Bartnik Napisano 12 Września 2012 Share Napisano 12 Września 2012 U mnie adele rosły na parapecie przez okres dwóch miesięcy, ich rozwój był powolny ale był, po przeniesieniu do terrarium ruszyła "jak głupia". Jest dużo prostych rosiczek napisz jaka grupa Cię interesuje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 12 Września 2012 Autor Share Napisano 12 Września 2012 Dzisiaj przyszła nagroda za 2-gie miejsce w konkursie na roślinkę miesiąca (edycja sierpniowa). Przesyłka od sponsora - firmy Wild-Nature. Roślinki w dobrej kondycji, przysłane razem z podłożem (jedna muchołówka leżała luzem na podłożu). Jak widać, przyszły dwie odmiany D. capensis (Albino i chyba Typical) i dwie odmiany muchołówek, ale jakie konkretnie, to muszę do nich napisać. Tak więc jeszcze raz dziękuję organizatorom konkursu i sponsorowi. Frajda jest naprawdę duża , nagrody to nie żadna ściema, tylko pełnowartościowe rosliny, więc zachecam Forumowiczów do uczestnictwa w tym konkursie Fotki jeszcze spakowanych roślinek i już posadzonych w docelowych doniczkach: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 12 Września 2012 Share Napisano 12 Września 2012 (edytowane) Gratuluję Tobie wspaniałych roślin oraz za zajęcie drugiego miejsca w konkursie. Pierwszy raz biorę udział w konkursie. Życzę Tobie żeby pięknie rosły rośliny. Czekam na wieści dalszych postępów twojej hodowli. Chyba to jest odmiana D.m 'Red Green' Edytowane 12 Września 2012 przez adam69691 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiokouczan Napisano 12 Września 2012 Share Napisano 12 Września 2012 Z łatwych to np Drosera: spatulata, nidiformis (zimą dobrze jest je dokarmiać), binata (niektóre wymagają łagodnego "zimowania"), admirabilis, burmannii, madagascariensis, natalensis i wiele innych... Zobacz sobie tutaj http://www.owadozery.pl/rosiczka-k4.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 12 Września 2012 Share Napisano 12 Września 2012 Myślę, że ważniejsze od dokarmiania jest doświetlanie, ale i bez tego przeżyją Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snd0cff Napisano 12 Września 2012 Share Napisano 12 Września 2012 jesli chodzi o adele to również trzymam na parapecie swoją od pół roku i nie wyglada jakby bylo jej zle, rozmnożyla sie (ok 15-20 mlodych) i rosnie. Nie wydaje mi się, aby na moim parapecie wilgotnosc byla znaczaco wyzsza Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 19 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2013 (edytowane) Wczoraj, trochę niespodziewanie (bo bez zapowiedzi), przyszła do mnie przesyłka z roślinami, które zamawiałem jakiś czas temu. Myślałem, że będę musiał czekać, aż miną mrozy, a tu przyszło wszystko ładnie zapakowane w eleganckie, styropianowe pudełko w dodatku z taką poduszeczką-grzałką w środku. Większość dzbaneczników w bardzo dobrym stanie - ładnie wybarwione i dzbankujące. Przykładowe sadzonki po wyjęciu z woreczka: Zeszło mi z sadzeniem i układaniem w terrarium do późnej nocy, ale co tam... Zapodaję kilka fotek z wczoraj - wszystko już posadzone, tuż przed włożeniem do przygotowanego domku. Fotka zbiorowa . Nepenthes vogelii Nepenthes fusca Nepenthes muluensis x lowii Nepenthes spectabilis x ventricosa Dzbanek N. spectabilis x ventricosa Nepenthes ramispina Nepenthes aristolochioides x mira Dzbanek N. aristolochioides x mira Edytowane 19 Stycznia 2013 przez Arturr0 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 20 Stycznia 2013 Share Napisano 20 Stycznia 2013 Ładne roślinki ,ale mi najbardziej się podoba zakrycie mchem prawie całej doniczki - ninja Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 11 Września 2013 Autor Share Napisano 11 Września 2013 (edytowane) Dawno nic tu nie pisałem, to troszkę zreaktywuję temacik. Na początek kilka fotek - ładnie wybarwione kapturki "balkonowe" i dwa dzbanki-parapetowce: Sarracenia 'Scarlett Belle': Sarracenia purpurea ssp. Venosa: Sarracenia x 'Chelsonii': Nepenthes 'Bloody Mary': Nepenthes 'Ventrata': Wkrótce więcej fotek Edytowane 11 Września 2013 przez Arturr0 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 11 Września 2013 Share Napisano 11 Września 2013 (edytowane) Tak się czepię, możesz pokazać aktualne zdjęcie dzbanecznika Nepenthes fusca z postu 19 sty 2013 ? Edytowane 11 Września 2013 przez Bartnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 11 Września 2013 Share Napisano 11 Września 2013 Elegancka 'Scarlett Belle'. (: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 11 Września 2013 Autor Share Napisano 11 Września 2013 Tak się czepię, możesz pokazać aktualne zdjęcie dzbanecznika Nepenthes fusca z postu 19 sty 2013 ? Jak znajdę chwilę, to wjadę z aparatem do terrarium i pokażę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 17 Października 2013 Autor Share Napisano 17 Października 2013 Dzisiaj pochwalę się jedym ze swoich cefalków. Mam ich kilka, ale ten rośnie najlepiej , nawet lepiej od osobnika w terrarium, zakupionego w tym samym czasie i od tej samej osoby. Mam go od początku czerwca br. i w momencie zakupu miał sporo liści nieowadożernych i jeden zaczątek bukłaczka. Jak dzisiaj wygląda, oceńcie sami. Uprawiam go w takim szklanym jabłku, dość dużym, które stoi na wschodnim parapecie. No i kilka fotek o czym mowa: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 17 Października 2013 Share Napisano 17 Października 2013 Tak a propos kapturnic - z której strony masz usytuowany balkon i jak przez jaki czas w ciągu dnia na rośliny padają bezpośrednio słoneczne promienie (powiedzmy, że latem, bo aktualnie to zazwyczaj w ogóle nie padają...)? Bardzo ładnie wybarwione są. Ciekawe... naczynie(?) na Cephalotusa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 17 Października 2013 Autor Share Napisano 17 Października 2013 Mam to szczęście mieć balkon od strony południowej, lekko przekrzywiony ku zachodowi. W dodatku nie ma przed nim ani budynków, ani drzew, więc słońce w lato praktycznie jest tam przez cały dzień, czyli od około 9-tej do ok. 18-stej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi