Skocz do zawartości

Rozmnażanie

PowerpointPL

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście ,że tak .Ja tak rozmnażam i mam 80% skuteczności. Oderwij liść jak najbliżej bulwy ,ale tak żeby jej nie uszkodzić ,później białą część liścia(to ta która była najbliżej bulwy) połóż na podłożu i troszkę przysyp. Po około 1-3 miesiącach będziesz miał roślinkę.

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy nie stosowałem ukorzeniacza - ktoś robił miarodajny eksperyment? Moim zdaniem klucz do sukcesu tkwi w odpowiednim oderwaniu liścia od bulwy - im bliżej, tym lepiej. Jak się oderwie odpowiednio blisko i zapewni 16h rozproszonego światła + dobrze wilgotne podłoże (wg. moich obserwacji optymalne będzie nieco bardziej wilgotne niż normalnie) + ok 20 stopni - sukces murowany.

Sknerus - jeżeli nigdy nie udało Ci się rozmnożyć muchołówki przez sadzonki liściowe, to z całą pewnością popełniałeś jakieś błędy - to jest najskuteczniejsza i prawdopodobnie najprostsza metoda rozmnażania muchołówki.

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o ukorzeniacz, to u mnie nie tylko nie pomagał, ale wręcz wszystkie sadzonki liściowe potraktowane ukorzeniaczem czerniały i nic z nich nie było. Natomiast bez ukorzeniacza wszystko idzie gładko. Moje wnioski w najmniejszym stopniu nie są miarodajne, bo nie wykonałem -nastu czy -dziesięciu równoległych prób, to od razu zaznaczam, ale jednak ukorzeniacz nie wydaje mi się dobrym pomysłem (w tym konkretnym wypadku oczywiście).

Edytowane przez beginner
Odnośnik do odpowiedzi

Mam jabłka na jabłoni. Z mojej rośliny spadły już 3 jabłka. Jaka jest maksymalna ilość?

To zależy ile ma twoja roślina pułapek. Jedna pułapka może złapać coś 2-3 razy a czasem 1.

Edytowane przez adamik55
Odnośnik do odpowiedzi

Przy zbyt dużej ilości owadów roślina może stracić motywację do wypuszczania okazałych i pięknie wybarwionych pułapek.

Powinna to sobie regulować sama a ewentualne dokarmianie to jedną sztukę raz na dłuższy okres czasu gdy nic nie złapie.

Gdzie ci się śpieszy z tym rozmnażaniem?

Jak masz muchołówkę 2 m-ce to pozwól jej się ładnie rozrosnąć i prawidłowo przezimować.

Najpierw opanuj podstawy hodowli bo n.p okres zimowy nie jest zbyt prostą sprawą dla początkujących.

Zwłaszcza dla małych roślinek z liścia lub siewek z nasion gdzie często większość nie doczeka wiosny.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Sadzonko do światła ale nie bezpośredni na słońce, spali liście i nic z tego nie będzie.

Najlepiej w domu przy południowym parapecie (nie bezpośrednio na nim) i przykryj całość firanką lub półprzepuszczalną folią.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.