sewcio802 Napisano 18 Czerwca 2012 Share Napisano 18 Czerwca 2012 Witam ! Dopóki rosiczki nie wykiełkowały, torf z nasionkami zakryty był folią (oczywiście z dziurkami). Teraz gdy pojawiły się siewki nie wiem czy zostawić folię, czy ją zabrać, ponieważ słyszałem iż duża wilgotność powietrza u rosiczek nie przyczynia się, a wręcz przeciwnie szkodzi powstawaniu rosy na roślinkach. Z góry dziękuję i pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 18 Czerwca 2012 Share Napisano 18 Czerwca 2012 Zależnie od gatunku, jedne cenią sobie wysoką wilgotność inne nie. Nie wiemy co posiadasz, bo nie raczyłeś tego napisać. Zakładam, że nic nadzwyczajnego. Folię możesz ściągnąć. Ja bym tylko unikał mocnego nasłonecznienia. Niektóre gatunki w fazie "maleństwa" wolą jednak lekki półcień, rozproszone światło. Dopiero jak podrosną >1cm można im powoli zwiększać ilość światła do pełnego słońca włącznie. Myślę, że to przejście powinno zajmować tak ze 4-5 dni... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sewcio802 Napisano 18 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2012 Gdybym wiedział co posiadam, to bym napisał ... zakupiłem mix nasion w których mogły się znaleźć : d. sp. LANTAU ISLAND d. SESSILIFOLIA d. SPATULATA GIANT d. FILIFORMIS RED d. PELTATA MIX d. AURICULATA MIX d. sp. AUYAN TEPUI d. VENUSTA d. BINATA var. MULTIFIDA d. REGIA Dzięki za odpowiedź Tutaj może Pan zobaczyć co mniej więcej wyszło: http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...mp;#entry993648 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi