zielony 23 Napisano 4 Czerwca 2012 Share Napisano 4 Czerwca 2012 Witam, jestem nowy na forum, ale postaram się wszystko raz dwa ogarnąć . Mam pytanie apropo dwóch odmian muchołówek, Dionaea muscipula 'Royal Red' i Dionaea muscipula 'Red Dragon'. W jakich warunkach należy je hodować ????? Chodzi mi o to czy, potrzebują dużej wilgotności, jakiej temperatury i czy mogą stać na parapecie, czy mogą rosnąć w terrarium ?? Wiem, że to dużo jak na pierwszy raz, ale jakoś nie mogę znaleźć tych informacji w internecie. Serdeczne pozdrowienia zielony 23 . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 4 Czerwca 2012 Share Napisano 4 Czerwca 2012 http://lmgtfy.com/?q=dionaea+muscipula Z wikipedii można się dowiedzieć, że jest tylko jeden gatunek muchołówki, więc wszystkie odmiany traktuje się tak samo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zielony 23 Napisano 4 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2012 Dzięki . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadomaniak Napisano 4 Czerwca 2012 Share Napisano 4 Czerwca 2012 Dużo słońca, wilgotność pokojowa-przy dużej wilgotności powietrza liście muchołówki będą gniły, więc nie trzymaj ich w terrarium. Parapet południowy lub możesz wystawić rośliny na zewnątrz (jeśli masz gdzie). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zielony 23 Napisano 15 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2012 Mam mały problem, zapewniłem moim muchołówkom już odpowiednie warunki, ale dzisiaj patrzę, a tu w jednej z pułapek R. Red złapana mucha (najprawdopodobniej latała przy szybie, siadła i po sprawie). Tylko że, jest dosyć duża i pułapka nie zamknęła się całkowicie, i jest spora szpara. Czy muchołówka ją strawi, czy po prostu otworzy się i mucha wypadnie ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadomaniak Napisano 15 Czerwca 2012 Share Napisano 15 Czerwca 2012 A po jakim czasie od złapanie muchy zobaczyłeś pułapkę? Jak było to chwilę po zamknięciu się pułapki to nie dziw się, że nie była całkiem zamknięta. Jeśli do jutra pułapka szczelnie się nie zamknie to powinno rozpocząć się trawienie podczas którego powinna zgnić (pułapka a nie mucha zgnije). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zielony 23 Napisano 15 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2012 Rano było wszystko ok, a jak wróciłem ok 15 to mucha była już w środku. Czyli mówisz że pułapka zgnije . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiokouczan Napisano 15 Czerwca 2012 Share Napisano 15 Czerwca 2012 (edytowane) Nie. Chodzi o to, że pułapka nie zamyka się do końca od razu. Najpierw "przymyka się" w celu zapoznania się z ofiarą - wielkość. jeśli owad jest mały (np.: mrówka) może wyjść, a pułapka otworzy się po jakimś czasie. Jeśli jednak ofiara jest na tyle duża, że nie może wyjść i się cały czas wierci liść zakleszcza się jeszcze bardziej i po jakimś czasie owad 9czy co ona tam złapie ) jest trawiony. Zdarza się, że zdobycz jest zbyt duża i jakaś jej część wystaje z pułapki przez co pułapka może zgnić. Jeśli pułapka domknie się do końca to nic nie powinno się stać. Edytowane 15 Czerwca 2012 przez VanDreyer Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zielony 23 Napisano 15 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2012 Ok, napisze jutro czy się całkiem zamknęła Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 16 Czerwca 2012 Share Napisano 16 Czerwca 2012 Nic się nie stanie jak zgnije pułapka,wyrośnie nowa i o zgniłej słuch zaginie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zielony 23 Napisano 16 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2012 Jednak się nie zamknęła . Wyrośnie nowa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurand Napisano 3 Lipca 2012 Share Napisano 3 Lipca 2012 Cześć wszystkim! Mam pytanie, kupiłem przed wczoraj muchołówkę tj.1.07. moje pytanie brzmi . . . czy moja muchołówka może stać na parapecie przy około 40 stopniach ? oczywiście cały czas ma wodę w podstawku od 0,5 do max 1cm. nic jej się nie stanie ? tylko boję się żeby nie zgniła bo chciał bym ją uprawiać jak najdłużej Poproszę o podpowiedzi najlepiej na GG: 43434830 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaKe Napisano 3 Lipca 2012 Share Napisano 3 Lipca 2012 Jakiej wielkości jest Twoja muchołówka? Jak jest mała to nie radze. Jeśli jest większa i przyzwyczajona do bez pośredniego słońca to moim zdaniem nie ma problemu. Tylko pamiętaj o dostawie wody! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurand Napisano 6 Lipca 2012 Share Napisano 6 Lipca 2012 Jakiej wielkości jest Twoja muchołówka? Jak jest mała to nie radze. Jeśli jest większa i przyzwyczajona do bez pośredniego słońca to moim zdaniem nie ma problemu. Tylko pamiętaj o dostawie wody! O to moja muchołówka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaKe Napisano 6 Lipca 2012 Share Napisano 6 Lipca 2012 Myślę, że może bez problemu stać na parapecie. Moje też stoją na południowym i nic im się nie dzieje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi