Marcin Napisano 25 Czerwca 2012 Share Napisano 25 Czerwca 2012 Mam pytanie odnośnie dokarmiania pokarmem dla rybek. Kilka osób już mi proponowało taką formę dokarmiania, także 2 tygodnie temu położyłem na kilka listków dużej d. capensis oraz na jednym małym siewkom zwykły pokarm dla ryb. Liście się oczywiście nie zwinęły, pokarm dalej znajduje się na liściach. Czy rosiczki na pewno je strawiły? Trochę mi wpadło na torf i w tym miejscu podłoże zrobiło się takie bardziej szare. Czy mam się czegoś obawiać, np. pleśni? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 25 Czerwca 2012 Share Napisano 25 Czerwca 2012 Liście się oczywiście nie zwinęły, pokarm dalej znajduje się na liściach. Czy rosiczki na pewno je strawiły?Bo nie u wszystkich rosiczek liście się zawijają a nawet jak się zawijają to nie zawsze. Zależy to też od wielkości potencjalnego pokarmu. Trochę mi wpadło na torf i w tym miejscu podłoże zrobiło się takie bardziej szare. Czy mam się czegoś obawiać, np. pleśni? Nie należy dopuszczać do stykania się pokarmu z podłożem ponieważ to bardzo łatwo pleśnieje a przecież nie chcemy mieść pleśni w doniczce Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 25 Czerwca 2012 Share Napisano 25 Czerwca 2012 No to chyba coś zaczyna pleśnieć. Mam tą górną warstwę wyrzucić, czy jak dojdzie do pleśni to już trzeba cały torf wyrzucić i wstawić roślinkę do nowego? Dzięki! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 25 Czerwca 2012 Share Napisano 25 Czerwca 2012 Kup Topsin w najbliższym Obi/Praktikerze/Leroy Merlin/jakimkolwiek dobrze zaopatrzonym sklepie ogrodniczym. Zastosuj dawkę jak dla roślin ozdobnych. Srodek jest wydajny (wystarcza na około 5l roztworu), niedrogi (około 6zł) i na pewno przyda się w przyszłości. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi