fajny09 Napisano 20 Kwietnia 2017 Share Napisano 20 Kwietnia 2017 podłoże to torf i perlit no jest coś zielonego tylko nawet gołym okiem trudno ocenić czy to mech czy może rosiczki... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bossan Napisano 20 Kwietnia 2017 Share Napisano 20 Kwietnia 2017 Mi to wyglada na mech. Podłoże wygląda na przesuszone. Po co wysiewac w tak dużym pojemniku? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasiek Napisano 21 Czerwca 2017 Share Napisano 21 Czerwca 2017 Witam cieplutko wszystkich użytkowników forum. Podpinam się pod temat. Swoją przygodę z roślinkami zaczęłam całkiem niedawno. Zakupiłam nasionka i żywe roślinki. Nasionka wysiałam do małych doniczek na torf i nie przykrywałam ich dodatkową warstwą (wg instrukcji dołączonej do nasionek). Torf miałam dołączony do zestawu z nasionkami. Doniczki mają stały dostęp do wody w podstawce (leję wodę z filtra odwróconej osmozy), na noc przykrywam przezroczystymi kubeczkami, by miały troszkę cieplej. Stoją na oknie zachodnim - niestety tylko ono wchodzi w grę. Nasionka wysiałam jakieś półtora tyg temu. Moje pytanie, czy to coś co wykiełkowało to rosiczki? Dodam, że dostałam mix nasion (9 gatunków rosiczek zmieszanych - drosera capensis 'typical', drosera capensis 'albino', drosera capensis 'all red', drosera aliciae, drosera oblanceolata, drosera capillaris, drosera spatulata, drosera spatulata var. lovellae, drosera spatulata 'white flower'). Nasionka muchołówki siedzą w innej doniczce. Ziemia nie jest równa z doniczką, bo ciągle mi się "kurczyła" i nie chciałam już dokładać torfu by nie przykryć nasionek. W przyszłości to poprawię Nie wiem czy to długie cosik to właśnie rosiczki czy chwaściki Tu to obstawiam, że to chwaściki, bo chyba niemożliwością jest by muchołówka wykiełkowała tak szybko. Doniczka z nasionkami muchołówki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 21 Czerwca 2017 Share Napisano 21 Czerwca 2017 - tak wyglądają siewki muchołówki, których zdjęcia można znaleźć w internecie i porównać. Zaraz po liścieniach roślina wytwarza liście charakterystyczne dla siebie, więc wyjdzie miniaturowa pułapka u muchołówki, listek z pojedynczymi gruczołowymi włoskami u rosiczki i z miniaturowym dzbankiem u dzbanecznika. Więc, jak pierwsze liście wyrastają bez cech rośliny właściwej - to nie jest ta roślina, a inna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasiek Napisano 21 Czerwca 2017 Share Napisano 21 Czerwca 2017 Dziękuję za odpowiedź. Wertowałam internet dwa dni, ale wygląda na to że wpisywałam złe hasło w przeglądarce. Postaram się być bardziej uważna na przyszłość Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi