Bartex.eu Napisano 11 Czerwca 2012 Share Napisano 11 Czerwca 2012 (edytowane) Witam Orientujecie się ile trzeba litrów torfu na 40 rosiczek SPATULATA ? Jaki torf polecacie, może sphagnum ? Jaką pojemność doniczki do tego gatunku ? Edytowane 11 Czerwca 2012 przez Bartex.eu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 11 Czerwca 2012 Share Napisano 11 Czerwca 2012 Do wysiania ?? przesadzenia? do ilu doniczek i jakich.... Myślę, iż nikt tu nie jest "Wróżem Tadeuszem" napisz coś więcej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartex.eu Napisano 11 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2012 Kupuje 40 rosiczek Drosera spatulata z greenspot.pl (mikrorozmnażanie). I nie wiem w jakich doniczkach je hodować i jaki torfu i ile litrów tego torfu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 11 Czerwca 2012 Share Napisano 11 Czerwca 2012 Może lepiej w doniczkopalecie i do tego dobrana tacka? Wygodniej w podlewaniu. http://allegro.pl/doniczkopaleta-wielodoni...2391344296.html 5 litrów torfu powinno wystarczyć. Torf kwaśny, pH 3,2-4,5, bez dodatków i nawozów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartex.eu Napisano 11 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2012 A te otwory to nie za małe ??? Zapomniałem się dodać że badania będą trwały do końca września. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartex.eu Napisano 11 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2012 ale b. dobry pomysł, dzięki a ta woda to powinna stać 2 cm w podstawce tak ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 11 Czerwca 2012 Share Napisano 11 Czerwca 2012 Średnica 5 cm na D. spatulata moim zdaniem wystarczy. A wody wystarczy jak nalejesz 1 cm, bo doniczki mają 5 cm wysokości. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartex.eu Napisano 12 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2012 a co sądzicie o tym: http://allegro.pl/doniczkopaleta-wielodoni...2391344295.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartex.eu Napisano 12 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2012 a odnośnie torfu to jaki polecacie ??? Nic nie dodawać do torfu, bo czytałem, że piasek można dodać ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 12 Czerwca 2012 Share Napisano 12 Czerwca 2012 (edytowane) Kwaśny torf i gruboziarnisty piasek 1:1 Edytowane 12 Czerwca 2012 przez PowerpointPL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 12 Czerwca 2012 Share Napisano 12 Czerwca 2012 Spatulacie to akurat obojętne czy z piaskiem czy bez. A za torfem przejdź się do sklepów ogrodniczych i zobacz jakich firm mają. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartex.eu Napisano 12 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2012 Czyli może być taki zwykły torf, nie musi być specjalny do owadożerców np. sphagnum ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 12 Czerwca 2012 Share Napisano 12 Czerwca 2012 Wystarczy zwykły torf. Spatulata to nie Helka że potrzebuje sphagnum Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 15 Czerwca 2012 Share Napisano 15 Czerwca 2012 Bartex.eu czytając jak piszesz, to jeżeli dojdzie do obrony Twojej pracy i osoby, przed którymi będziesz się bronił odróżniają torf od Sphagnum (czyli torfowca), to nie zarobisz za dużo punktów. Musisz się wysławiać w poprawny sposób. Poważnie, wgryź się solidnie w opisy upraw i podstawowe określenia. Jak powiesz: "Zastosowaną ziemią był kwaśny torf." To popełnisz błąd. Torf jest formą podłoża. Podłoże ma szersze znaczenie. Czytaj ze zrozumieniem co odpisują Ci inni. Hddk napisał: "Torf kwaśny, pH 3,2-4,5, bez dodatków i nawozów." Co odpowiada na Twoje później zadane pytanie. (Swoją drogą proszę o stosowanie poprawnej polszczyzny, a duża litera na początku zdania też się do tego zalicza. Dzięki.) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zielony 23 Napisano 19 Czerwca 2012 Share Napisano 19 Czerwca 2012 (edytowane) Mam małe pytanko, czy D. capensis i D. aliciae dobrze będą rosły w samym torfie, czy lepiej dodać trochę piasku ? Pytam się, bo zamierzam kupić obydwie roślinki, ale nie wiem jeszcze, czy kupić po jednej w doniczce czy po kilka, jak myślicie ? Ps. Jak nie ten temat to powiedzcie, bo jestem początkujący Edytowane 19 Czerwca 2012 przez zielony 23 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi