Skocz do zawartości

sphagnum

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 83
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

@allgreen

Kapturnice stoją na zachodnim balkonie, gdzie światło bezpośrednie pada przez ok. 3-4 godziny dziennie (nigdy tego nie sprawdzałem dokładnie), z czego przed zmierzchem prześwituje przez liście drzew. Balkon mam wnękowy, co też trochę ogranicza czas dostępu do światła. Kapturnice jednak, jak i muchołówki, rosną bardzo dobrze, wybarwiają się, więc nie jest to stanowisko złe (a innego już w zasadzie nie mam, więc całe szczęście). Jedynie porównując wygląd kapturnicy purpurowej obecnie z tym sprzed roku widać gorsze wybarwienie (w zeszłym roku stała na oknie wschodnim + doświetlanie) i mniejszą ilość liści, ale dramatu nie ma (zresztą to jej pierwszy rok na dworze, więc doszedł element aklimatyzacji).

Edytowane przez beginner
Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

Tym razem mam filmik z desperacko próbującą się wydostać z kapturnicy osą. Odgłosy w tle nie pochodzą od osy.

Ostatecznie udało jej się uciec, jakieś 15 minut później. Gdyby pułapka nie była już zapchana owadami, miałaby trudniej.

Edytowane przez beginner
Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...
  • 4 months later...
  • 3 weeks later...