Lemiesz Napisano 27 Czerwca 2012 Share Napisano 27 Czerwca 2012 Od 1,5 miesiąca posiadam w swojej kolekcji binate, w pewnym momencie uschły wszystkie liście i myślałem że padła ale zauważyłem mały odstający z jakiejś mchu (czy czegoś innego ) listek który się rozwija. Wody nigdy jej nie brakuje bo wyczytałem że lubią jej bardzo dużo, mam następujące pytania: 1. Czy tego mchu w koło mam się pozbyć. 2. Czytałem że ta odmiana potrzebuje wysokiej wilgotności czy ona teraz takiej wilgotności potrzebuje. 3. Czy ustawić jej na podwórzu prowizoryczna szklarnie. Jakby wam udało się wam ustalić przyczynę był bym bardzo wdzięczny za poradzenie mi z nią bo nie wiem co się stało. Oczywiście wstawiam zdjęcie jak to wygląda. Z góry dziękuje za każdego pomocnego posta. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 27 Czerwca 2012 Share Napisano 27 Czerwca 2012 1. Niech rośnie. 2. A gdzie tam. Moja rośnie na parapecie i nie narzeka, a nawet się rozmnożyła. 3. Myślę, że nie ma po co. To parapetowa roślinka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemiesz Napisano 27 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2012 Mi się zdaje że ta roślina jej słońce przysłania przedtem było go pełno (tak ją już kupiłem) to się go trochę pozbyłem z jednej strony żeby zdjęcie zrobić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaKe Napisano 27 Czerwca 2012 Share Napisano 27 Czerwca 2012 (edytowane) Być może. Ja bym ci radził ją zostawić tak jak jest i czekać, aż odrośnie. Edytowane 28 Czerwca 2012 przez SnaKe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 27 Czerwca 2012 Share Napisano 27 Czerwca 2012 D. binata pięknie rośnie w warunkach balkonowych od wiosny do pierwszych przymrozków. Zimą, przy obniżonej temperaturze i zmniejszonej ilości światła jaj liście zamierają. W zależności od gatunku tworzy się pąk przetrwalny lub w doniczce pozostaje tylko korzeń. Wiosną (ciepło, słonecznie) pięknie odbija z pąka lub od korzenia. U mnie w zależności od wiosennych warunków pogodowych, po wyciągnięciu z zimowania na balkon, pierwsze liście pojawiają się nawet na przełomie kwietnia/maja. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemiesz Napisano 28 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2012 Dziękuje wszystkim za pomoc, rady i podpowiedzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi