Skocz do zawartości

sphagnum

Rekomendowane odpowiedzi

Piękny kącik muchołówek :)

Ten żwirek jak grubą ma warstwę i jak długo tak rosną?

Pytam bo sam w tym roku eksperymentalnie w paru sypnąłem z wierzchu dość grubo.

Efekt był taki że podczas upałów z powodu mniejszego odparowania baaardzo długo mogłem nie podlewać.

Natomiast gdy długo na balkonie była wilgoć bo lało to niektóre miały oznaki przelania.

Ciężko wyczuć ile wilgoci jest w takiej doniczce i jak często podlewać więc zrezygnowałem.

A makro wyszło Ci całkiem dobrze , gratuluję opanowania drżenia rąk przy tej kombinacji.

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 83
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Żwirek to tylko pojedyncza, dość luźna warstwa - ma spełniać głównie cele estetyczne. :) Póki co dłuższe doświadczenie z tym żwirkiem mam jedynie z D. m. 'Royal Red', która rośnie w ten sposób od dwóch miesięcy. Nie zauważyłem większej różnicy w zachowaniu podłoża, ale faktem jest też, że były to dwa bardzo gorące miesiące i muchołówki niemal non stop stały w wodzie. Większy test przejdą teraz jesienią, niemniej nie spodziewam się jakichś poważniejszych problemów, gdyż - jak wspomniałem - warstwa żwirku nie jest szczelna i są to raczej poutykane pojedyncze kamyczki.

Edytowane przez beginner
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • 3 months later...

Tak dla przypomnienia, że nadal mam rośliny ;) wrzucam kilka zdjęć Drosera adelae.

Te rosną obok świetlówek, nie bezpośrednio pod nimi:

post-5782-1420648453_thumb.jpg

post-5782-1420648458_thumb.jpg

post-5782-1420648465_thumb.jpg

post-5782-1420648473_thumb.jpg

post-5782-1420648482_thumb.jpg

A tu dla porównania koszyk prosto spod świetlówek (jakkolwiek ładnie wyglądają na żywo, to są wyjątkowo trudnym obiektem do fotografowania, stąd tylko jedno zdjęcie):

DSCN8986s.jpg

Edytowane przez sphagnum
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 year later...
  • 6 months later...
  • 1 month later...