sknerus Napisano 6 Czerwca 2012 Share Napisano 6 Czerwca 2012 Czy filtry do uzdatniania wody dostępne w sklepach agd nadają się do przygotowania wody dla owadożerów. I podobnie czy nadają się do tego filtry akwariowe zawierające węgiel aktywny i filtr gąbkowy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 6 Czerwca 2012 Share Napisano 6 Czerwca 2012 Na potrzeby uprawy roślin owadożernych wodę można pozyskiwać przy pomocy destylatora, filtra odwrotnej osmozy bez mineralizatora (typ akwariowy), filtra z żywicami jonowymiennymi (odpowiedniego typu - kationit silnie kwaśny, anionit zasadowy). Wiele uzdatniaczy wody czy filtrów do zmiękczania wody np. do pralki nie nadaje się do naszych celów. Z popularniejszych filtrów który prawdopodobnie nadaje się do uzyskiwania odpowiedniej wody może być filtr Brita. Nie mam jednak pewności czy nie używają czasem w nim żywic opartych o jony sodu (co będzie je dyskwalifikowało). Wskaz jaki filtr chodzi Tobie po głowie, a wówczas może uda się coś więcej powiedzieć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leoj Napisano 6 Czerwca 2012 Share Napisano 6 Czerwca 2012 Ja korzystam z filtra RO akwariowego. Dokładnie taki mam: http://allegro.pl/odwrocona-osmoza-akwarys...2390051263.html Rośliny od roku podlewam tylko tą wodą i nic się im nie dzieje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 6 Czerwca 2012 Share Napisano 6 Czerwca 2012 zależy jak obfitą masz hodowle. jeśli jest mała to najbardziej opłaca się kupować wodę destylowaną (w TESCO za 4zł/5l) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 7 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2012 (edytowane) Kupno gotowej wody za bardzo mi się nie kalkuluje gdyż w dni ciepłe takie jak teraz mamy do podlania jednokrotnie zużywam około 1,5 l wody Chodzi mi konkretnie czy nie nadała by się woda "kranówka" nie zbyt zanieczyszczona chemicznie oczyszczona przez sam węgiel aktywny Usuwa z wody zanieczyszczenia chemiczne, organiczne, detergenty, fenole, pestycydy. Edytowane 7 Czerwca 2012 przez sknerus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 7 Czerwca 2012 Share Napisano 7 Czerwca 2012 Węgiel aktywowany usunie niektóre związki ale nie usunie twardości. Kup test twardości wody i sprawdź swoja kranówkę. Może masz miękką wodę wówczas taką kranówką będzie można tymczasowo podlewać rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 8 Czerwca 2012 Share Napisano 8 Czerwca 2012 A nie lepsza była by deszczówka w taki sposób filtrowana? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 8 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2012 (edytowane) A woda o jakim pH jest odpowiednia dla owadożerów? a jak z twardością wody na rynku są dostępne preparaty do akwariów obniżające pH czy można je stosować do uzdatnienia wody? z deszczówką to rożnie bywa, ja jej nie zalecam szczególnie w miastach gdyż bardziej jest zanieczyszczona niż nasza kranówka. Edytowane 8 Czerwca 2012 przez sknerus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 8 Czerwca 2012 Share Napisano 8 Czerwca 2012 (edytowane) Jeśli deszczówka w niezanieczyszczonym środowisku ma ok 7 Ph. Więc śmiem sądzić, że woda dla owadożerów powinna mieć Ph 7, ale nieznaczne odchylenia od tej wartości na pewno im nie zaszkodzą. Co do deszczówki masz rację. W miastach jest mega zanieczyszczona, ale zauważ, że na Bytomskich bagnach rosiczki rosły 20 lat temu (gdy zanieczyszczenie środowiska na tamtych terenach było bardzo wysokie) i nadal rosną. Edytowane 8 Czerwca 2012 przez CFHs Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 9 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2012 To czy przepuszczenie kranówki przez grubszą warstwę węgla aktywnego załatwi sprawę? Z tego co czytałem to węgiel właśnie neutralizuje wszelkie szkodliwe składniki zawarte w wodzie. A co z pH i twardością wody jakie powinny mieś wartości? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi