przemQ Napisano 1 Czerwca 2012 Share Napisano 1 Czerwca 2012 Kolej na mnie Wysiana rosiczka :spatulata giant czas wysiana: około miesiąca wstecz Z 3 doniczek tylko w jednej coś "wypukało",to młoda statulatka czy nieproszony gość ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 1 Czerwca 2012 Share Napisano 1 Czerwca 2012 Niestety to nie jest rosiczka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemQ Napisano 1 Czerwca 2012 Share Napisano 1 Czerwca 2012 Niestety to nie jest rosiczka. Ehh,dzięki za odpowiedź,przynajmniej nie będę już wody marnował. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 1 Czerwca 2012 Share Napisano 1 Czerwca 2012 Dopiero miesiąc minął, czekaj jeszcze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 1 Czerwca 2012 Share Napisano 1 Czerwca 2012 Czy ta doniczka tak sobie stoi bez spodka z wodą na kratce? Jeśli tak to tutaj dopatrywałbym się powodu niekiełkowania nasion. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemQ Napisano 1 Czerwca 2012 Share Napisano 1 Czerwca 2012 Czy ta doniczka tak sobie stoi bez spodka z wodą na kratce? Jeśli tak to tutaj dopatrywałbym się powodu niekiełkowania nasion. Nie, tylko tak ją z podstawki wyjąłem żeby lepszy widok do zdjęcia był. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 1 Czerwca 2012 Share Napisano 1 Czerwca 2012 Mimo tego uważam, że jest za sucho jak na wysiew. Przynajmniej u mnie zawsze podłoże dla nasion jest bardzo mokre. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 1 Czerwca 2012 Share Napisano 1 Czerwca 2012 Według mnie to na podłożu osadził się osad z minerałów (jak ktoś dobrze się przyjrzy 2 zdjęciu). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 2 Czerwca 2012 Share Napisano 2 Czerwca 2012 To chwaścik Weź podstawkę,bo raczej ci one nie wykiełkują. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 2 Czerwca 2012 Share Napisano 2 Czerwca 2012 Jak dla mnie to podłoże niezbyt nadaje się na kiełkowanie rosiczek. Ta ilość wykrystalizowanych minerałów, jaką widać na powierzchni, źle świadczy o podłożu. Nie wiem co tam użyłeś do tej mieszanki, ale ostateczny efekt jest zły. Chyba, że woda jest taka tragiczna. Nie mniej, życzę powodzenia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemQ Napisano 4 Czerwca 2012 Share Napisano 4 Czerwca 2012 (edytowane) Nie wiem co tam użyłeś do tej mieszanki, ale ostateczny efekt jest zły. Taką ziemię dostałem z internetu (allegro),jest to mieszanka torfu (ponoć 3,5%) i perlitu w bliżej nie określonych proporcjach. Chyba, że woda jest taka tragiczna. Może mi jakiś lewy destylant sprzedali -,- Nie mniej, życzę powodzenia. Dzięki,spróbuje w tym tygodniu kupić ziemię do rosiczek http://carnisana.pl/?p=productsMore&iProduct=187 i spróbuje jeszcze raz. Jednak wyhodowanie od nasionka rośliny to całkiem co innego niż kupienie dorosłej.W drugim przypadku brakuje tej "satysfakcji". Edytowane 4 Czerwca 2012 przez przemQ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 15 Czerwca 2012 Share Napisano 15 Czerwca 2012 Przemku, używaj proszę wyrazu "podłoże" do określania tego w czym uprawiasz rośliny owadożerne, bo ziemia to raczej kojarzy się z tym w czym rosną kwiaty Twojej mamy, warzywa w ogrodzie lub trawa na trawniku. Podłożem może być np. lignina, agar, ale nie będą to nigdy ziemie. Tak samo torf nie jest ziemią a formą podłoża. To taka mało istotna kwestia. Wiesz, mogłeś dostać kiepskiej jakości torf. Nie specjalnie, zwyczajnie taki mógł się trafić Twojemu sprzedawcy. Nie gnębiłbym go za to od razu. Olej perlit, jest zbędny dla tej rosiczki, a na nim uwielbiają się osadzać minerały. Polecam czysty torf. Jeżeli nie masz pewności czy przyczyną niepowodzenia było podłoże, czy woda, to daj na wierzch ok 1 cm uśmierconego i skruszonego mchu torfowca. Wejdzie Ci na niego w pewnym momencie ziemiórek, ale to będzie tylko okres przejściowy. Jak się uda rosiczki skiełkują ładnie i szybko zanim on się pojawi i będzie w stanie im zaszkodzić. U mnie raczył się torfowcem. Będąc w domu możesz go też ręcznie tępić, mnie nie było. Pomijam kwestię, że za niepowodzenie mogły być odpowiedzialne nasiona. W przypadku tego gatunku to mało prawdopodobne. Tym bardziej po zdjęciach podłoża, którymi nasz uraczyłeś. Nie poddawaj się, uda się! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piroman95 Napisano 23 Czerwca 2012 Share Napisano 23 Czerwca 2012 Witam! Jestem nowym użytkownikiem tego portalu:-) Tydzień temu zebrałem z mojej rosiczki D.capensis nasiona. Od razu posadziłem je na torf i przykryłem szklanym pojemnikiem. Postawiłem na słońcu i podlewałem wodą destylowaną. Myślicie, że to może być rosiczka? Zdjecie w załączniku Aha, dodam jeszcze, że mam też drugi taki sam kiełek tylko na końcu jest jakby malutkie zgrubienie wyglądające, jak miałyby tam wyrosnąć włoski. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 23 Czerwca 2012 Share Napisano 23 Czerwca 2012 Niestety to nie jest rosiczka. Kiełkujące rosiczki wypuszczają o wiele krótsze listki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piroman95 Napisano 23 Czerwca 2012 Share Napisano 23 Czerwca 2012 Niestety to nie jest rosiczka. Kiełkujące rosiczki wypuszczają o wiele krótsze listki. Szkoda, poczekam jeszcze bo w sumie to dopiero tydzień minął. Mam nadzieję, że mi cos wyrośnie z tych nasionek Dziękuję Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi