Skocz do zawartości

Roziczka z mikrorozmnażania

Bartex.eu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kupiłem rosiczki z hodowli in vitro. Zamówiłem 40 sztuk, ale przyszła wielka plątanina rosiczek. Porozdzielałem, je jak najlepiej umiałem, ale mam wątpliwości czy nie porozrywałem roślinek (rozmnożyłem wegetatywnie). Czy nic się Spatulatom nie stanie ? Trzymam je na razie w ogrodzie pod drzewami (duży cień), ale wyglądają trochę przywiędłe, co robić ?

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie Spatulata po 3 miesiącach od wykiełkowania już kwitnie (tak wiem mam wykwity w doniczce... zanim wykiełkowała była podlewana kranówka, spisałem ja na straty a tu po 30 dniach kiełki:))

1339923893080.jpg

1339923899067.jpg

Edytowane przez Bartnik
Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładna rosiczka. Jak ją hodowałeś ? Wysiałeś nasiona na zwykły torf (położyłeś je a nie przysypałeś torfem), utrzymywałeś poziom wody 2 cm w podstawce ? Zraszałeś ją ? I najważniejsze pytania skąd masz nasiona ?

Ta rosiczka na zdjęciu ma na pewno 3 miesiące (na innych postach pokazywałeś jakąś która ma 3 miesiące, czy to przypadkiem nie ta) ?

Edytowane przez Bartex.eu
Odnośnik do odpowiedzi

Heh nasiona mam swoje, tak gdzieś już ją wrzucałem rosiczka ma prawie 4 miesiące uściślając. Jak o nie dbałem...... a raczej nie dbałem:P wysiewasz na torf kwaśny bez nawozów żadnych, podłoże stale wilgotne wysokość poziomu wody zależy od doniczki... Nie zraszasz rosiczek, nie przysypujesz nasion torfem. Te rosiczki są na sprzedaż, ale tu już pw w razie czego:)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.