Skocz do zawartości

Ocena Kapturnicy Purpurowej

adam69691

Rekomendowane odpowiedzi

No. Na razie jest piękna, ale jak to z OBI. Jest pędzona i trzymana w nierealnych warunkach u producenta. Potem trafia do OBI gdzie ma tragiczne warunki, ale jakiś czas wygląda cudownie. Potem trafia do hodowcy i z niewiadomych powodów zaczyna się jej wygląd pogarszać. Nie zdziw się jak to się stanie po jakimś czasie. Nie masz za dużych szans, aby temu przeciwdziałać, to już się stało, tylko jeszcze nie widać efektów.

Poza tym jak poprzednik, w tej chwili roślina wygląda cudownie.

Odnośnik do odpowiedzi

No. Na razie jest piękna, ale jak to z OBI. Jest pędzona i trzymana w nierealnych warunkach u producenta. Potem trafia do OBI gdzie ma tragiczne warunki, ale jakiś czas wygląda cudownie. Potem trafia do hodowcy i z niewiadomych powodów zaczyna się jej wygląd pogarszać. Nie zdziw się jak to się stanie po jakimś czasie. Nie masz za dużych szans, aby temu przeciwdziałać, to już się stało, tylko jeszcze nie widać efektów.

Poza tym jak poprzednik, w tej chwili roślina wygląda cudownie.

Myślę, że trochę zbyt fatalistyczną wersję roztoczyłeś przed kolegą. ;) Pełna zgoda, producenci dosłownie pędzą rośliny, robią tak, jakby nie słyszeli o ciemnej fazie fotosyntezy i pewnie roślina trochę przystopuje ze wzrostem, ale przy odpowiednich warunkach i tak będzie bardzo ładna. Też kupiłem kiedyś taką venosę w Obi. Podobnych rozmiarów była. Po roku wyglądała tak: http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...st&id=12023 , więc chyba strasznej krzywdy nie ma. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Tym razem cieszę się że teraz dokonałem dobrego zakupu. Oczywiście zapewniam dużo słoneczka i wilgoci , podlewana tylko wodą destylowaną, zraszana rano i wieczorem. Aktualnie rośnie sobie na balkonie razem z muchołówką. Trzymam stały poziom wody w podstawce.

Mam jeszcze pytanie co do kapturnicy. Uważam że ma trochę za małą doniczkę i chciałbym ją przesadzić. Mieszanka torfu z perlitem zakupionej w firmie Heldros. Czy można ją przesadzić w okresie letnim nie zaszkodzi jej to za bardzo teraz? Gdy ją przesadzę to zatrzyma wzrost na jakiś czas?

PS. Kosa. Masz bardzo ładną Kapturnice , mam nadzieje że moja też się rozrośnie.

Pozdrawiam

Edytowane przez adam69691
Odnośnik do odpowiedzi

Ja do kapturnic stosuję 2:1 torf i żwirek akwarystyczny; widoczny u Ciebie keramzyt nie jest konieczny do kapturnic

Fakt że kupowane od masowych hodowców rośliny po przeniesieniu do warunków parapetowych chorują, gdyż z reguły są hodowane w szklarniach z doświetlaniem.

Edytowane przez sknerus
Odnośnik do odpowiedzi

Niestety karygodnie są te rośliny traktowane :\ Czyli przesadzić o tej porze roku kapturnice jak jest za mała doniczka? Czy to wpłynie na zdrowie rośliny i na jej wzrost?

Kapturnice najlepiej przesadzić na wiosnę (po wybudzeni się roślin z zimowania) lecz można to robić praktycznie w każdej chwili. W Twoim przypadku przydałoby się przesadzić roślinę, ponieważ:

-doniczka wkrótce będzie za mała (lub już taka jest),

-na powierzchni torfu widać glony.

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego glony się pojawiają?Jest to groźne dla roślin? Spowodowane jest to złą jakością torfu? Czy o znakiem zbyt dużej wilgotności podłoża? Dziś będę przesadzał. Zakupiłem mix dla kapturnic i muchołówek z firmy Heldros perlit z torfem, to będzie odpowiednia mieszanka?

Edytowane przez adam69691
Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego glony się pojawiają?Jest to groźne dla roślin? Spowodowane jest to złą jakością torfu? Czy o znakiem zbyt dużej wilgotności podłoża? Dziś będę przesadzał. Zakupiłem mix dla kapturnic i muchołówek z firmy Heldros perlit z torfem, to będzie odpowiednia mieszanka?

Glony pojawiają się gdy roślina ma słabej jakości torf lub zapewnioną zbyt dużą wilgotność powietrza-w Twoim przypadku winą będzie podwyższona wilgotność, gdyż na zdjęciach widać, że pod rośliną stoi podstawka z keramzytem zalanym wodą. Ta mieszanka powinna sprawdzić się u kapturnic (ewentualnie możesz dosypać trochę piasku).

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.