Skocz do zawartości

Dąbrowa Górnicza - Młaki nad Pogorią I

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Za namową mojej drugiej połówki, korzystając z wolnego dnia, udałem się na słoneczne smażenie na plażę miejską nad jeziorem Pogoria I w Dąbrowie Górniczej. Plaża znajduje się kilkadziesiąt metrów od zasilanych wodami jeziora podmokłych łąk (młak), na terenie których ustanowiono użytek ekologiczny. Młaki nad Pogorią I można podzielić na dwie części. Większa część to stanowisko Drosera anglica, mniejsza - stanowisko Tłustosza pospolitego, podgatunku z dwukolorowymi kwiatami (Pinguicula vulgaris ssp. bicolor). Występowanie tłustosza, preferującego podłoże o zasadowym odczynie, w sąsiedztwie kwasolubnej rosiczki może wydawać się dziwne. D. anglica jest najbardziej tolerancyjną z rodzimych rosiczek jeśli chodzi o pH podłoża i może rosnąć nawet w podłożu lekko zasadowym.

Na słońcu zbyt długo nie wytrzymałem i bez żadnego przygotowania, w sandałach i kąpielówkach, uderzyłem w las w poszukiwaniu stanowiska tłustoszy. Kilka minut przedzierania się przez niezbyt gęsty, wilgotny las i jedyna tego dnia przeszkoda:

post-5841-1340291671_thumb.jpg

Poświęcenie dla dobra nauki

post-5841-1340291706_thumb.jpg

Cel wycieczki osiągnięty. Zagadka: ile tłustoszy znajduje się na zdjęciu?

post-5841-1340291744_thumb.jpg

Kolejne, niektóre już z pędami kwiatowymi:

post-5841-1340291931_thumb.jpg

post-5841-1340291981_thumb.jpg

Piękny okaz:

post-5841-1340292224_thumb.jpg

Tutaj lepiej widoczne pędy kwiatowe. Przy zbliżeniu widać kępkę maleńkich tłustoszy w prawym dolnym rogu.

post-5841-1340292323_thumb.jpg

I jeszcze kilka fotek dla potomnych:

post-5841-1340292456_thumb.jpg

post-5841-1340292498_thumb.jpg

post-5841-1340292550_thumb.jpg

Niestety moja kobieta zaczęła do mnie wydzwaniać zaniepokojona moim zniknięciem w lesie więc odpuściłem eksplorację stanowiska D.anglica. Postaram się jeszcze tego lata rozszerzyć relację.

Pozdrawiam.

Edytowane przez tsunami
Odnośnik do odpowiedzi

Ale się bidaku namęczyłeś. A jest stanowisko dużo liczniejsze gdzie są dwa kroki od piaszczystej ścieżki. Nigdzie nie trzeba się przedzierać. Chyba sfotografowałeś też kosatkę kielichowatą. To rzadki i chroniony gatunek. Ja chyba jej tam nie zauważyłem albo na stanowisku, które znam nie ma jej... (Dwa dolne zdjęcia są do góry nogami, jak podeślesz to je wyedytuję).

Odnośnik do odpowiedzi

Eleganckie rośliny. :) Dzięki za fotki. Wróć tam za jakiś czas, gdy kwiaty się rozwiną.

Mam taki zamiar. Przy okazji postaram się sfotografować też D.anglica.

Ale się bidaku namęczyłeś. A jest stanowisko dużo liczniejsze gdzie są dwa kroki od piaszczystej ścieżki. Nigdzie nie trzeba się przedzierać. Chyba sfotografowałeś też kosatkę kielichowatą. To rzadki i chroniony gatunek. Ja chyba jej tam nie zauważyłem albo na stanowisku, które znam nie ma jej... (Dwa dolne zdjęcia są do góry nogami, jak podeślesz to je wyedytuję).

Młaki zajmują obszar kilku hektarów, a ja nie znam każdego ich zakamarka. Przejście parudziesięciu metrów przez las w poszukiwaniu tłustoszy uważam raczej za dobrą zabawę, niż za męczarnię ;). W sprawie kosatki wysłałem PW.

Spontan w terenie to jest to :D . Wrażenia niezapomniane.

A fotki świetne, gratuluję.

Dokładnie tak, aktywny wypoczynek w terenie! Polecam każdemu :).

Odnośnik do odpowiedzi

Definitywnie to była pogoria, ale ta sporo większa, nie wiem jaki to jej numerek jest. :D

Zaczęło się bardzo miło od storczyków.

Kruszczyk błotny

IMG_5401.jpg

IMG_5416.jpg

IMG_5427.jpg

IMG_5428.jpg

Kruszczyk rdzawoczerwony blada i dziwna forma

IMG_5447.jpg

Typowa

IMG_5455.jpg

Rosiczka okrągłolistna w zastraszających ilościach, a wśród niej bardzo rzadki storczyk lipiennik Loesela (ciężko wypatrzyć).

IMG_5483.jpg

Lipiennik loesela - zielone i nieatrakcyjne, a spowodowało ochronę całego terenu Naturą 2000. :) Nie tłuścioch, nie rosiczki, nie inne storczyki, a on!

IMG_5496.jpg

No i w końcu cel podróży. :) Tłustosz zwyczajny dwubarwny. Skromne początki...

IMG_5518.jpg

IMG_5522.jpg

No i się zaczęło...

IMG_5526.jpg

IMG_5530.jpg

IMG_5532.jpg

W czasie kwitnienia, to musi tam wyglądać bajecznie. :D

Odnośnik do odpowiedzi

To Lipienniki nad Pogorią IV. Piękne fotki. Byłem tam kilka dni temu, niestety tylko 20 minut, które urwałem ze służbowej podróży ;). Miejsce z dwóch ostatnich fotografii nic się nie zmieniło. Rotundifolie już kwitną, u tłustoszy widoczne pędy, ale póki co ani jednego kwiatu. Jeśli chodzi o storczyki - widziałem kruszczyki błotne, jednego rdzawoczerwonego i kilkanaście lipienników Loesela.

W innym temacie wywiązała się dyskusja dotycząca różnorodności środowisk występowania owadożerów - widząc rotundifolie na tym stanowisku - zdębiałem. Rosły na polankach, w młodym lasku sosnowym; w lekko wilgotnym piasku. Do tego były ogromne. Znacznie większe niż te, które spotykałem na torfowiskach - na ogół 7-8 cm średnicy.

Jeśli tylko czas pozwoli, wybiorę się tam jeszcze tego lata i wrzucę fotki na forum.

post-5841-1340797722_thumb.jpg

post-5841-1340797779_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 years later...

Super miejsce,

A ja byłem nad Pogoriami kilka lat temu na konferencji limnologicznej i nic nie wiedziałem o tłustoszach, teraz jeżdżę do Rezerwatu Beka w poszukiwaniu tłustoszy, a w tym roku widziano tam całe trzy sztuki.

Chyba trzeba się wybrać na południe.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

W mordę jeża... Byłem ostatnio nad pogorią III, obszedłem całą wkoło, ale nic nie widziałem, nie wiedziałem, że tak blisko można zobaczyć owadożerki rolleyes ALe jutro chcę jechać nad jedynkę i może ktoś powiedzieć czy jedynkę można swobodnie przejść dookoła? I gdzie dokładnie można zobaczyć te roślinki.

Odnośnik do odpowiedzi