejś z nich posiadasz) - dlatego też nie można ich przykrywać torfem, tylko wysypuje się je na powierzchnię. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emczer Napisano 5 Maja 2014 Share Napisano 5 Maja 2014 Akurat w tym wypadku temperatura to pewnie coś koło 2700K, co jest spoko, bo daje nasionom ciepło, czego w tej fazie raczej bardziej potrzebują niż światła. Światło to dopiero po pojawieniu się zielonych części, by mogły prowadzić fotosyntezę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porter Napisano 5 Maja 2014 Share Napisano 5 Maja 2014 Powiedz jakiej rosiczki te nasiona bo dalej nic nie wiemy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 5 Maja 2014 Share Napisano 5 Maja 2014 Akurat w tym wypadku temperatura to pewnie coś koło 2700K, co jest spoko, bo daje nasionom ciepło, czego w tej fazie raczej bardziej potrzebują niż światła. Światło to dopiero po pojawieniu się zielonych części, by mogły prowadzić fotosyntezę. Właśnie nasiona rosiczek wymagają światła do kiełkowania, jeszcze zanim cokolwiek wyjdzie z nasiona. Jakoś ten typ nasion się nazywał, ale nie pamiętam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slonik30 Napisano 14 Maja 2014 Share Napisano 14 Maja 2014 (edytowane) Witam wszystkich. Mam problem ze wzrostem moich rosiczek (capensis i aliciae). Nasiona zakupiłem na Allegro i wysiałem końcem kwietnia w doniczkach z torfem. Doniczki stoją w wodzie destylowanej. Aby zapewnić lepsze kiełkowanie spreparowałem małe szklarnie i aby podnieść wilgotność, spryskiwałem je wewnątrz wodą, podobnie zresztą jak i torf. Nasiona kiełkowały w mieszkaniu na południowym parapecie, gdy słonko wychodziło zza chmur i temperatura rosła doniczki wędrowały na balkon. Pierwsze mikroskopijne zielone punkciki pojawiły się szybko po jakiś 2-3 tygodniach i w miarę przybierały na wielkości. Niestety od jakiegoś czasu obserwuję z troską zahamowanie wzrostu roślinek. Warunki hodowlane nic się nie zmieniły. Czy istnieje jakieś sensowne wytłumaczenie takiego stanu rzeczy czy po prostu należy czekać i obserwować? Edytowane 14 Maja 2014 przez slonik30 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 14 Maja 2014 Share Napisano 14 Maja 2014 (edytowane) A ja mam pytanie takie: czy małe siewki mogę dokarmiać pokarmem płatkowym białkowym dla rybek? Co do wzrostu siewek to powiem ci, że też tak miałem one w pewnym momencie chamują ale po 2 tyg. przyspieszają, też spowodowane to jest tym że zbieraja substancje odżywcze jakby... Edytowane 14 Maja 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 14 Maja 2014 Share Napisano 14 Maja 2014 Comandos o dokarmianiu siewek już dożo było. Można jak maja już owadożerne liście i trzeba pilnować żeby nie pleśniało. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 14 Maja 2014 Share Napisano 14 Maja 2014 Dzięki biedronko:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 14 Maja 2014 Share Napisano 14 Maja 2014 słonik30: moje tez nie rosną ale dlatego, że pogoda zepsuła się, od dłuższego czasu słońca brak i to jedyne moje wytłumaczenie a wcześniej słońca miały pod dostatkiem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slonik30 Napisano 15 Maja 2014 Share Napisano 15 Maja 2014 Ok czyli trzeba czekać cierpliwie. Mam kolejne pytanie, przeczytałem na internecie, że niepotrzebnie zakładałem te szklarenki. Czy w takim razie zdjąć je czy nadal hodować małe siewki pod przykryciem? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 15 Maja 2014 Share Napisano 15 Maja 2014 Ja bym to odkrył. Raz,że mogą mieć problem z przestawieniem się na uprawę parapetową,a dwa może wystąpić pleśń. Chyba,że będą trzymane w terra docelowo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slonik30 Napisano 16 Maja 2014 Share Napisano 16 Maja 2014 Dobra to odkrywam. Docelowo roślinki mają upiększać mój parapet i ładnie rosnąć. Jestem zupełnie początkujący i nie myślałem jeszcze o terrarium, w sumie nie mam na nie miejsca. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 16 Maja 2014 Share Napisano 16 Maja 2014 capensis to taki chwast, że nawet jeśli wysuszysz roślinę na wiór to jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że odbije jeśli będzie znowu regularnie podlewana. Gorzej z aliciae. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prokuratorek Napisano 20 Maja 2016 Share Napisano 20 Maja 2016 Przeglądałem wczoraj ten temat, porównywałem te malutkie mikroskopijne kiełkujące rosiczki, ale też sprawdzałem zdjęcia poglądowe u "Wujka Google", ale nie mam pojęcia czy to, co zaczęło się pojawiać w moich doniczkach to małe rosiczki czy chwasty. Może ktoś z was będzie w stanie udzielić mi odpowiedzi? W jednej doniczce umieszczone mam 100x capensis typical, a w drugiej 100x capensis alba, całość znajduje się na zmieszanym torfie, tj. większość stanowi czarny torf, ph 3,5-4,5, zmieszany z torfem sphagnum (frakcja 0,40mm, ph 3,2-3,4). Oczywiście stoją sobie na parapecie, słoneczko mają, wodę w podstawkach cały czas, temperatura była różna, ostatnio nawet trochę cieplej z racji delikatnie odkręconego kaloryfera - w chłodne dni. Poniżej zdjęcia w załącznikach. Nie wiem, ale jak na moje to chwasty, chyba, że się mylę. Jakie jest wasze zdanie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi