Skocz do zawartości

Drosera binata

Lemiesz

Rekomendowane odpowiedzi

Od 1,5 miesiąca posiadam w swojej kolekcji binate, w pewnym momencie uschły wszystkie liście i myślałem że padła ale zauważyłem mały odstający z jakiejś mchu (czy czegoś innego ) listek który się rozwija. Wody nigdy jej nie brakuje bo wyczytałem że lubią jej bardzo dużo, mam następujące pytania:

1. Czy tego mchu w koło mam się pozbyć.

2. Czytałem że ta odmiana potrzebuje wysokiej wilgotności czy ona teraz takiej wilgotności potrzebuje.

3. Czy ustawić jej na podwórzu prowizoryczna szklarnie.

Jakby wam udało się wam ustalić przyczynę był bym bardzo wdzięczny za poradzenie mi z nią bo nie wiem co się stało.

Oczywiście wstawiam zdjęcie jak to wygląda.

Z góry dziękuje za każdego pomocnego posta. :)

post-5965-1340805297_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się zdaje że ta roślina jej słońce przysłania przedtem było go pełno (tak ją już kupiłem) to się go trochę pozbyłem z jednej strony żeby zdjęcie zrobić.

Odnośnik do odpowiedzi

D. binata pięknie rośnie w warunkach balkonowych od wiosny do pierwszych przymrozków. Zimą, przy obniżonej temperaturze i zmniejszonej ilości światła jaj liście zamierają. W zależności od gatunku tworzy się pąk przetrwalny lub w doniczce pozostaje tylko korzeń.

Wiosną (ciepło, słonecznie) pięknie odbija z pąka lub od korzenia. U mnie w zależności od wiosennych warunków pogodowych, po wyciągnięciu z zimowania na balkon, pierwsze liście pojawiają się nawet na przełomie kwietnia/maja.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.