Skocz do zawartości

Gleba pod rosiczkę

Bartex.eu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Orientujecie się ile trzeba litrów torfu na 40 rosiczek SPATULATA ? Jaki torf polecacie, może sphagnum ?

Jaką pojemność doniczki do tego gatunku ?

Edytowane przez Bartex.eu
Odnośnik do odpowiedzi

Bartex.eu czytając jak piszesz, to jeżeli dojdzie do obrony Twojej pracy i osoby, przed którymi będziesz się bronił odróżniają torf od Sphagnum (czyli torfowca), to nie zarobisz za dużo punktów. Musisz się wysławiać w poprawny sposób. Poważnie, wgryź się solidnie w opisy upraw i podstawowe określenia. Jak powiesz: "Zastosowaną ziemią był kwaśny torf." To popełnisz błąd. Torf jest formą podłoża. Podłoże ma szersze znaczenie.

Czytaj ze zrozumieniem co odpisują Ci inni. Hddk napisał: "Torf kwaśny, pH 3,2-4,5, bez dodatków i nawozów." Co odpowiada na Twoje później zadane pytanie.

(Swoją drogą proszę o stosowanie poprawnej polszczyzny, a duża litera na początku zdania też się do tego zalicza. :) Dzięki.)

Odnośnik do odpowiedzi

Mam małe pytanko, czy D. capensis i D. aliciae dobrze będą rosły w samym torfie, czy lepiej dodać trochę piasku ? Pytam się, bo zamierzam kupić obydwie roślinki, ale nie wiem jeszcze, czy kupić po jednej w doniczce czy po kilka, jak myślicie ? :) Ps. Jak nie ten temat to powiedzcie, bo jestem początkujący rolleyes

Edytowane przez zielony 23
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.