zielony 23 Napisano 20 Czerwca 2012 Share Napisano 20 Czerwca 2012 (edytowane) Witam, jestem początkującym wielbicielem owadożerów, ale sporo już wiem dzięki stronie Flytrap.pl, i dopiero zaczynam prawdziwą hodowlę . W swojej kolekcji posiadam jak na razie: z rosiczek D. capensis 'Albino' i jeszcze posiane D. spatulata 'White Flower', a z muchołówek: D. muscipula 'Red Dragon' i D. muscipula 'Royal Red'. Mam nadzieję, że z waszą fachową pomocą moja kolekcja bd się rozrastała . Jak na razie mam w planach zakup 2 rosiczek: D. capensis i D. aliciae. Czy polecacie jeszcze jakieś rosiczki i muchołówki na początek ? Wszelkie wskazówki i spostrzeżenia mile widziane . Pozdrowienia dla wszystkich formuowiczów zielony 23 Przepraszam, ten temat powinienem chyba umieścić w ,,ogólnych'', ale nie wiem jak się przenosi Edytowane 20 Czerwca 2012 przez zielony 23 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 20 Czerwca 2012 Share Napisano 20 Czerwca 2012 Z rosiczek np. D. madagascariensis, D. natalensis (inaczej coccicaulis, venusta), D. nidiformis. Wszystkie muchołówki generalnie traktuje się tak samo, bo to jeden i ten sam gatunek, jedynie inne odmiany hodowlane. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 20 Czerwca 2012 Share Napisano 20 Czerwca 2012 Na forum jest już setki tematów o polecanych roślinach dla początkujących. Wystarczy poszukać w szukajce..... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 20 Czerwca 2012 Share Napisano 20 Czerwca 2012 Przenosić mogą tylko moderatorzy. Jest tylko jeden gatunek muchołówki, więc nie mogę Ci polecić "jakiejś muchołówki". Co do rosiczek, to najlepiej tropikalne i subtropikalne, których się nie zimuje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zielony 23 Napisano 20 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2012 Dzięki za szybkie odpowiedzi i wskazówki. Następnym razem najpierw skorzystam z ,,szukajki'' . A apropos muchołówek, to chodziło mi o jakieś ciekawe odmiany, tylko trochę źle się wyraziłem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 20 Czerwca 2012 Share Napisano 20 Czerwca 2012 http://www.owadozery.pl/articles/mucholowka.pdf Na końcu masz przedstawione popularne kultywary. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zielony 23 Napisano 20 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2012 Dzięki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zielony 23 Napisano 21 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2012 A czy ktoś z was hoduje D. slackii ? Bardzo mi się ona podoba, ale nie wiem czy jest łatwa w uprawie . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 21 Czerwca 2012 Share Napisano 21 Czerwca 2012 (edytowane) A czy ktoś z was hoduje D. slackii ? Bardzo mi się ona podoba, ale nie wiem czy jest łatwa w uprawie . http://www.owadozery.pl/drosera-slackii-a564.html Edytowane 21 Czerwca 2012 przez Gekon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zielony 23 Napisano 21 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2012 Chodziło mi o wasze doświadczenia z hodowli . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 21 Czerwca 2012 Share Napisano 21 Czerwca 2012 Tamten artykuł został na pewno opisany przez doświadczonego hodowcę tej rośliny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi