Skocz do zawartości

Ocena Cefalka

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanie co to jest AIDS? Czy to nie są żarty ? Ewidentnie już sam nie wiem.

Jak dajesz do oceny zdjęcie idealnie zdrowego Cephalotusa, to się nie dziw, że inni biorą to za żart i się odwdzięczają tym samym. :P Bo te zacieki co Ciebie tak niepokoją to są tak oczywiste, że można się domyślić. Dla nas to oczywiste, że to po fungicydzie, dla Ciebie może nie koniecznie. Nie mniej widać, że to są zacieki, a skoro roślina ma włoski, to wiadomo, że i tam się coś osadziło.

My zachęcamy do samodzielnego myślenia. Ewentualnie Twoje błędne wnioski skorygujemy. Bo lepiej jest próbować wyciągnąć jakieś niż liczyć na gotowe od innych. :)

Przykład:

Ty: Hejka, niepokoją mnie te białe ślady na Cephalotusie, wyglądają na jakieś zacieki, ale nie znam się, co to może być?

My: Tak to zacieki, najprawdopodobniej po fungicydzie. Nie martw się, ktoś tak profilaktycznie spryskał roślinę. Nic jej nie będzie.

:)

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli liście cefala są sztywne, mięsiste, mają lekki połysk to nie powinieneś się martwić. Martwą Cię plamy-zacieki? Weź patyczek do uszu, zmocz wodą destylowaną i przetrzyj liście. Jeśli plamy schodzą to znaczy, że to raczej pozostałość po jakimś środku grzybo-/owado-/cośatmbójczym

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Naprawdę po prostu nie wiedziałem co to są te białe nacieki. Dlatego się pytałem dzięki za odpowiedzi. Pierwszy raz mam Cefalothusa. :) Następne pytanie. Co ile należy spryskiwać cefalothusa preparatem grzybobójczym bo wiem że ten gatunek jest podatny na grzyby. Studiowałem turystykę. Potem zamierzam iść na prawo, zobaczymy co z tego wyjdzie. Fakt że mogłem to obrócić w żart. Może jestem trocho przewrażliwiony na punkcie moich roślin. :)

Edytowane przez adam69691
Odnośnik do odpowiedzi

Następne pytanie. Co ile należy spryskiwać cefalothusa preparatem grzybobójczym bo wiem że ten gatunek jest podatny na grzyby. Może jestem trocho przewrażliwiony na punkcie moich roślin. :)

Można go pryskać w okresie spoczynku, lub trzymając go w wysokiej wilgotności w terrarium czy szklarni. Jak trzymasz go na zewnątrz na słońcu, to nie ma takiej potrzeby.

Tak jesteś przewrażliwiony na punkcie roślin, nie da się ukryć. :P

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.