Skocz do zawartości

Jakie warunki zapewnić muchołówkom?

zielony 23

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem nowy na forum, ale postaram się wszystko raz dwa ogarnąć :) . Mam pytanie apropo dwóch odmian muchołówek, Dionaea muscipula 'Royal Red' i Dionaea muscipula 'Red Dragon'. W jakich warunkach należy je hodować ????? Chodzi mi o to czy, potrzebują dużej wilgotności, jakiej temperatury i czy mogą stać na parapecie, czy mogą rosnąć w terrarium ?? Wiem, że to dużo jak na pierwszy raz, ale jakoś nie mogę znaleźć tych informacji w internecie. Serdeczne pozdrowienia zielony 23 ;).

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Mam mały problem, zapewniłem moim muchołówkom już odpowiednie warunki, ale dzisiaj patrzę, a tu w jednej z pułapek R. Red złapana mucha (najprawdopodobniej latała przy szybie, siadła i po sprawie). Tylko że, jest dosyć duża i pułapka nie zamknęła się całkowicie, i jest spora szpara. Czy muchołówka ją strawi, czy po prostu otworzy się i mucha wypadnie ??

Odnośnik do odpowiedzi

A po jakim czasie od złapanie muchy zobaczyłeś pułapkę? Jak było to chwilę po zamknięciu się pułapki to nie dziw się, że nie była całkiem zamknięta. Jeśli do jutra pułapka szczelnie się nie zamknie to powinno rozpocząć się trawienie podczas którego powinna zgnić (pułapka a nie mucha zgnije).

Odnośnik do odpowiedzi

Nie. Chodzi o to, że pułapka nie zamyka się do końca od razu. Najpierw "przymyka się" w celu zapoznania się z ofiarą - wielkość. jeśli owad jest mały (np.: mrówka) może wyjść, a pułapka otworzy się po jakimś czasie. Jeśli jednak ofiara jest na tyle duża, że nie może wyjść i się cały czas wierci liść zakleszcza się jeszcze bardziej i po jakimś czasie owad 9czy co ona tam złapie :P) jest trawiony. Zdarza się, że zdobycz jest zbyt duża i jakaś jej część wystaje z pułapki przez co pułapka może zgnić. Jeśli pułapka domknie się do końca to nic nie powinno się stać.

Edytowane przez VanDreyer
Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Cześć wszystkim!

Mam pytanie, kupiłem przed wczoraj muchołówkę tj.1.07. moje pytanie brzmi . . . czy moja muchołówka może stać na parapecie przy około 40 stopniach ? oczywiście cały czas ma wodę w podstawku od 0,5 do max 1cm. nic jej się nie stanie ? tylko boję się żeby nie zgniła bo chciał bym ją uprawiać jak najdłużej :)

Poproszę o podpowiedzi najlepiej na GG: 43434830

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiej wielkości jest Twoja muchołówka? Jak jest mała to nie radze. Jeśli jest większa i przyzwyczajona do bez pośredniego słońca to moim zdaniem nie ma problemu. Tylko pamiętaj o dostawie wody!

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiej wielkości jest Twoja muchołówka? Jak jest mała to nie radze. Jeśli jest większa i przyzwyczajona do bez pośredniego słońca to moim zdaniem nie ma problemu. Tylko pamiętaj o dostawie wody!

O to moja muchołówka

548020_361469283926860_1720687437_n.jpg

544492_361470733926715_1817321209_n.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.