Gekon Napisano 19 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2012 Białe znaczy że są niedojrzałe. Trzeba wstrzymać się ze ścinaniem pędu przez kilka tygodni. Najlepiej poczekać aż woreczek z nasionami sam pęknie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 19 Grudnia 2012 Share Napisano 19 Grudnia 2012 adivip125 napisał: Cephalotus - a czy te białe nasiona w ogóle są dojrzałe? Może lepiej byłoby poczekać trochę dłużej, odciąć pęd, podsuszyć go i dopiero wyjąć nasiona? Cephalotus napisał: Mało tego, zdecydowanie ZAWIĄZUJE nasiona!! Co prawda mało, ale jednak. Około połowa torebek nasiennych jest zgrubiała i jedną z takich mniejszych postanowiłem na siłę otworzyć. W środku znalazłem cztery nasionka. Zdjęć nasion nie robiłem, bo nie bardzo miałem jak. Poczekam aż jakaś większa torebka nasienna dojrzeje, wtedy zrobię zdjęcia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 21 Lutego 2013 Autor Share Napisano 21 Lutego 2013 Dodane zdjęcia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 30 Marca 2013 Share Napisano 30 Marca 2013 Hejka, u mnie ta D prolifera to normalnie świra dostaje. Jest większa i większa. Kwiatów i nowych sadzonek coraz więcej. Znalazłem też pierwszą siewkę z tych niedojrzałych wydłubanych na siłę nasion. Jedna, ale jest. Niestety widzę, że sporo u mnie w terrarium ziemiórków, więc mogły też jakieś siewki pozjadać. Coraz więcej nasion, także będzie co wysiewać. Miałem okazję zrobić krzyżowe zapylenie z D. adelae. Zapyliłem samą D. adelae pyłkiem D. prolifera i odwrotnie. Ponieważ D. adelae nie zawiązuje nasion z samozapylenia, dlatego nie usuwałem jej pylników, natomiast zrobiłem to u D. prolifera, gdzie najpierw usunąłem pylniki. Niestety taki świeżo otworzony kwiatek miałem jeden, dlatego tylko jeden tak mogłem zapylić. Ciekawe czy się uda. Nieestety nie mogę być pewny, że gdzieś mi się tam ręka nie zatrzęsła i nie maznąłem pyłkiem z tej samej rośliny. Te kwiatki mają naprawdę malutkie pręciki i słupek. Zdjęcie roślinek Pierwsza sieweczka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 30 Marca 2013 Share Napisano 30 Marca 2013 A u mnie o dziwo wysiane nasiona D. prolifery nie skiełkowały. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 30 Marca 2013 Share Napisano 30 Marca 2013 Jak tak patrzę na czas kiedy wysiałem swoje, to zostały posiane, te żółte i niedojrzałe nasion, ok. 15. Grudnia. A dopiero teraz znalazłem jedną sieweczkę. Widać, jakby się przyglądnąć, że przyklejone do korzonka są dwa nasiona. Jedno z nich przekształciło się w siewkę. Czyli, 1/2 Grudzień, Styczeń, Luty i Marzec. No to mamy 3,5 miesiąca. Chyba by się kwas giberelinowy przydał. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 31 Marca 2013 Share Napisano 31 Marca 2013 W sumie to możliwe, ja swoje wyrzuciłem po ok. 1,5 miesiąca . Ale w doniczkach dookoła widziałem siewki, więc może faktycznie tak długo im zajmuje zanim zaczną kiełkować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 31 Marca 2013 Autor Share Napisano 31 Marca 2013 Ja tak szczerze mówiac to nie wiem ile mi kielkowaly bo po prostu o nich zapomnialem i odkrylem ta mala siewke dopiero po kilku miesiacach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 18 Kwietnia 2013 Share Napisano 18 Kwietnia 2013 To i ja pozwolę nieco dodać do tematu Drosera prolifera a właściwie 3 siostry z Queensland hoduje w mini terra 60L z oświetleniem 2x 15w (Sylwania Gro-lux i Hagen Aqua-Glo+ zaprogramowana wentylacja) Wilgotność w dzień około 85% w nocy 99% a temperatury około 27 w dzień i 23 w nocy. Odkąd je posiadam (listopad 2012) jak trochę podrosły w miarę regularnie występują pędy kwiatowe, które zawsze zamieniają się w młode roślinki. podlewanie od góry i od dołu. Mieszanka podłoża jaką używam do D. prolifera to torf, drobny żwirek, perlit i martwy torfowiec 3:1:1:1:1 A jak się mają to widać na zdjęciach: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 18 Kwietnia 2013 Share Napisano 18 Kwietnia 2013 (edytowane) A to i ja dorzucę swoje pięć groszy, rosiczka prawdziwy chwast:) U mnie na chwile obecną rośnie w żywym sphagnum, w tym podłożu rośnie najszybciej, rozmnaża się jak szalona i osiąga dużo większe rozmiary niż w mieszance torfu z perlitem. Uwaga Moje okazy stoją często w wodzie po sam stożek wzrostu i im to nie przeszkadza w zupełności, temperatura od 16 do 33 stopni nie szkodzi jej. Duża wilgotność wymagana. (oświetlenie w terrarium 250 W) Podsumowując: -Rosiczka kwitnie jak szalona -Nie boi się wysokiego stanu wody -99% pędów kwiatowych jest zakończonych młodymi roślinkami -Najlepiej rośnie w czystym sphagnum -Rośnie nawet bez podłoża( u mnie rosną w kielichach helek, jak i zwisając zahaczone o liście dzbanków, tu pewnie odgrywa rolę duża wilgotność w terrarium) -Mają mocny system korzeniowy, nie chorują po przesadzeniu -Gdy zapewnimy jej optymalne warunki, nie sprawia żadnych problemów no chyba, że zaliczymy do nich jej ogromną inwazyjność. Dodam jeszcze roślina ze zdjęcia, od września 2012 (malutki odrost) do 27 lutego 2013 osiągnęła takie rozmiary Edytowane 18 Kwietnia 2013 przez Bartnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 13 Sierpnia 2013 Share Napisano 13 Sierpnia 2013 Jak zachowają się Drosera prolifera i D. adelae w jednym pojemniku, będą zażarcie walczyć o teren? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 13 Sierpnia 2013 Share Napisano 13 Sierpnia 2013 Myślę, że adelka zarośnie proliferę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 13 Sierpnia 2013 Share Napisano 13 Sierpnia 2013 Też tak obstawiam. Jest bardzo ekspansywna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 13 Sierpnia 2013 Share Napisano 13 Sierpnia 2013 Załóżmy taką sytuację - jedna adelka i kilka prolifera rosnących w samym sphagnum w małym terrarium. Myślę, że wtedy ewentualne odrosty adelki można by łatwo usuwać i przesadzać do innego pojemnika. Prawda, czy fałsz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 14 Sierpnia 2013 Share Napisano 14 Sierpnia 2013 No jak będziesz co jakiś czas ograniczał rozrost adelek to czemu nie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi