Skocz do zawartości

Siewki D. spatulata

RadoCMG

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich! Mój problem jest następujący: na allegro swego czasu zakupiłem 2 rosiczki i muchołówkę. Problem dotyczy D. spatulata, a dokładniej siewek, które wyrosły mi w... doniczce muchołówki. Parę ładnych miesięcy temu część nasionek swego czasu wylądowało mi w stojącej obok doniczce muchołówki o czym szczerze mówiąc zapomniałem. D. spatulata po kwitnieniu mi padła (niestety) tak, więc ucieszyłem się na widok tych siewek. Jest ich 8 (jeśli nie więcej) z czego jedna dość spora (widoczna na zdjęciu). Teraz mam następujące pytanie: czy i jak mam przesadzić choćby tą największą siewkę czy jeszcze poczekać aż podrosną/ie? Muchołówka nie zagłuszy mi tych siewek? Boję się, że przy przesadzaniu siewek zniszczę je :/ Nie ukrywam, że chciałbym "odzyskać" d. spatulata do swojej mini kolekcji :) Z góry dziękuję za pomoc!

http://imageshack.us/photo/my-images/443/zdjcie0235a.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Siewki możesz zacząć przesadzać ale rób to bardzo ale to bardzo ostrożnie bo są jeszcze małe.

Zacząć od tej największej? Po prostu delikatnie wyrwać palcami czy wyciąć jakoś kawałek torfu? Reszta tych siewek, to miniaturki na tą chwilę. Bym zrobił fotę, ale mój telefon jakoś strasznie zamazane te foty robi i nic nie widać...

Odnośnik do odpowiedzi

Ja małe siewki przesadzam tak- palcami. :) a dokładniej to ''wyrywam'' roślinę z grudką torfu.

I po takiej "operacji" nie są zmiażdżone czy coś? Ta nazwijmy "duża" jest jak mój paznokieć, ale resztę to bym chyba starł w pył ;/

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mówię że masz je wyrywać dosłownie tylko złapać roślinę poniżej poziomu torfu i w taki sposób delikatnie wyciągać roślinę.

Dobra rozumiem. Spróbuję w tygodniu zadziałać i dochować się choćby z 3 roślinek :) Dzięki!

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.