owadomaniak Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 (edytowane) Witam, chciałbym zaprezentować Wam piękno Rezerwatu Przyrody Rotuz. Znajduje się on w okolicy zbiornika Goczałkowickiego (woj.śląskie), a że mieszkam niedaleko to często tam bywam. Co jakiś czas będę dorzucał nowe fotki. Zdjęcia robione telefonem, więc jedne są lepsze a inne gorsze. Wchodzimy na teren rezerwatu: w lesie napotykamy mech sphagnum: jest go coraz więcej: aż w końcu dochodzimy do południowej części torfowiska: drosera rotundifolia: niezłe kępki roślin: bocian: Edytowane 4 Czerwca 2012 przez owadomaniak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 4 Czerwca 2012 Share Napisano 4 Czerwca 2012 Ładne miejsce. Dzięki za zdjęcia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 4 Czerwca 2012 Share Napisano 4 Czerwca 2012 Ładnie, też się tam muszę w tym roku wybrać, od której strony wchodziłeś? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadomaniak Napisano 4 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2012 Od strony Bronowa. Jak chcesz to potem mogę Ci wszystko napisać na PW. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 5 Czerwca 2012 Share Napisano 5 Czerwca 2012 Najlepiej napisz tutaj. Na pewno wszyscy chętnie się dowiedzą, gdzie można podziwiać tak piękne rosiczki Może wyślesz jakąś mapkę z zaznaczoną trasą wycieczki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadomaniak Napisano 5 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2012 (edytowane) Lokalizacja torfowiska. Wejście od strony Bronowa jest najszybsze. Do rezerwatu dochodzisz po ok. 300 m, a do torfowiska od drogi jest ok. 500-600 m (jest też takie miejsce w lesie gdzie jest pełno sphagnum-jest ono pokazane na 2 i 3 zdjęciu w tym temecia, lecz gdzie to miejsce się znajduje jest moją tajemnicą ). Tylko jest jeden kłopot-w lesie łatwo się pogubić. Droga widoczna na zdjęciach satelitarnych prowadzi tylko do tablicy rezerwatu, a dalej zaczyna zanikać i trzeba iść na przełaj. Po prostu trzeba dobrze zapamiętać drogę, jaką się szło. Tak samo z torfowiskiem-jego południowa część jest porośnięta drzewami, i też trzeba uważać by powrócić w to samo miejsce. Ale naprawdę warto się tam wybrać. Edytowane 30 Stycznia 2014 przez owadomaniak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 5 Czerwca 2012 Share Napisano 5 Czerwca 2012 Samolub Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 6 Czerwca 2012 Share Napisano 6 Czerwca 2012 Przeszedłem w zeszłym roku 2 razy ten rezerwat ale na rosiczki nie trafiłem :/ Ale spotkałem mega haszcze i pare saren itp ;D W tym roku muszę już na nie trafić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadomaniak Napisano 6 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2012 Jak chcesz to możemy się kiedyś spotkać, a ja pokazałbym Ci miejsce gdzie rosną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 6 Czerwca 2012 Share Napisano 6 Czerwca 2012 Może w wakacje kiedyś, ja zawsze wbijałem od strony Zabrzega, gdzieś. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadomaniak Napisano 6 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2012 (edytowane) Od Zabrzega raczej nic nie znajdziesz...Tam wszystko jest porośnięte chaszczami. Edytowane 6 Czerwca 2012 przez owadomaniak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xillo Napisano 30 Sierpnia 2012 Share Napisano 30 Sierpnia 2012 Zdjęcie z wczoraj - rosiczki rosną już na samym skraju torfowiska, nie da się nie zauważyć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roslina1991 Napisano 30 Sierpnia 2012 Share Napisano 30 Sierpnia 2012 Czy tylko mi się wydaje, że te konkretne osobniki mają dłuższe "ogonki" od innych przedstawicieli tego gatunku? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 30 Sierpnia 2012 Share Napisano 30 Sierpnia 2012 Wydaje Ci się Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadomaniak Napisano 30 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2012 Jakie wrażenia po odwiedzinach torfowiska? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi