rosiczka Napisano 20 Maja 2006 Autor Share Napisano 20 Maja 2006 Stoi na zacienionym parapecie przykryty folia z duzymi otworami, przesadzilam go jak Łukasz radzil. Nie stosowalam zadnych opryskow. Młody listek calkiem zflaczal i zacyzna powoli plesniec wszystkie liscie sa chore.Choroba posunela sie w ciagu paru dni. Obawiam sie ze nie ma juz ratunku :cry: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turim Napisano 20 Maja 2006 Share Napisano 20 Maja 2006 Zgorzel zgnilakowa?? http://www.storczyki.org.pl/uprawa/problem...2_grzybowe.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosiczka Napisano 26 Maja 2006 Autor Share Napisano 26 Maja 2006 Koniec z dzbanecznikiem, nie przezwyciezyl choroby :sad: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brzewa Napisano 26 Maja 2006 Share Napisano 26 Maja 2006 Przykro mi bardzo ale trzeba się liczyć z tym że w każdej hodowli pojawiają się czasem straty Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosiczka Napisano 26 Maja 2006 Autor Share Napisano 26 Maja 2006 Oczywiście ze sie z tym licze i nie zalamuje z tego powodu :smile: Mam jeszce wiele roślinek i nimi sie ciesze i mam jeszce jednego dzbanecznika :grin: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DSArtur Napisano 27 Maja 2006 Share Napisano 27 Maja 2006 A rosiczka co ci powiedzial Łukasz na pytanie czy doniczka o srednicy 9 cm jest dobra ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosiczka Napisano 27 Maja 2006 Autor Share Napisano 27 Maja 2006 Tak posadzilam w niej przykrylam jak kazal,oczywiscie z otworami ale to nic nie dalo a wręcz przyspieszyło rozwój choroby :sad: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DSArtur Napisano 27 Maja 2006 Share Napisano 27 Maja 2006 Bo ja kupilem sobie lupinke kokosa i mam posadzic w nie mojego ventrate ale niejestem pewny moj jest wiekszy od twojego. Moj ma gdzies ze 17 cm średnicy patrzac od góry i niewiem własnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happysad Napisano 7 Czerwca 2006 Share Napisano 7 Czerwca 2006 Zeby niezakłądac nowego topicu... Wpadł mi w ręce zniszczony dzbanecznik, byl w normalnej ziemi, żadko podlewany, liscie z plamami... Miał 17 lisci, obciałem 13, 4 zostały, był tam jeden nowy ktory dodawał mi nadzieji, teraz ma wode, jest zraszany parenascie razy dziennie, slonce ma, stoi oczywiscie juz w torfie, ale na tym mlodym lisciu tez zaczely sie opjawiac brazowe plamy... :/ I zalążek odpadł jakby, wisi na jednym włosku... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matek# Napisano 7 Czerwca 2006 Share Napisano 7 Czerwca 2006 Chyba za dużo zraszasz i prawdopodobnie robi się bagno w doniczce. 3 razy dziennie wystarczy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happysad Napisano 7 Czerwca 2006 Share Napisano 7 Czerwca 2006 Doniczke mam przykrytą folią... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 7 Czerwca 2006 Share Napisano 7 Czerwca 2006 Nie polecam przykrywania osłabionych dzbaneczników folią. Zastane powietrze i grzyb dobije chorujące roślinki. Korzystniejsze jest ustawienie w przewiewnym i niekoniecznie super wilgotnym miejscu do czasu zakończenia kuracji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczawik Napisano 7 Czerwca 2006 Share Napisano 7 Czerwca 2006 rosiczka ja tak miałem z alicae zauwazyłem jakies robale niby to przedziorki (bo zobaczyłem jednego). Stosowałen magus przesadziłem do nowego trofu umyłem korzenie woda destylowana a po paru dniach roslinka padła , a na poczatku zobaczyłem taką mała glizde czarną miała z 3 cm ;/ i nie wiem co to było Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elipse Napisano 9 Czerwca 2006 Share Napisano 9 Czerwca 2006 A ja w roślince mam ziemiórki (robaczki przezroczyste białe i muszki) Czy one nie zagrażają dla roślinki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 9 Czerwca 2006 Share Napisano 9 Czerwca 2006 dla młodych tak. Ale polecam wymienić torf na nowy;) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi