PowerpointPL Napisano 12 Czerwca 2012 Share Napisano 12 Czerwca 2012 Czy można rozmnożyć młodą roślinę poprzez sadzonki liściowe? (Roślina 2 miesiące) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldo Napisano 12 Czerwca 2012 Share Napisano 12 Czerwca 2012 Oczywiście ,że tak .Ja tak rozmnażam i mam 80% skuteczności. Oderwij liść jak najbliżej bulwy ,ale tak żeby jej nie uszkodzić ,później białą część liścia(to ta która była najbliżej bulwy) połóż na podłożu i troszkę przysyp. Po około 1-3 miesiącach będziesz miał roślinkę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 12 Czerwca 2012 Share Napisano 12 Czerwca 2012 Jak wyżej. Ale aby zwiększyć szanse na nową roślinę możesz koniec liścia zamoczyć w ukorzeniaczu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 12 Czerwca 2012 Share Napisano 12 Czerwca 2012 No niestety u mnie ta metoda nigdy nie wypaliła, po kilku tygodniach liść czerniał. Edit: Cephalotus 13:10 15.06.2012, proponuję pilnować pisowni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tsunami Napisano 12 Czerwca 2012 Share Napisano 12 Czerwca 2012 Nigdy nie stosowałem ukorzeniacza - ktoś robił miarodajny eksperyment? Moim zdaniem klucz do sukcesu tkwi w odpowiednim oderwaniu liścia od bulwy - im bliżej, tym lepiej. Jak się oderwie odpowiednio blisko i zapewni 16h rozproszonego światła + dobrze wilgotne podłoże (wg. moich obserwacji optymalne będzie nieco bardziej wilgotne niż normalnie) + ok 20 stopni - sukces murowany. Sknerus - jeżeli nigdy nie udało Ci się rozmnożyć muchołówki przez sadzonki liściowe, to z całą pewnością popełniałeś jakieś błędy - to jest najskuteczniejsza i prawdopodobnie najprostsza metoda rozmnażania muchołówki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 13 Czerwca 2012 Share Napisano 13 Czerwca 2012 (edytowane) Jeśli chodzi o ukorzeniacz, to u mnie nie tylko nie pomagał, ale wręcz wszystkie sadzonki liściowe potraktowane ukorzeniaczem czerniały i nic z nich nie było. Natomiast bez ukorzeniacza wszystko idzie gładko. Moje wnioski w najmniejszym stopniu nie są miarodajne, bo nie wykonałem -nastu czy -dziesięciu równoległych prób, to od razu zaznaczam, ale jednak ukorzeniacz nie wydaje mi się dobrym pomysłem (w tym konkretnym wypadku oczywiście). Edytowane 13 Czerwca 2012 przez beginner Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldo Napisano 13 Czerwca 2012 Share Napisano 13 Czerwca 2012 Popieram przedmówce .Dodam jeszcze ,że jak roślina ma dopiero 2 miesiące to lepiej jej nie ruszać . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 13 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2012 Czyli ile mam tak poczekać,a po za tym dzisiaj roślina złapała muchę,są już trawione 3 muchy.Jaka jest maksymalna ilość? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 14 Czerwca 2012 Share Napisano 14 Czerwca 2012 (edytowane) Mam jabłka na jabłoni. Z mojej rośliny spadły już 3 jabłka. Jaka jest maksymalna ilość? To zależy ile ma twoja roślina pułapek. Jedna pułapka może złapać coś 2-3 razy a czasem 1. Edytowane 14 Czerwca 2012 przez adamik55 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 14 Czerwca 2012 Share Napisano 14 Czerwca 2012 Przy zbyt dużej ilości owadów roślina może stracić motywację do wypuszczania okazałych i pięknie wybarwionych pułapek. Powinna to sobie regulować sama a ewentualne dokarmianie to jedną sztukę raz na dłuższy okres czasu gdy nic nie złapie. Gdzie ci się śpieszy z tym rozmnażaniem? Jak masz muchołówkę 2 m-ce to pozwól jej się ładnie rozrosnąć i prawidłowo przezimować. Najpierw opanuj podstawy hodowli bo n.p okres zimowy nie jest zbyt prostą sprawą dla początkujących. Zwłaszcza dla małych roślinek z liścia lub siewek z nasion gdzie często większość nie doczeka wiosny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leoj Napisano 24 Czerwca 2012 Share Napisano 24 Czerwca 2012 Podepnę się trochę do tematu Czy sadzonki liściowe mogą być na dworze w temperaturze ok. 32 stopni? Czy będzie miało to negatywne skutki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 24 Czerwca 2012 Share Napisano 24 Czerwca 2012 Sadzonko do światła ale nie bezpośredni na słońce, spali liście i nic z tego nie będzie. Najlepiej w domu przy południowym parapecie (nie bezpośrednio na nim) i przykryj całość firanką lub półprzepuszczalną folią. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 3 Lipca 2012 Share Napisano 3 Lipca 2012 Próbował ktoś rozmnożyć muchołówkę tak jak rosiczkę, to jest - liść "pływający" w wodzie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi