sewcio802 Napisano 28 Maja 2012 Share Napisano 28 Maja 2012 Witam ! 35 dni temu poddałem nasiona muchołówki stratyfikacji . Wczoraj zakończyłem ten proces. Mam pytanie ile czasu trzeba czekać, aby pojawiły się pierwsze siewki ? Z góry dziękuję i pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadomaniak Napisano 28 Maja 2012 Share Napisano 28 Maja 2012 (edytowane) Trzeba czekać ok. 3 miesiące. Napisałeś, że nasiona były stratyfikowane 35 dni-to jednak chyba trochę za krótko. Poza tym był już podobny temat (patrz od 6 posta w dół). Edytowane 28 Maja 2012 przez owadomaniak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sewcio802 Napisano 28 Maja 2012 Autor Share Napisano 28 Maja 2012 Ok, dzięki za odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamJ Napisano 28 Maja 2012 Share Napisano 28 Maja 2012 Co? Jakie 3 miesiace, ja po 3 tygodniach stratyfikacji wyciagnalem z lodowki i po dwoch tygodniach kielkowaly, chyba troche przesadzasz.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 29 Maja 2012 Share Napisano 29 Maja 2012 (edytowane) KamJ jakie muchołówki wysiewałeś? Podaj warunki w jakich je trzymasz Edytowane 29 Maja 2012 przez sknerus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamJ Napisano 1 Czerwca 2012 Share Napisano 1 Czerwca 2012 Cala stratyfikacje byly w lodowce w pudelku plastikowym przykryte szczelnie. Pozniej wyciagnalem je z lodowki po3 tygodniach (moze z paroma dniami) i nie otwieralem wogole pudeleczka zeby mialy zwiekszona wilgotnosc. Przy dziennym swietle bardzo ladnie wykielkowaly po dwoch tygodniach. To byly zwykle regulare... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil.R Napisano 24 Czerwca 2012 Share Napisano 24 Czerwca 2012 Ile czasu trzeba czekać mniej więcej aby z nasion coś wykiełkowało? Kupiłem na allegro od "znawcy", który chce tylko zarobić, nie wiem czy są to świeże nasiona itd, czekam już jakieś 2,5-3tyg i nic nie widać, w tym samym czasie wysiałem nasiona rosiczek i już są malutkie Czekać dalej czy już po wszystkim? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 24 Czerwca 2012 Share Napisano 24 Czerwca 2012 Wszystko zależy od warunków w jakich muchołówkę trzymasz, min czekania to 6 tygodni Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 24 Czerwca 2012 Share Napisano 24 Czerwca 2012 Jeśli nie wykiełkują to może znaczyć, że nasiona nie były świeże i nie przeszły stratyfikacji, a sprzedający chciał tylko pogonić pestki i miał w nosie czy coś Ci z nich wykiełkuje. W takim razie, jeśli nic by nie wykiełkowało, zbierz je, jeśli dasz radę, poddaj stratyfikacji i wysiej jeszcze raz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil.R Napisano 24 Czerwca 2012 Share Napisano 24 Czerwca 2012 Dzięki to jeszcze poczekamy 3tyg Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 24 Czerwca 2012 Share Napisano 24 Czerwca 2012 Pięć nawet. Jeśli to stare nasiona to kiełkowanie może się wydłużyć do ośmiu tygodni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil.R Napisano 24 Czerwca 2012 Share Napisano 24 Czerwca 2012 Dobrze wiedzieć ale nie wiem czy potem się opłaca bawić w znajdowanie nasionek w mokrym torfie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 24 Czerwca 2012 Share Napisano 24 Czerwca 2012 W kategoriach opłacalności bądź jej braku ciężko to rozważać. Moim zdaniem jednak warto bo satysfakcja z własnoręcznego wyhodowania i patrzenia, jak wzrasta, jest bezcenna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil.R Napisano 24 Czerwca 2012 Share Napisano 24 Czerwca 2012 W kategoriach opłacalności bądź jej braku ciężko to rozważać. Moim zdaniem jednak warto bo satysfakcja z własnoręcznego wyhodowania i patrzenia, jak wzrasta, jest bezcenna. Z tym się oczywiście zgadzam postaram się... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi