Skocz do zawartości

Filtrowanie wody

sknerus

Rekomendowane odpowiedzi

Czy filtry do uzdatniania wody dostępne w sklepach agd nadają się do przygotowania wody dla owadożerów.

I podobnie czy nadają się do tego filtry akwariowe zawierające węgiel aktywny i filtr gąbkowy

Odnośnik do odpowiedzi

Na potrzeby uprawy roślin owadożernych wodę można pozyskiwać przy pomocy destylatora, filtra odwrotnej osmozy bez mineralizatora (typ akwariowy), filtra z żywicami jonowymiennymi (odpowiedniego typu - kationit silnie kwaśny, anionit zasadowy). Wiele uzdatniaczy wody czy filtrów do zmiękczania wody np. do pralki nie nadaje się do naszych celów.

Z popularniejszych filtrów który prawdopodobnie nadaje się do uzyskiwania odpowiedniej wody może być filtr Brita. Nie mam jednak pewności czy nie używają czasem w nim żywic opartych o jony sodu (co będzie je dyskwalifikowało).

Wskaz jaki filtr chodzi Tobie po głowie, a wówczas może uda się coś więcej powiedzieć.

Odnośnik do odpowiedzi

Kupno gotowej wody za bardzo mi się nie kalkuluje gdyż w dni ciepłe takie jak teraz mamy do podlania jednokrotnie zużywam około 1,5 l wody

Chodzi mi konkretnie czy nie nadała by się woda "kranówka" nie zbyt zanieczyszczona chemicznie oczyszczona przez sam węgiel aktywny

Usuwa z wody zanieczyszczenia chemiczne, organiczne, detergenty, fenole, pestycydy.
Edytowane przez sknerus
Odnośnik do odpowiedzi

A woda o jakim pH jest odpowiednia dla owadożerów? a jak z twardością wody

na rynku są dostępne preparaty do akwariów obniżające pH czy można je stosować do uzdatnienia wody?

z deszczówką to rożnie bywa, ja jej nie zalecam szczególnie w miastach gdyż bardziej jest zanieczyszczona niż nasza kranówka.

Edytowane przez sknerus
Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli deszczówka w niezanieczyszczonym środowisku ma ok 7 Ph. Więc śmiem sądzić, że woda dla owadożerów powinna mieć Ph 7, ale nieznaczne odchylenia od tej wartości na pewno im nie zaszkodzą.

Co do deszczówki masz rację. W miastach jest mega zanieczyszczona, ale zauważ, że na Bytomskich bagnach rosiczki rosły 20 lat temu (gdy zanieczyszczenie środowiska na tamtych terenach było bardzo wysokie) i nadal rosną.

Edytowane przez CFHs
Odnośnik do odpowiedzi

To czy przepuszczenie kranówki przez grubszą warstwę węgla aktywnego załatwi sprawę?

Z tego co czytałem to węgiel właśnie neutralizuje wszelkie szkodliwe składniki zawarte w wodzie.

A co z pH i twardością wody jakie powinny mieś wartości?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.