Bartex.eu Napisano 16 Czerwca 2012 Share Napisano 16 Czerwca 2012 Witam Kupiłem rosiczki z hodowli in vitro. Zamówiłem 40 sztuk, ale przyszła wielka plątanina rosiczek. Porozdzielałem, je jak najlepiej umiałem, ale mam wątpliwości czy nie porozrywałem roślinek (rozmnożyłem wegetatywnie). Czy nic się Spatulatom nie stanie ? Trzymam je na razie w ogrodzie pod drzewami (duży cień), ale wyglądają trochę przywiędłe, co robić ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 16 Czerwca 2012 Share Napisano 16 Czerwca 2012 ...chwila... Czytałeś w ogóle coś o aklimatyzacji roślin z in-vitro? Bo z tego co widzę, to raczej nie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leoj Napisano 16 Czerwca 2012 Share Napisano 16 Czerwca 2012 Ogród to na rośliny z in-vitro nie za dobre otoczenie. Powinny mieć dużą wilgotność i nie być narażone na mocne słońce bo zaraz Ci padną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartex.eu Napisano 16 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2012 No tam pisze że najpierw w miejscach zacienionych czyli pod przerwami w cieniu je trzymam, t o gdzie mam je trzymać ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 16 Czerwca 2012 Share Napisano 16 Czerwca 2012 Trzymasz je w pojemniku, czy je wyciągnąłeś? http://www.greenspot.pl/pl/n/10 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartex.eu Napisano 16 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2012 (edytowane) Przesadziłem do doniczek w torfie. Będzie warn następnym razem... Edytowane 16 Czerwca 2012 przez Cephalotus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 16 Czerwca 2012 Share Napisano 16 Czerwca 2012 No to źle zrobiłeś bo proces aklimatyzacji polega na stopniowym przyzwyczajaniu roślin wyjętych z kultur in vitro a nie od razu do doniczki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartex.eu Napisano 17 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2012 To gdzie miałem je przesadzić ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 17 Czerwca 2012 Share Napisano 17 Czerwca 2012 Trzymasz je w pojemniku, czy je wyciągnąłeś? http://www.greenspot.pl/pl/n/10 Artistide nie wrzucił tu tego linku 4 fun... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartex.eu Napisano 17 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2012 A tak przy okazji: ile trzeba czekać na taki efekt hodując D. Capensis, Spatulata z nasion ??? http://www.cascadecarnivores.com/images/dr...pensis_alba.jpg http://kwiaty-ogrody.pl/wp-content/uploads...patulata-a1.jpg Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 17 Czerwca 2012 Share Napisano 17 Czerwca 2012 (edytowane) U mnie Spatulata po 3 miesiącach od wykiełkowania już kwitnie (tak wiem mam wykwity w doniczce... zanim wykiełkowała była podlewana kranówka, spisałem ja na straty a tu po 30 dniach kiełki:)) Edytowane 17 Czerwca 2012 przez Bartnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartex.eu Napisano 17 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2012 (edytowane) Bardzo ładna rosiczka. Jak ją hodowałeś ? Wysiałeś nasiona na zwykły torf (położyłeś je a nie przysypałeś torfem), utrzymywałeś poziom wody 2 cm w podstawce ? Zraszałeś ją ? I najważniejsze pytania skąd masz nasiona ? Ta rosiczka na zdjęciu ma na pewno 3 miesiące (na innych postach pokazywałeś jakąś która ma 3 miesiące, czy to przypadkiem nie ta) ? Edytowane 17 Czerwca 2012 przez Bartex.eu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 17 Czerwca 2012 Share Napisano 17 Czerwca 2012 Heh nasiona mam swoje, tak gdzieś już ją wrzucałem rosiczka ma prawie 4 miesiące uściślając. Jak o nie dbałem...... a raczej nie dbałem:P wysiewasz na torf kwaśny bez nawozów żadnych, podłoże stale wilgotne wysokość poziomu wody zależy od doniczki... Nie zraszasz rosiczek, nie przysypujesz nasion torfem. Te rosiczki są na sprzedaż, ale tu już pw w razie czego:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartex.eu Napisano 17 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2012 A może możecie polecić jakieś nasiona Spatulaty ??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 17 Czerwca 2012 Share Napisano 17 Czerwca 2012 Jedyne co można Ci polecić, to żeby były one świeże . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi