Redgreen Napisano 5 Września 2014 Share Napisano 5 Września 2014 Piękny kącik muchołówek Ten żwirek jak grubą ma warstwę i jak długo tak rosną? Pytam bo sam w tym roku eksperymentalnie w paru sypnąłem z wierzchu dość grubo. Efekt był taki że podczas upałów z powodu mniejszego odparowania baaardzo długo mogłem nie podlewać. Natomiast gdy długo na balkonie była wilgoć bo lało to niektóre miały oznaki przelania. Ciężko wyczuć ile wilgoci jest w takiej doniczce i jak często podlewać więc zrezygnowałem. A makro wyszło Ci całkiem dobrze , gratuluję opanowania drżenia rąk przy tej kombinacji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 5 Września 2014 Autor Share Napisano 5 Września 2014 (edytowane) Żwirek to tylko pojedyncza, dość luźna warstwa - ma spełniać głównie cele estetyczne. Póki co dłuższe doświadczenie z tym żwirkiem mam jedynie z D. m. 'Royal Red', która rośnie w ten sposób od dwóch miesięcy. Nie zauważyłem większej różnicy w zachowaniu podłoża, ale faktem jest też, że były to dwa bardzo gorące miesiące i muchołówki niemal non stop stały w wodzie. Większy test przejdą teraz jesienią, niemniej nie spodziewam się jakichś poważniejszych problemów, gdyż - jak wspomniałem - warstwa żwirku nie jest szczelna i są to raczej poutykane pojedyncze kamyczki. Edytowane 5 Września 2014 przez beginner Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 13 Września 2014 Autor Share Napisano 13 Września 2014 (edytowane) Kilka fotek: Nepenthes truncata 'Pasian' Nepenthes fusca Nepenthes X 'Linda' Edytowane 7 Stycznia 2015 przez sphagnum Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 7 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2015 (edytowane) Tak dla przypomnienia, że nadal mam rośliny wrzucam kilka zdjęć Drosera adelae. Te rosną obok świetlówek, nie bezpośrednio pod nimi: A tu dla porównania koszyk prosto spod świetlówek (jakkolwiek ładnie wyglądają na żywo, to są wyjątkowo trudnym obiektem do fotografowania, stąd tylko jedno zdjęcie): Edytowane 7 Stycznia 2015 przez sphagnum Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jowita Napisano 7 Stycznia 2015 Share Napisano 7 Stycznia 2015 Doświetlenie dodaje kolorku Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 11 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2016 Niemal dokładną rocznicę ostatniego postu postanowiłem uczcić kilkoma zdjęciami binaty. Ponieważ w zimowni zabrakło dla niej miejsca, po nadejściu mrozów powędrowała z balkonu w ciepełko. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 15 Lipca 2016 Autor Share Napisano 15 Lipca 2016 Dionaea muscipula 'Red Burgundy' Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 17 Sierpnia 2016 Share Napisano 17 Sierpnia 2016 Cudowne zdjęcia - bardzo profesjonalne! Mam pytanie - jak uzyskałeś efekt czarno-zielonego tła u binat? Postawiłeś coś zielonego za stanowiskiem do fotografowania? Czy to płachta w takich kolorach? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 18 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2016 Zielone to po prostu kawałek brystolu, a czarne to cień uzyskany dzięki odpowiedniemu ustawieniu oświetlenia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi