Skocz do zawartości

Nasiona muchołówki po stratyfikacji

sewcio802

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! 35 dni temu poddałem nasiona muchołówki stratyfikacji . Wczoraj zakończyłem ten proces. Mam pytanie ile czasu trzeba czekać, aby pojawiły się pierwsze siewki ?

Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

Odnośnik do odpowiedzi

Co? Jakie 3 miesiace, ja po 3 tygodniach stratyfikacji wyciagnalem z lodowki i po dwoch tygodniach kielkowaly, chyba troche przesadzasz....

Odnośnik do odpowiedzi

Cala stratyfikacje byly w lodowce w pudelku plastikowym przykryte szczelnie. Pozniej wyciagnalem je z lodowki po3 tygodniach (moze z paroma dniami) i nie otwieralem wogole pudeleczka zeby mialy zwiekszona wilgotnosc. Przy dziennym swietle bardzo ladnie wykielkowaly po dwoch tygodniach. To byly zwykle regulare...

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

Ile czasu trzeba czekać mniej więcej aby z nasion coś wykiełkowało? Kupiłem na allegro od "znawcy", który chce tylko zarobić, nie wiem czy są to świeże nasiona itd, czekam już jakieś 2,5-3tyg i nic nie widać, w tym samym czasie wysiałem nasiona rosiczek i już są malutkie :) Czekać dalej czy już po wszystkim?

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie wykiełkują to może znaczyć, że nasiona nie były świeże i nie przeszły stratyfikacji, a sprzedający chciał tylko pogonić pestki i miał w nosie czy coś Ci z nich wykiełkuje. W takim razie, jeśli nic by nie wykiełkowało, zbierz je, jeśli dasz radę, poddaj stratyfikacji i wysiej jeszcze raz.

Odnośnik do odpowiedzi

W kategoriach opłacalności bądź jej braku ciężko to rozważać. Moim zdaniem jednak warto bo satysfakcja z własnoręcznego wyhodowania i patrzenia, jak wzrasta, jest bezcenna.

Z tym się oczywiście zgadzam :) postaram się...

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.