Skocz do zawartości

Kiełkująca rosiczka czy chwast ?

sewcio802

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 109
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Tak, rosiczkowe są łatwe do rozpoznania.

Pisałeś, że stosujesz mieszankę z czarnym torfem. Jesteś pewien jego jakości? Bo że kwaśny to nie wystarczy. Żeby się nie okazało, że jest z nawozem.

Przez mieszankę mam na myśli to, że zmieszałem oba torfy w doniczkach, jednakże z przewagą o wiele większą czarnego, niż sphagnum. Myślę, że jest to czysty torf, bo nie nabywałem ani jednego ani drugiego w zwykłym ogrodniczym sklepie, a z allegro od dwóch różnych sprzedawców, gdzie generalnie oboje specjalizowali się w sprzedaży torfu itp. do hodowli roślin owadożernych i egzotycznych. Nie chce robić "reklamy", ale nabyłem wtedy dokładnie te dwa rodzaje torfu:

http://allegro.pl/torf-kwasny-ph-3-5-4-5-3...5921770854.html

http://allegro.pl/torf-sphagnum-kwasny-1l-...6201864245.html

Poza tym, taką samą mieszankę zrobiłem pod sadzonkę rosiczki przylądkowej i pod muchołówkę, rosną jak należy, choć przy rosiczce również pojawił się jeden chwaścik, który wyrwałem.

Edytowane przez Prokuratorek
Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem po co mieszałeś te dwa torfy. Ten czarny wygląda jak zwykła ziemia, na dodatek ma jakiś biały nalot. Chyba że to coś innego, zdjęcie jest za słabe. Za to ten jasny wygląda idealnie. Następnym razem użyj tylko tego drugiego.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem po co mieszałeś te dwa torfy. Ten czarny wygląda jak zwykła ziemia, na dodatek ma jakiś biały nalot. Chyba że to coś innego, zdjęcie jest za słabe. Za to ten jasny wygląda idealnie. Następnym razem użyj tylko tego drugiego.

Zmieszałem, bo jakoś nie byłem przekonany, aby stosować jeden rodzaj. Jeśli chodzi o zdjęcie tego czarnego, fakt na aukcji wygląda słabo, ale był odpowiednio zapakowany, nie miał żadnego białego nalotu czy jakiś dziwnych rzeczy w sobie, nie był też jakieś dziwnej konsystencji. Poniżej daje zdjęcia tego czarnego, który budzi twoje wątpliwości, może teraz Ci to ułatwi jego ocenę

post-7300-1463756113_thumb.jpg

post-7300-1463756125_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Absolutnie nie chcę być wredna, ale przez folię nie widać go tak dobrze. Tyle co jestem w stanie dostrzec to to że jest bardzo mocno przemielony i wydaje mi się że ma białe kropki? W każdym razie po prostu wygląda na słaby torf, ale na szczęście nie jesteś na niego skazany :D

Odnośnik do odpowiedzi

Absolutnie nie chcę być wredna, ale przez folię nie widać go tak dobrze. Tyle co jestem w stanie dostrzec to to że jest bardzo mocno przemielony i wydaje mi się że ma białe kropki? W każdym razie po prostu wygląda na słaby torf, ale na szczęście nie jesteś na niego skazany :D

No cóż, zdjęcie robione telefonem, błysnął flash, wpadło światło z boku i wyszło jak wyszło. Powiem tak, folia od woreczka strunowego ma kilka wgniotek, no i to światło, więc możliwe, że tak się odbiło i wygląda jakby były białe kropki, ale ich tam nie ma, ani jednej białej kropki w środku, bo torf przerzucałem. Fakt, jest on czarny i to cholernie, aczkolwiek konsystencją jest podobny do tego brązowego, choć jest tak jak słusznie zauważyłaś bardzo mocno zmielony. No, ale czarną zwykłą ziemią raczej nie jest, bo przy sadzonce jednej z moich rosiczek, widzę 2-3 maleńkie kiełki, które - porównując ze zdjęciami użytkowników, raczej są na pewno malutkimi rosiczkami, a gdyby nie było odpowiedniego ph, to pewnie by nawet nie drgnęło nic. :)

Poza tym, jak rozpoznać jakoś torfu i stwierdzić na pierwszy rzut oka, że jest on odpowiedni i nada się?

Z resztą, myślę, że zobaczymy co wyrośnie na tej mieszance mojej dwóch torfów, bo cały czas mam w podstawkach od doniczek z nasionkami wode, słońce na oknie mają, ciepło mają, pozostaje czekać.

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, jest on czarny i to cholernie, aczkolwiek konsystencją jest podobny do tego brązowego, choć jest tak jak słusznie zauważyłaś bardzo mocno zmielony.

Jak konsystencja może być podobna skoro ten czarny jak sam napisałeś jest bardzo mocno zmielony. Ten jasny jest mocno niezmielony.

...a gdyby nie było odpowiedniego ph, to pewnie by nawet nie drgnęło nic. :) ...

Samo ph nie odpowiada za jakość torfu. Zwykła ziemia do kwiatów też zazwyczaj jest lekko kwaśna.

Poza tym, jak rozpoznać jakoś torfu i stwierdzić na pierwszy rzut oka, że jest on odpowiedni i nada się?

Tak uogólniając im mniej zmielony i jaśniejszy, to na pierwszy rzut oka się nada. Musisz sprawdzić oczywiście czy nie ma dodatkowego nawozu, ph jakie Cię interesuje. Potem jak już coś w nim wysiejesz/ zasadzisz i będą się na nim robić wykwity soli (tak jak na pierwszej stronie tego tematu) to znaczy że jest niedobry.

Odnośnik do odpowiedzi

To znowu ja, ostatnio zauważyłem w mojej doniczce w której rośnie rosiczka przylądkowa, takie maleństwa, które wyglądam przypominają małe rosiczki, ale nie jestem pewien, przy okazji cały czas czekam aż zaczną kiełkować posiane rosiczki w dwóch innych doniczkach.

Wiem, że jakoś zdjęć nie powala, ale musiałem robić je bez flasha, gdyż słońce kompletnie uniemożliwiało mi uchwycenie tych małych zawiniątek, które się pojawiły w doniczce.

post-7300-1464182173_thumb.jpg

post-7300-1464182216_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Rosiczki są roślinami dwuliściennymi, czyli kiełkując mają dwa liścienie - takie malutkie listki. Trzeci i kolejne są owadożerne, w sensie mają już włoski. Także specjalnie nie ma się nad czym zastanawiać.

Zdjęcie siewek rosiczki zaczerpnięte z TEJ STRONY:

D_aliciae_seedlings.jpg

Oczywiście, jak można się domyślić, jest to duże powiększenie, do takiego stopnia, że nawet widać poszczególne komórki budujące rośliny. A skalę powinna uzmysłowić łuska nasionka jeszcze ciągle przyczepiona do liścienia po prawej stronie okazu mniej więcej na środku. Więc rosiczki mają gdzieś tak ze 3-4 mm czy coś.

Odnośnik do odpowiedzi

• 10 months later...

Może jakość nie ta, ale mi to wygląda na zwykłą ziemię z pleśnią i wykwitami minerałów (niewłaściwe podłoże). Widać tam coś zielonego. Jeśli to mech to bym wyrzucił bo pospolite rosiczki powinny wyrosnąć przed lub równo z mchem, jeśli glon to można z tydzień albo dwa poczekać.

Odnośnik do odpowiedzi