Skocz do zawartości

Kiełkująca rosiczka czy chwast ?

sewcio802

Rekomendowane odpowiedzi

Kolej na mnie :rotfl:

Wysiana rosiczka :spatulata giant

czas wysiana: około miesiąca wstecz

Z 3 doniczek tylko w jednej coś "wypukało",to młoda statulatka czy nieproszony gość ?

post-5997-1338553189_thumb.jpg

post-5997-1338553202_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 109
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Czy ta doniczka tak sobie stoi bez spodka z wodą na kratce? Jeśli tak to tutaj dopatrywałbym się powodu niekiełkowania nasion.

Nie, tylko tak ją z podstawki wyjąłem żeby lepszy widok do zdjęcia był.

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie to podłoże niezbyt nadaje się na kiełkowanie rosiczek. Ta ilość wykrystalizowanych minerałów, jaką widać na powierzchni, źle świadczy o podłożu. Nie wiem co tam użyłeś do tej mieszanki, ale ostateczny efekt jest zły. Chyba, że woda jest taka tragiczna. Nie mniej, życzę powodzenia.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co tam użyłeś do tej mieszanki, ale ostateczny efekt jest zły.

Taką ziemię dostałem z internetu (allegro),jest to mieszanka torfu (ponoć 3,5%) i perlitu w bliżej nie określonych proporcjach.

Chyba, że woda jest taka tragiczna.

Może mi jakiś lewy destylant sprzedali -,-

Nie mniej, życzę powodzenia.

Dzięki,spróbuje w tym tygodniu kupić ziemię do rosiczek http://carnisana.pl/?p=productsMore&iProduct=187 i spróbuje jeszcze raz.

Jednak wyhodowanie od nasionka rośliny to całkiem co innego niż kupienie dorosłej.W drugim przypadku brakuje tej "satysfakcji".

Edytowane przez przemQ
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Przemku, używaj proszę wyrazu "podłoże" do określania tego w czym uprawiasz rośliny owadożerne, bo ziemia to raczej kojarzy się z tym w czym rosną kwiaty Twojej mamy, warzywa w ogrodzie lub trawa na trawniku. Podłożem może być np. lignina, agar, ale nie będą to nigdy ziemie. Tak samo torf nie jest ziemią a formą podłoża. To taka mało istotna kwestia.

Wiesz, mogłeś dostać kiepskiej jakości torf. Nie specjalnie, zwyczajnie taki mógł się trafić Twojemu sprzedawcy. Nie gnębiłbym go za to od razu.

Olej perlit, jest zbędny dla tej rosiczki, a na nim uwielbiają się osadzać minerały. Polecam czysty torf. Jeżeli nie masz pewności czy przyczyną niepowodzenia było podłoże, czy woda, to daj na wierzch ok 1 cm uśmierconego i skruszonego mchu torfowca. Wejdzie Ci na niego w pewnym momencie ziemiórek, ale to będzie tylko okres przejściowy. Jak się uda rosiczki skiełkują ładnie i szybko zanim on się pojawi i będzie w stanie im zaszkodzić. U mnie raczył się torfowcem. Będąc w domu możesz go też ręcznie tępić, mnie nie było.

Pomijam kwestię, że za niepowodzenie mogły być odpowiedzialne nasiona. W przypadku tego gatunku to mało prawdopodobne. Tym bardziej po zdjęciach podłoża, którymi nasz uraczyłeś.

Nie poddawaj się, uda się!

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Jestem nowym użytkownikiem tego portalu:-)

Tydzień temu zebrałem z mojej rosiczki D.capensis nasiona. Od razu posadziłem je na torf i przykryłem szklanym pojemnikiem. Postawiłem na słońcu i podlewałem wodą destylowaną. Myślicie, że to może być rosiczka?

Zdjecie w załączniku

post-6062-1340456214_thumb.jpg

Aha, dodam jeszcze, że mam też drugi taki sam kiełek tylko na końcu jest jakby malutkie zgrubienie wyglądające, jak miałyby tam wyrosnąć włoski.

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety to nie jest rosiczka. Kiełkujące rosiczki wypuszczają o wiele krótsze listki.

Szkoda, poczekam jeszcze bo w sumie to dopiero tydzień minął. Mam nadzieję, że mi cos wyrośnie z tych nasionek :P

Dziękuję:]

Odnośnik do odpowiedzi