sewcio802 Napisano 27 Maja 2012 Share Napisano 27 Maja 2012 Mam pytanie odnośnie rosiczek. Posiełem je około 4,5 tygodnia temu i nie wiem czy są to chwasty czy też oczekiwane przeze mnie roślinki Z góry dziękuję za pomoc : ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 27 Maja 2012 Share Napisano 27 Maja 2012 A uściślisz może jakie rosiczki posiałeś? To zawsze jest pomocne. Nie wiem czy to rosiczka, raczej nie, za długa ta łodyga jak na mój gust, rosiczki siedzą przy ziemi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadomaniak Napisano 27 Maja 2012 Share Napisano 27 Maja 2012 Zdjęcie słabej jakości i trudno ocenić, ale chyba chwast. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sewcio802 Napisano 27 Maja 2012 Autor Share Napisano 27 Maja 2012 (edytowane) Właśnie tu jest kłopot ponieważ kupiłem różne nasiona i nie mam pojęcia jaka to może być odmiana Byłem dziś na wystawie roślin owadożernych i pokazałem jednemu ze sprzedających to zdjęcie i On powiedział że jest to rosiczka. Edytowane 27 Maja 2012 przez sewcio802 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sewcio802 Napisano 27 Maja 2012 Autor Share Napisano 27 Maja 2012 Ok, bardzo dziękuję za odpowiedź , choć nie jestem zbytnio zadowolony, ponieważ myślałem że to rosiczka. Trzeba uzbroić się w cierpliwość : D Jeszcze raz bardzo dziękuję Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 27 Maja 2012 Share Napisano 27 Maja 2012 Nie wyrywaj poczekaj jeszcze aż będzie większe i da się określić na 100% Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PAWELzPOLSKI Napisano 27 Maja 2012 Share Napisano 27 Maja 2012 Ostatnio miałem tysiące takich siewek i to na 90% jest rosiczka. Długą łodygę ma bo do słońca leci. Pewnie nie masz torfu nasypanego do brzegu doniczki, więc musiała się trochę "podnieść". Ewentualnie może to być skutkiem trzymania ich na północnym parapecie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sewcio802 Napisano 27 Maja 2012 Autor Share Napisano 27 Maja 2012 Ok, nie mam zamiaru jeszcze wyrywać : D, mi również wydaje się iż jest to rosiczka, ponieważ na innych listkach są unoszone nasiona Dziękuję za odpowiedzi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość dindon123 Napisano 31 Maja 2012 Share Napisano 31 Maja 2012 To jest chwast czy roślina (chyba chwast ale wole się upewnić) ?? Jest to odmiana Copensis Alba. Fotki w załączniku ;P Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 31 Maja 2012 Share Napisano 31 Maja 2012 Chwast to też roślina, tak ku pamięci. Gdyby to była rosiczka, to chyba jakiś nowy gatunek. Podłoże wygląda jak z krainy koszmarów. Będąc rosiczką, nie chciałbym za nic w tym kiełkować. Ziemia kwiatowa z dodatkiem torfu może? Tłumaczyłoby to pochodzenie chwaścika. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadomaniak Napisano 31 Maja 2012 Share Napisano 31 Maja 2012 (edytowane) To na pewno chwast. Edytowane 31 Maja 2012 przez owadomaniak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 31 Maja 2012 Share Napisano 31 Maja 2012 To jest chwast czy roślina? Chwast to też roślina, tak ku pamięci. Chwast to podroślina i nazywanie go rośliną to ujma dla wszystkich prawdziwych roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 31 Maja 2012 Share Napisano 31 Maja 2012 "Chwast – roślina niepożądana z punktu widzenia osoby, posługującej się tym terminem" cytat z wikipedii na zakończenie dyskusji nie na temat. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 31 Maja 2012 Share Napisano 31 Maja 2012 Te Begginer... Wiem, że chciałeś zażartować, ale aż mnie pieką oczy jak czytam co piszesz. Znam osoby, które traktowały jako chwasty storczyki i z namiętnością fanatyka próbowały się pozbyć ich z trawnika lub ogrodu. Taaa... Akurat nie nazwałbym ich pod-roślinami... Chwast to pojęcie czysto osobnicze. Dla jednego chwast, dla drugiego roślina towarzysząca, a dla innego właściwa roślina uprawna. Także proszę, litości. A soją droga, to mi wygląda na siewkę pomidora. Dodano: 21:25, przy Adamik55 zachowałem się jak gówniarz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 31 Maja 2012 Share Napisano 31 Maja 2012 Moja teoria roślinnego rasizmu została naukowo obalona. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi