Skocz do zawartości

Karmienie

PowerpointPL

Rekomendowane odpowiedzi

Jak często i ile owadów jej dawać? Patrzyłem,czasami napisane jest miesiąc,czasami dzień nie wiem kiedy. :/

Jak jest jakiś temat to przepraszam.

Drosera Capensis

Edytowane przez PowerpointPL
Odnośnik do odpowiedzi

witam.

Roślin owadożernych nie trzeba karmić ,świetnie dają sobie rade same.Jeśli masz gdzieś okno w okolicy, którego kręcą się muszki postaw tam rosiczkę a zobaczysz jak ładnie je wyłapie.Z pewnością wystarczy jej to co sama sobie upoluje.

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście rośliny szybciej rosną ,gdy się je karmi ,w końcu muszka dla takiej rośliny to czysty nawóz. Jeśli chcesz zobaczyć jak wygląda etap zwijania się liścia z ofiara i potem jego trawienie ,to złap mała muszkę i połóż na liściu.

Edytowane przez waldo
Odnośnik do odpowiedzi

Zdania na temat dokarmiania są podzielone. Jedni mówią żeby nie dokarmiać bo roślina ładniej się wybarwi itp. aby w końcu tego owada złapać. Jedni mówią aby dokarmiać bo urośnie szybciej. Ja trzymam się tego drugiego i jak zabraknie mi muszek, to wtedy dokarmiam pyłkiem pszczelim.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zauważyłem że ,chociaż roślina ma ofiarę w swojej pułapce (np. muchołówka)a ma zapewnione dużo słońca to i tak pułapki pięknie się barwią.Rosiczka tym bardziej.

Edytowane przez waldo
Odnośnik do odpowiedzi

To jak je dokarmiać,znaczy w jakich odstępach czasowych? :P

Na początek radził bym dać roślinie trochę czasu ,a Tobie trochę cierpliwości. Ja jak wyniosłem swoja muchołówkę na zewnątrz ( miała 8 pułapek) to po 2 tygodniach zostało 3 pułapki otwarte.

Odnośnik do odpowiedzi

Rosiczka na razie jest mała. Stoi na południowym parapecie, gdzie jest dużo słońca. Jak chcesz zobaczyć zdjęcia, to zobacz w dział i temat Fotografia i film-Rok z życia roślin-Dionaea Muscipula, Drosera Capensis.

Odnośnik do odpowiedzi

ok .Wiesz co ,sam musisz jakoś sobie przyjąć kiedy będziesz ja karmić ,ciężko mi powiedzieć co ile trzeba to robić.Ja swoich praktycznie nie karmie ,a jeśli to robię to bardzo sporadycznie .

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.