Skocz do zawartości

Terrarium

Ghost

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam takie pytanie, czy to terrarium będzie nadawać się do hodowli roślinek? Chodzi mi głównie o to czy będą one miały wystarczającą wentylację, są tam jakieś dwie kratki wentylacyjne, ale nie wiem czy wystarczą. W terrarium nie chcę utrzymywać jakiejś szczególnej wilgotności, terrarium ma służyć głównie ochronie przed moją wolno latającą papugą;p

Link do aukcji

http://allegro.pl/terrarium-60x30x40-szklo...2365809140.html

Z góry dziękuje za odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość terra jeśli nie wszystkie mają właśnie dwie kratki wentylacyjne, jeśli nie chcesz podnosić wilgotności to wsadź rośliny do klatki na ptaki a papuga niech sobie lata wolno, a tak z innej beczki to chyba wybrałeś najdroższe terra na allegro http://allegro.pl/terrarium-60x30x40-najta...2372824299.html

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli będę kupować to, kupię to które wysłałeś. Wysłałem tą aukcję ponieważ było to terrarium bardziej widoczne na zdjęciu;) Dziękuje za odpowiedź;)

Odnośnik do odpowiedzi

Totalna głupota żeby kupować na allegro mieszkając w Poznaniu i płacić za przesyłkę. Zapisz sobie wymiary jakie potrzebujesz i idź z tym do szklarza najpierw. Może znajdziesz coś równie taniego i sobie zaoszczędzisz na wysyłce. Ja w Bytomiu zamawiałem za 1,2zł/litr. Poznań też jest duży warto poszukać bo to nic nie kosztuje.

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym tam trzymać muchołówki, kapturnice i rosiczki. Zastanawiam się czy jest w ogóle sens powieszać nad akwarium oprawę rastrową, bo leży u mnie na strychu taka oprawa w takim stylu:

http://img1.cokupicstatic.pl/c_big4720325.jpg

Zastanawiałem się czy mogę ją powiesić nad terrarium, ale wątpię w to że będzie to miało jakiś sens jeżeli przeszkodę dla promieniowania UV będzie stanowiła szyba z terrarium, czy to się w ogóle sprawdzi?

Odnośnik do odpowiedzi

Trzymanie mucholowek i kapturnic w terrarium do zbrodnia przeciw roslinom. ;) a tak na powaznie to trzymanie ich tam je zabije predzej czy pozniej.

P.S Pisze z angielskiego windowsa, z tad brak Polskich znakow.

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jeżeli nie będę specjalnie podnosił poziomu wilgotności w terrarium to też będzie źle? Jakbym miał zwykłą klatkę to na pewno moja papuga by zrobiła sobie z niej toaletę;p

Odnośnik do odpowiedzi

Zabiłbyś je, bo panuje tam wysoka wilgotność powietrza w której muchołówki i kapturnice zaczęły by gnić. Gdybyś podnosił pokrywę, to musiałbyś ją podnosić wysoko, a papuga mogłaby ją w tedy strącić.

Edytowane przez owadomaniak
Odnośnik do odpowiedzi

Ale jeżeli nie będę specjalnie podnosił poziomu wilgotności w terrarium to też będzie źle? Jakbym miał zwykłą klatkę to na pewno moja papuga by zrobiła sobie z niej toaletę;p

Terrarium samo w sobie podnosi wilgotnosc. Jak powiedzieli poprzednicy- rosliny sie tam ugotuja. Jak chcesz chronic rosliny przed papuga to mam dla Ciebie praktyczne roziwazanie- sprzedac papuge ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.