Skocz do zawartości

Ocena Kapturnicy

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 186
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Witam.

Zauważyłem u swojej kapturnicy zółtej że zaczynają usychać kielichy ale od góry. Czy to może być poparzenie słoneczne lub jakaś inna przyczyna?

Stanowisko:

Południowy balkon,

Zraszana rano i wieczorem,

Cały czas ma wodę w podstawku.

post-6050-1341741439_thumb.jpg

post-6050-1341741967_thumb.jpg

post-6050-1341741987_thumb.jpg

post-6050-1341742004_thumb.jpg

post-6050-1341742024_thumb.jpg

post-6050-1341742041_thumb.jpg

Edytowane przez adam69691
Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu starość.

Czy to może być poparzenie słoneczne

W przypadku kapturnic z poparzeniami słonecznymi się nie spotkamy (chyba, że roślina stała do lata w ciemnej piwnicy i została wyniesiona teraz na pełne słońce).

Kapturnica to roślina wybitnie światłolubna. To co jej może zaszkodzić to zbyt mała ilość światła.

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

proszę o ocenę kapturnicy.

Dziś (po kilku dniach przyzwyczajania) wylądowała na południowym oknie, bo kupiłem ją w szklarni ale była zasłonięta innymi roślinami.

Czy powyginane, wiotkie liście to oznaka niedoboru światła?

PS. Co może być powodem usychania nie rozwiniętych liści?

Pozdrawiam. :)

Edytowane przez Tomason
Odnośnik do odpowiedzi

Skrajny niedobór światła powoduje zjawisko wypuszczania płaskich (nieowadożernych liści) lub częściowo płaskich liści (tak jak widać to tutaj). Natomiast zniekształcone liście mogą być objawem obecności lub byłej obecności mszycy.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Hej!

Wczoraj kupiłem kapturnicę (nie wiem jaka to krzyżówka to można od razu powiedzieć ). Nabyłem ją w Obi .Ziemia sucha jak dla kaktusów ,a typek powiedział że teraz można ją przesuszyć (chociaż nie wiem , ale wydaje mi się że nie). Jak ją oceniacie ???

P.S Szamanka powiedziała że to S. x chelsonii ,ale wolę żeby jeszcze ktoś potwierdził ;) .

post-6044-1342801172_thumb.jpg

Edytowane przez sevillo
Odnośnik do odpowiedzi

Hej!

Wczoraj kupiłem kapturnicę (nie wiem jaka to krzyżówka to można od razu powiedzieć ). Nabyłem ją w Obi .Ziemia sucha jak dla kaktusów ,a typek powiedział że teraz można ją przesuszyć (chociaż nie wiem , ale wydaje mi się że nie). Jak ją oceniacie ???

P.S Szamanka powiedziała że to S. x chelsonii ,ale wolę żeby jeszcze ktoś potwierdził ;) .

Witam.

Prawdopodobnie Sarracenia x chelsonii. Poczekaj jeszcze jak ktoś się wypowie.

Odnośnik do odpowiedzi

Przedmówca ma rację, poczekaj aż się inni wypowiedzą. A ja w miedzy czasie tak jak kolega powyżej nabije sobie posta, bo ostatnio spamowanie zaczyna się tu robić bardzo modne ;]

P.S To Chelsonii, nie widzę powodów by nie wierzyć Szamance ;)

Odnośnik do odpowiedzi

To raczej coś jakby 'Swaniana' lub 'Barbapappa'. Może Albert lub Mateusz z Carnisana doprecyzują bo mają większe doświadczenie z tymi krzyżówkami.

Sarracenia x chelsonii - odpada: http://www.lepiantecarnivore.it/Immagini/S...elsonii%201.jpg

Odnośnik do odpowiedzi