Skocz do zawartości

Dzbanecznik × ventrata - Rozmnażanie z fragmentów łodyg

leoj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jakiś miesiąc temu przeznaczyłem mojego prawie metrowego dzbanecznika x ventrata na pocięcie. Korzystałem przy tym z artykułu http://roslinyowadozerne.eu/art/hodowla/ro...ki-lodygowe.php . Przy prawie każdym liściu zaczęły pojawiać się nowe stożki wzrostu. Mam w związku z tym pytanie, czy w tym miejscu wyrosną nowe rośliny, które będę musiał odciąć po pewnym czasie aby uzyskać osobne dzbaneczniki?

Dzięki za odpowiedzi :)

Odnośnik do odpowiedzi

leoj - w tym miejscu wyrosną nowe, młode rośliny. Korzenie wytworzą się oczywiście w miejscu odciętej, starej łodygi. Jeśli uważasz, że roślina nie będzie wyglądać wtedy atrakcyjnie, możesz próbować rozmnożyć ją poprzez odkłady powietrzne w miejscach, gdzie są nowe stożki wzrostu.

Samo ucinanie nowego stożka wzrostu (nawet jak będzie większy), jak sugeruje owadomaniak, jest bez sensu - młoda roślina musi jeszcze przeznaczyć dużo energii na wytworzenie nowych korzeni, czyli ogólnie proces uzyskania ukorzenionego dzbanecznika z łodygi wydłuża się dwukrotnie.

Najlepiej jest próbować od razu u dużego, dorosłego okazu, rozmnożyć roślinę poprzez odkłady powietrzne. Tniesz ją wówczas dopiero, gdy nowe stożki wzrostu już mają korzenie.

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za rzeczową odpowiedź :) W takim razie kiedy mam spróbować rozmnożyć przez odkłady powietrzne? Czy już teraz jak wyrosły nowe stożki wzrostu, czy mam poczekać aż się łodyga ukorzeni? Czy na każdym stożku mogę próbować zrobić odkłady?

Odnośnik do odpowiedzi

Tu masz niezły poradnik:

http://www.owadozery.pl/dzbanecznik-rozmna...trzne-ar18.html

Jeśli już miesiąc temu pociąłeś roślinę, to pewnie każda "łodyga" ma już korzenie, przynajmniej małe, dlatego ja na twoim miejscu już bym nie kombinował. Poczekałbym na przynajmniej kilku-centymetrowe korzenie i wsadził całość do właściwego podłoża.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.