kissdie18 Napisano 29 Czerwca 2012 Share Napisano 29 Czerwca 2012 Mojego cafelka trzymam w terrarium otwartym ,niestety dzbaneczki robią się brązowe . I stąd moje pytanie dlaczego?Dodam że trzymam go na wschodnim oknie , i jest w mchu i podlewam do podstawki z kermazytem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaKe Napisano 29 Czerwca 2012 Share Napisano 29 Czerwca 2012 Jak możesz to daj zdjęcia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kissdie18 Napisano 29 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2012 Niestety dzbanuszków nie widać na photosach bo są zbyt małe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 29 Czerwca 2012 Share Napisano 29 Czerwca 2012 No niestety, ale bez zdjęcia to trudno się wypowiedzieć. To postaraj się pożyczyć od kogoś jakiegoś aparatosa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kissdie18 Napisano 30 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2012 fota Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 30 Czerwca 2012 Share Napisano 30 Czerwca 2012 (edytowane) Wiem co mu jest. Twój cefal nie wziął rutinoscorbinu (jest strasznie nie wyraźny) Edytowane 30 Czerwca 2012 przez CFHs Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kissdie18 Napisano 30 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2012 Niestety wyraźniej się nie da. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 30 Czerwca 2012 Share Napisano 30 Czerwca 2012 Da się, ustaw tryb makro, lub ręcznie ustaw ostrość, zrób całego cephalotusa i cały zbiornik. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kissdie18 Napisano 2 Lipca 2012 Autor Share Napisano 2 Lipca 2012 Nie ma co fotografowac uschły. Przed tem wyjełam z akwarium bo przeczytałam na forum że duża wilgotność i temperatura może zabić roślinki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 2 Lipca 2012 Share Napisano 2 Lipca 2012 Niestety, ale na zdjęciu nic nie widać. Jak widzę nie jest małe bo ma 1600x1200 czyli można zrobić z odległości, aby było ostre i wyciąć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kissdie18 Napisano 2 Lipca 2012 Autor Share Napisano 2 Lipca 2012 Mech robi się na żółto brązowy co to możne oznaczać?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 2 Lipca 2012 Share Napisano 2 Lipca 2012 Mi też z 8 nowych pułapek 2 zżółkły i uschły ale to raczej normalne, jeśli reszta twojej rośliny rozwija się dobrze, nie ma się czym martwić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kissdie18 Napisano 3 Lipca 2012 Autor Share Napisano 3 Lipca 2012 Co robicie ze swoim cafelkiem w takie upały jak dziś?trzymacie go na oknie w tak ostrym słońcu? Edit Cephalotus: Następny raz będzie warn. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 3 Lipca 2012 Share Napisano 3 Lipca 2012 Ja swojego cefalka trzymam całą dobę na balkonie. Trzeba zawsze pamiętać w upalne dni o ciągłej dostawie wody. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 3 Lipca 2012 Share Napisano 3 Lipca 2012 Cały problem w tym w jakich warunkach był trzymany cephalotus wcześniej. Dodatkowo niewykluczone, że to nieukorzeniona sadzonka lub roślina dopiero co wyciągnięta z in vitro. Ważne jest też jak wcześniej była oświetlana (lampy, światło słoneczne), wilgotność otoczenia. Takie manewrowanie w ciemno zazwyczaj kończy się tragicznie dla rośliny. Inna sprawa to już ukorzenione i zaaklimatyzowane do warunków parapetowych rośliny. Wówczas rzeczywiście słoneczny parapet czy balkon to miejsca polecane. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi