sphagnum Napisano 1 Marca 2014 Autor Share Napisano 1 Marca 2014 (edytowane) Dziękuję. W zasadzie zabawa w szukanie najładniejszych ujęć daje po prostu sporo frajdy, a że focę rośliny głównie dla własnej satysfakcji, to tym bardziej przykładam się do "robienia sobie dobrze". Poza tym w ogóle focę tylko moje rośliny i to w dodatku niezmiernie rzadko, więc jak już się zabiorę za robienie zdjęć, to staram się, żeby poszły w jakość, skoro nie ma ilości. Edytowane 1 Marca 2014 przez beginner Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 19 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2014 W innym temacie wspomniałem o planie stworzenia nowego torfowiska z gęstszą obsadą - pora się pochwalić efektem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 19 Kwietnia 2014 Share Napisano 19 Kwietnia 2014 Zazdroszcze Wam takich balkonow z pelnym oswietleniem U mnie poludnie ale zadrzewione dosc mocno Torfowisko bardzo ladne Moze mi sie uda cos malego z rosiczkami zrobic bo na kapturnice nie mam szans... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 15 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2014 (edytowane) Dowód na to, że współpraca popłaca. D. capensis i jej albinotyczna koleżanka złapały razem zdobycz, o której nawet nie śmiałyby pomarzyć polując w pojedynkę. Byłem nieźle zaskoczony, kiedy to zauważyłem. Edytowane 15 Czerwca 2014 przez beginner Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 15 Czerwca 2014 Share Napisano 15 Czerwca 2014 Świetne ujęcie:o do konkursu miesiąca z nim ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 15 Czerwca 2014 Share Napisano 15 Czerwca 2014 Świetne ujęcie:o do konkursu miesiąca z nim ! Ale ono już jest zgłoszone do konkursu miesiąca... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 15 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2014 @Crespo69 Dziękuję. Dokładnie to trzecie zdjęcie z serii jest zgłoszone. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 19 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2014 (edytowane) Tak wygląda obecnie mój parapet + zbliżenie na świeżą konstrukcję pod wiszące doniczki - może komuś przyda się inspiracja techniczna. Siostrzenica chciała, żeby wrzucić też jej zdjęcie - no to wrzucam. edit: Znalazłem zdjęcie parapetu sprzed dwóch lat - troszkę się zmieniło. Edytowane 19 Czerwca 2014 przez beginner Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 19 Czerwca 2014 Share Napisano 19 Czerwca 2014 Siostrzenica chciała, żeby wrzucić też jej zdjęcie - no to wrzucam. Jest poszukiwana, że stylizacja na kronikę policyjną? :> Fajnie zagospodarowana przestrzeń. W tym zbiorniku z kapturnicami możesz zrobić spory zapas wody. Dobre rozwiązanie na weekendy poza domem. Capensisy zadbały nawet o symetrię śmiertelnego uścisku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 19 Czerwca 2014 Share Napisano 19 Czerwca 2014 W innym temacie wspomniałem o planie stworzenia nowego torfowiska z gęstszą obsadą - pora się pochwalić efektem. Fajowe to torfowisko:) ja zakupiłem w sklepie ogrodniczym długa doniczkę z podstawką i takim specjalnym wgłębieniem od dołu na 1,5cm wody... fajny patent bo nie trzeba kombinować żeby "zbiornik wodny" w środku donicy robić Wsadziłem ten dozownik wody tubowy by móc łatwiej nalewać wody do tego zbiorniczka i planuję tam trzymać kapturnice, póki co czekam na dostawę: 2*flava (mix)/ 1*Mitchelina i 3*stivensi:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 19 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2014 Jest poszukiwana, że stylizacja na kronikę policyjną? :> Poszukiwana za obmacywanie roślin, ze szczególnym naciskiem na muchołówki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 4 Września 2014 Autor Share Napisano 4 Września 2014 (edytowane) Dawno nic nie wrzucałem, więc coś ciapnę. Na początek aktualny widok na kapturnicową kastrę: Jest pewna różnica pomiędzy początkiem (str. 5 u góry) a końcem sezonu... ;-) Również poglądowo mój kącik z muchołówkami: I kwiat D. binata 'Marston Dragon': Edytowane 7 Stycznia 2015 przez sphagnum Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 4 Września 2014 Share Napisano 4 Września 2014 Różnica duża, zagęściło Ci się w kastrze ładnie, a poza tym super wybarwione. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olka220 Napisano 4 Września 2014 Share Napisano 4 Września 2014 naprawdę śliczne roślinki pozazdrościć A powiedz gdzie Ty je zimujesz bo widzę że też w bloku mieszkasz ?? a ja nie mam pomysłu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 4 Września 2014 Autor Share Napisano 4 Września 2014 (edytowane) Muchołówki i D. binaty zimuję w piwnicy, przy okienku. Nie ma tam za dużo miejsca, ale na obecną ilość roślin wystarczy światła, a temperatury są wręcz idealne dla mucholi (przy dużych mrozach na zewnątrz, blisko okna jest kilka stopni poniżej zera, ale zazwyczaj temperatura waha się od 0 do 10 stopni). Jeśli chodzi o kapturnice, to zeszłej zimy spróbowałem przezimować je w kastrze i eksperyment wyszedł celująco, więc również w tym roku zostawiam je na balkonie (szerzej o tym przedsięwzięciu tutaj: www.rosliny-owadozerne.pl/index.php?showtopic=17171). Pomysł będzie trochę zmodyfikowany, jako że rośliny rosną teraz w mniejszej kastrze, ale tak czy siak idea jest w ww. temacie opisana. edit: A tu jeszcze taki mały test z dodatkowymi soczewkami makro. Strasznie trudno zrobić tym zdjęcie, bo soczewki muszę trzymać przed obiektywem drugą ręką, jako że pochodzą one od mojej analogowej lustrzanki, która posiadała gwint na wkręcane filtry. ;-) Jednak od czasu do czasu coś nawet ostro wyjdzie. :-) Dionaea muscipula 'Bristle Tooth' Edytowane 4 Września 2014 przez beginner Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi