przemQ Napisano 31 Maja 2012 Autor Share Napisano 31 Maja 2012 Na razie ją trochę "podsuszę" i zobaczymy ci wyjdzie. Dziękuje wszystkim za rady Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 2 Czerwca 2012 Share Napisano 2 Czerwca 2012 sprzedawane w większości na allegro rośliny pochodzą z warunków "terra" i muszą przystosować się do warunków parapetowych Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemQ Napisano 3 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2012 Właśnie mi się przypomniało,na początku nie wiedziałem czy uzupełnić wodę w kielichach czy nie .Wlałem trochę wody strzykawką ale później ją usunąłem (przekręciłem roślinę do góry nogami). Czy to mogła być przyczyna (jedna z przyczyn) oklapnięcia kapturków ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 Nie. Woda w kielichach nie ma nic do obsychania. Jeśli obsychanie ustało, a z młodymi liśćmi nic się nie dzieje nie przejmowałbym się. Ja upatruję tutaj dwie możliwości. Przesuszenie w trakcie przesadzania. Nie wiem jednak jak wykonałeś przesadzane np. czy korzenie oczyściłeś ze starego podłoża czy też przesadziłeś całą bryłę ze starym podłożem, jakie podłoże użyłeś, czy roślina była nawożona itd... Infekcja korzeni lub stożka wzrostu patogenami. Gdyby tak było jej stan powinien drastycznie się pogarszać. Taka jedna uwaga. Nie przesadź z tym przesuszaniem podłoża... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadomaniak Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 Wydaje mi się, że roślinie gnije stożek wzrostu. Na pierwszym zdjęciu widać, że jest on przysypany torfem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemQ Napisano 3 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2012 (edytowane) Przesuszenie w trakcie przesadzania. Nie wiem jednak jak wykonałeś przesadzane np. Jak by pan administrator nie zauważył, to już pisałem że jej nie przesadzałem. Taka jedna uwaga. Nie przesadź z tym przesuszaniem podłoża... Standardowo 1 dzień bez wody w podstawce. Edytowane 3 Czerwca 2012 przez przemQ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 Jak by pan administrator nie zauważył, to już pisałem że jej nie przesadzałem. Bezpośrednio tego nie napisałeś stąd moje niedopatrzenie. W takim razie została przesadzona tuz przed sprzedażą. Pewnie została oddzielona od rośliny matczynej, a co za tym idzie pozbyła się większości systemu korzeniowego. Prawdopodobnie posadzona tak głeboko bo najzwyczajniej wypadłaby z tej doniczki. Jeśli moje przypuszczenia są słuszne, kolejne liście nie powinny się już tak zachowywać. Standardowo 1 dzień bez wody w podstawce. A co to za standard? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemQ Napisano 3 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2012 A co to za standard? Większość osób z którymi pisałem,stosuje taką "metodę" ,roślina wypije całą wodę,1 dzień odczekania i dopiero dolewam . Bezpośrednio tego nie napisałeś stąd moje niedopatrzenie. Niech będzie że mój błąd Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi