Redgreen Napisano 26 Czerwca 2012 Share Napisano 26 Czerwca 2012 Czasem warto pisać na p.w. Poruszałem z "kosą" kwestie spływu kajakowego na którym nie będę.Dzięki temu coś mnie tchnęło żeby poszperać w starych płytkach. No i bomba , znalazłem zdjęcia ze spływu Drawą i zaginione fotki rosiczek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 26 Czerwca 2012 Share Napisano 26 Czerwca 2012 Ale kępy na 9 i 10 zdjęciu! Nie widziałem takich jeszcze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 26 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2012 Mnie też się podobały,zwłaszcza kobierzec na ostatnim zdjęciu.Oczywiście foty nie oddają tego co w naturze bo tam było czerwono od tych kęp. Dzięki Kosa bo to twoja zasługa że znalazłem. Mogę wrzucić parę fot z Drawy jak ktoś chce. Oczywiście w temacie spływu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 26 Czerwca 2012 Share Napisano 26 Czerwca 2012 Całkiem blisko mojego miejsca zamieszkania, może odwiedzę ten rezerwat przy okazji Fotki ładne, tylko mała rozdzielczość - mało co widać. Drawą jeszcze nie spływałem - jak dotąd tylko Piławą i Rurzycą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 26 Czerwca 2012 Share Napisano 26 Czerwca 2012 Spływ Drawą począwszy od Drawna to od zeszłego lata lekki hardcore. Zima 2010/2011 powaliła bardzo dużo drzew. Przeszkód jest cała masa, co w połączeniu z dość szybkim nurtem owocuje obrazkami typu dwóch smutnych typów w kajaku i 0 wioseł. Sam kończyłem spływ z wiosłem nadłamanym, co nie znaczy, że odradzam. Polecam właśnie. Sam Drawieński Park Narodowy też bardzo piękny, choć dla większości turystów sprawa kończy się na spływach. Chodziłem szlakami przez trzy dni, bardzo często dosłownie znikało oznakowanie szlaków, ale mało kogo to obchodzi bo pieszo się tam prawie nikt nie porusza. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 26 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2012 Całkiem blisko mojego miejsca zamieszkania, może odwiedzę ten rezerwat przy okazji Fotki ładne, tylko mała rozdzielczość - mało co widać. Zdjęcia mają zmniejszoną rozdziałkę bo ograniczone zasoby forum. Pisać na pw podając maila to wyślę lepszej jakości A na Drawie straty zawsze były. Utopione aparaty , komórki połamane wiosła i siniaki to standard. Sam wiedziałem co mnie czeka a dwa czteropaki straciłem podczas wywrotki. Gorąco polecam i dziwię się że tak mało chętnych na forumowy jedzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tsunami Napisano 26 Czerwca 2012 Share Napisano 26 Czerwca 2012 Bardzo ciekawe zdjęcia. W szczególności podobają mi się pływające intermedie. Dzięki za podzielenie się! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 20 Lipca 2012 Share Napisano 20 Lipca 2012 Jeszcze odnośnie tego rezerwatu. Mianowicie mam zamiar za "niedługo" tam pojechać, ale przedtem chcę się odpowiednio przygotować. Głównie chodzi mi o obuwie - czy w zwykłych jakichś tam trampkach to w ogóle da się tam chodzić, czy bez gumowców nie da rady niczego zobaczyć? Czy są tam jakieś ściezki, czy tylko zwyczajna gęstwina do przedzieranie się? No i czy, aby zobaczyć rosiczki, trzeba wejść na teren rezerwatu ścisłego? Pytam o to, ponieważ byłem niedawno w innym rezerwacie torfowiskowym blisko Piły (gdzie mieszkam), ale wszystko było mocno zalane (przez deszczowe lato) i niczego nie zobaczyłem, nawet kobierca mchów, że o rosiczkach nie wspomnę. Nawet nie było czego fotografować. Za to komary, to o mało mnie nie zjadły żywcem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 20 Lipca 2012 Autor Share Napisano 20 Lipca 2012 Trzeba wejść na teren rezerwatu ścisłego i mokradła wciągające każdy typ buta z możliwością jego utraty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 29 Czerwca 2015 Share Napisano 29 Czerwca 2015 (edytowane) Trzy tygodnie temu odwiedziłem torfowisko pod Mirosławcem, a właściwie to zespół kilku torfowisk. W sumie na obejście dookoła całego rezerwatu trzeba ponad 2 godzin (kompleks torfowisk ma w sumie ponad 20 hektarów). Oczywiście, bez wchodzenia (z narażeniem życia ) na teren trzęsawisk, wystarczy jakieś 1,5 h. Ale, jeśli chce się zobaczyć rosiczki, to nie ma innego wyjścia. Z wytyczonego dookoła szlaku, obficie wyznaczonego tablicami edukacyjno-informatycznymi, to właściwie widać ciągle to samo, czyli torfowiska mocno porośniete młodą sosną i brzozą oraz, raz po raz, babrzyska dzików, jak na foto: Ponieważ akurat było dość sucho (nie padało prawie 2 miesiące), więc przy obrzeżach torfowiska torfowiec wyschnięty był dosłownie "na wiór". Aby zobaczyć rosiczki okrągłolistne trzeba było wejśc nieco głębiej, gdzie było znacznie wilgotniej. Rosiczek tych jest tam mnóstwo, chociaż nie tworzą kęp, ani skupisk - rosną po prostu pojedyńczo, ale za to dosłownie wszędzie. Im głebiej wgłąb bagna, tym ich więcej. Rosiczka pośrednia natomiast rośnie dosłownie w wodzie, w kilku oczkach wodnych oraz w ich najbliższym otoczeniu, gdzie jest bardzo mokro i niebezpiecznie, bo korzuch torfowca dość mocno się ugina pod ciężarem człowieka i strach podchodzić bliżej. Z pewnością, bliżej środka poszczególnych bagienek jest takich oczek znacznie wiecej. Dywany rosiczek pośrednich, które widać w pierwszym poście Redgreena były znacznie mniejsze, albo tylko tak mi się wydawało. Podejrzewam, że to przez utrzymujacą się od dłuzeszgo czasu suszę. Chociaż dla mnie i tak widok był niesamowity. Generalnie wyprawa bardzo udana z jednym "ale". Pomimo starań, nie udało mi się wypatrzyć stanowisk rosiczki długolistnej (która tutaj występuje rzekomo dość licznie), a bardzo zależało mi na tym, aby zobaczyć ten gatunek w środowisku naturalnym. Będzie więc pretekst, aby wrócić jeszcze do tego miejsca za jakiś czas, bo torfowiska naprawdę przepiękne Edytowane 29 Czerwca 2015 przez Arturr0 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 30 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2015 Gratuluję udanej wyprawy. Podczas mojego pobytu było bardzo mokro co pewnie skutkowało większa ilością okazów ale dojście przez to bardziej niebezpieczne. Niestety nieliczne zdjęcia były robione tylko komórką i aparatem znajomego leśnika(żal że nie miałem jeszcze wtedy mojego FZ-38) Nie jestem w stanie stwierdzić czy widziałem rosiczki długolistne bo się na nich nie znam a mimo oprowadzenia mnie przez kolegę to nie doszliśmy wszędzie bo zbyt grząsko. Jeden nierozważny krok i noga zapadła się po kolana Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 30 Czerwca 2015 Share Napisano 30 Czerwca 2015 Ale nogi jakie zgrabne! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 30 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2015 Ale nogi jakie zgrabne! Już nie.Prawa jest w gipsie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi