Skocz do zawartości

sphagnum

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Dziękuję. :) W zasadzie zabawa w szukanie najładniejszych ujęć daje po prostu sporo frajdy, a że focę rośliny głównie dla własnej satysfakcji, to tym bardziej przykładam się do "robienia sobie dobrze". ;) Poza tym w ogóle focę tylko moje rośliny i to w dodatku niezmiernie rzadko, więc jak już się zabiorę za robienie zdjęć, to staram się, żeby poszły w jakość, skoro nie ma ilości. :)

Edytowane przez beginner
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
  • Odpowiedzi 83
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 1 month later...

Dowód na to, że współpraca popłaca. :) D. capensis i jej albinotyczna koleżanka złapały razem zdobycz, o której nawet nie śmiałyby pomarzyć polując w pojedynkę. Byłem nieźle zaskoczony, kiedy to zauważyłem.

post-5782-1402819488_thumb.jpg

post-5782-1402819494_thumb.jpg

Edytowane przez beginner
Odnośnik do odpowiedzi

Tak wygląda obecnie mój parapet + zbliżenie na świeżą konstrukcję pod wiszące doniczki - może komuś przyda się inspiracja techniczna. ;)

post-5782-1403175248_thumb.jpg

post-5782-1403175257_thumb.jpg

Siostrzenica chciała, żeby wrzucić też jej zdjęcie - no to wrzucam. :D

post-5782-1403175266_thumb.jpg

edit:

Znalazłem zdjęcie parapetu sprzed dwóch lat - troszkę się zmieniło. :)

post-5782-1403189504_thumb.jpg

Edytowane przez beginner
Odnośnik do odpowiedzi

Siostrzenica chciała, żeby wrzucić też jej zdjęcie - no to wrzucam. :D

2.jpg

Jest poszukiwana, że stylizacja na kronikę policyjną? :> Fajnie zagospodarowana przestrzeń. W tym zbiorniku z kapturnicami możesz zrobić spory zapas wody. Dobre rozwiązanie na weekendy poza domem. Capensisy zadbały nawet o symetrię śmiertelnego uścisku.

Odnośnik do odpowiedzi

W innym temacie wspomniałem o planie stworzenia nowego torfowiska z gęstszą obsadą - pora się pochwalić efektem. :)

Fajowe to torfowisko:) ja zakupiłem w sklepie ogrodniczym długa doniczkę z podstawką i takim specjalnym wgłębieniem od dołu na 1,5cm wody... fajny patent bo nie trzeba kombinować żeby "zbiornik wodny" w środku donicy robić :)

Wsadziłem ten dozownik wody tubowy by móc łatwiej nalewać wody do tego zbiorniczka i planuję tam trzymać kapturnice, póki co czekam na dostawę: 2*flava (mix)/ 1*Mitchelina i 3*stivensi:)

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Dawno nic nie wrzucałem, więc coś ciapnę. Na początek aktualny widok na kapturnicową kastrę:

post-5782-1409838517_thumb.jpg

post-5782-1409838532_thumb.jpg

Jest pewna różnica pomiędzy początkiem (str. 5 u góry) a końcem sezonu... ;-)

Również poglądowo mój kącik z muchołówkami:

DSCN8128.jpg

I kwiat D. binata 'Marston Dragon':

DSCN8098.jpg

DSCN8100.jpg

Edytowane przez sphagnum
Odnośnik do odpowiedzi

Muchołówki i D. binaty zimuję w piwnicy, przy okienku. Nie ma tam za dużo miejsca, ale na obecną ilość roślin wystarczy światła, a temperatury są wręcz idealne dla mucholi (przy dużych mrozach na zewnątrz, blisko okna jest kilka stopni poniżej zera, ale zazwyczaj temperatura waha się od 0 do 10 stopni).

Jeśli chodzi o kapturnice, to zeszłej zimy spróbowałem przezimować je w kastrze i eksperyment wyszedł celująco, więc również w tym roku zostawiam je na balkonie (szerzej o tym przedsięwzięciu tutaj: www.rosliny-owadozerne.pl/index.php?showtopic=17171). Pomysł będzie trochę zmodyfikowany, jako że rośliny rosną teraz w mniejszej kastrze, ale tak czy siak idea jest w ww. temacie opisana.

edit:

A tu jeszcze taki mały test z dodatkowymi soczewkami makro. Strasznie trudno zrobić tym zdjęcie, bo soczewki muszę trzymać przed obiektywem drugą ręką, jako że pochodzą one od mojej analogowej lustrzanki, która posiadała gwint na wkręcane filtry. ;-) Jednak od czasu do czasu coś nawet ostro wyjdzie. :-)

Dionaea muscipula 'Bristle Tooth'

post-5782-1409849640_thumb.jpg

Edytowane przez beginner
Odnośnik do odpowiedzi