Ptaah Napisano 12 Kwietnia 2018 Share Napisano 12 Kwietnia 2018 To kwestia tego w jakim stanie jest kłącze - czy tylko stożek ucierpiał czy całe obumarło. Jeśli jednak korzenie wyglądają tak dobrze to możliwe, że z pąków śpiących odbiją pędy. Jeśli byłaby to dla mnie wartościowa roślina to z pewnością zostawiłbym ją i liczył, że się pozbiera. W innym wypadku szkoda czasu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 12 Kwietnia 2018 Share Napisano 12 Kwietnia 2018 Korzenie to słaby wyznacznik. Pokaż zdjęcie samego kłącza. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inżynier Napisano 12 Kwietnia 2018 Share Napisano 12 Kwietnia 2018 Sam stożek u góry zepsuł się totalnie - można go obierać palcami, odchodzi w formie łusek. Zrobię zdjęcie niedługo! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inżynier Napisano 12 Kwietnia 2018 Share Napisano 12 Kwietnia 2018 Poszedłem za głosem Ptaaha i sprawdziłem kłącze jeszcze raz - nie było możliwości, żeby uchował się choć jeden stożek wzrostu. Całe obumarło. Na dodatek w środku znalazłem dwie małe larwy - białe, długości około 3-4 milimetrów, z wyraźnie przezroczystym (albo po prostu bardziej przepuszczającym światło) środkiem. Nie wiem, czy to one mogły być powodem śmierci rośliny, czy warunki, ale pozostałe kapturnice mają się dobrze (i, jak widać, kwitną). Była to zwykła S. flava, żaden kolekcjonerski okaz, kupiona rok temu od Roraimy, bo akurat przypadkiem byłem w ogrodzie botanicznym, kiedy była ich wyprzedaż. Ale mimo wszystko całe lato ładnie rosła. No nic, może w przyszłości się poszczęści i trafi gdzieś jakiś inny jej okaz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucash9 Napisano 8 Września 2018 Share Napisano 8 Września 2018 Dzień dobry. Otrzymałem kapturnicę w opłakanym stanie do "naprawy". Podlewana była zwykłą kranówą i posadzona w zwykłej ziemi. Przesadziłem do mieszanki torfu i kwarcu, wypłukałem wcześniej korzenie i kontynuuję podlewanie wodą destylowaną. Spróbowałem ponadto podciąć zwiędnięte części jednak bałem się wpływu tej operacji na kondycję rośliny dlatego zrobiłem to tylko na kilku dzbanach. Po 3 tygodniach roślina zaczęła wypuszczać nowe dzbany i w zasadzie cieszyłem się, że wszystko idzie dobrze, jednak martwią mnie czarne plamy na czubkach nowych dzbanów. Widać to na zdjęciu. Niestety mam wrażenie, że plamy te powodują usychanie również nowych dzbanów. Być może to pozostałość po starym traktowaniu, ale chciałbym wykluczyć jakieś inne choróbsko lub moje błędy. Proszę oceńcie szansę tej rośliny, zwracając uwagę na czarne plamy na czubkach nowych dzbanów. Czy mogę zrobić coś jeszcze, żeby roślina odzyskała dawną świetność? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 8 Września 2018 Share Napisano 8 Września 2018 Witam,po zdjęciach widać stożki wzrostu bez plam,więc swoje odchorowała.Jeśli jednak by pojawiły się plamy ,można zastosować w małym stężeniu Topspin,ewentualnie jakieś naturalne zamienniki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 8 Września 2018 Share Napisano 8 Września 2018 (edytowane) Witam,po zdjęciach widać stożki wzrostu bez plam,więc swoje odchorowała.Jeśli jednak by pojawiły się plamy ,można zastosować w małym stężeniu Topspin,ewentualnie jakieś naturalne zamienniki.Środek to Topsin Edytowane 8 Września 2018 przez Styq Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
negruska Napisano 9 Września 2018 Share Napisano 9 Września 2018 Tutaj proszę pisać wszystkie posty z zapytaniem o wygląd i stan zdrowia waszych Kapturnic. Zastanawiam się czy moja kapturnica usycha, czy przechodzi w stan zimowy? Zakładam te dwie opcje ze względu na obsychające liście i słaby rozwój rośliny. Kupiłam ją nie dawno, jakieś 2 tyg/1tydz. Roślina w sklepie miała bardzo sucho, więc nie żałowałam jej wody. Możliwe że została przelana? Do tego 3 dni temu ją przesadziłam. Proszę o radę, co z nią zrobić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inżynier Napisano 10 Kwietnia 2019 Share Napisano 10 Kwietnia 2019 (edytowane) Ciekawa sprawa się u mnie wydarzyła ostatnio - podczas przesadzania końcem zimy kapturnic, wymieniłem im też torf, kłącza były piękne, zdrowe, zielone jak wiosenna trawa i pełne białych korzonków. Po przesadzeniu kwiatów wypuściły kilkanaście. Niestety w zeszłym tygodniu zauważyłem, że większość z kwiatów padła przed otwarciem - schudły im łodygi do paru milimetrów, wyglądają jak zasuszone kabanosy. Uchowały się jakieś 3 kwiatki, a samo kłącze wygląda bardzo źle. Ktoś się spotkał może z takim zjawiskiem, to jakiś grzyb? Były już raz Topsinem pryskane. Zdjęcia poniżej: Pozostałe kapturnice w innych doniczkach wyglądają ładnie i wypuszczają sporo nieowadożernych liści. Te zaprezentowane powyżej - niestety żadnych... Edytowane 10 Kwietnia 2019 przez Inżynier Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaPi Napisano 19 Kwietnia 2019 Share Napisano 19 Kwietnia 2019 Hej Jestem początkującym hodowca, stąd moje pytanie. Kupiłem kilka kapturnic w markecie(okazja) i postanowiłem je przesadzić do większych doniczek, to chyba odpowiednia pora. Podczas przesadzania zaniepokoił mnie wygląd korzeni, wyglądają jakby gniły bądź coś w tym stylu, ale zupełnie się nie znam na tym. Tutaj moja prośba czy ktoś doświadczony mógłby rzucić okiem i się wypowiedzieć. Kupiłem topsin ale jeszcze nie używałem bo nie wiem czy powinienem. Przy okazji super jak ktoś podpowiedziałby mi jaka to odmiana. Z góry dziękuje i pozdrawiam. (No i wesołych świąt:) https://m.fotosik.pl/u/91papi/album/2076147 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cwirek82 Napisano 2 Września 2019 Share Napisano 2 Września 2019 Kapturki mojej kapturnicy usychają. Na łodygach pojawiły się białe plamy. Co robić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neodot Napisano 3 Września 2019 Share Napisano 3 Września 2019 Usychanie starych liści kapturnic (jak i wszystkich innych roślin owadożernych) jest naturalnym procesem. Jeśli nie usychają najmłodsze liście - nie przejmować się. Co do białych plam - przydałoby się wyraźniejsze zdjęcie, żeby ocenić gdzie tkwi problem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cwirek82 Napisano 4 Września 2019 Share Napisano 4 Września 2019 Usychanie starych liści kapturnic (jak i wszystkich innych roślin owadożernych) jest naturalnym procesem. Jeśli nie usychają najmłodsze liście - nie przejmować się. Co do białych plam - przydałoby się wyraźniejsze zdjęcie, żeby ocenić gdzie tkwi problem. Poniżej wyraźniejsze zdjęcia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 5 Września 2019 Share Napisano 5 Września 2019 Poniżej wyraźniejsze zdjęcia Jaką wodą podlewasz rośliny? Wygląda to na wykwity minerałów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cwirek82 Napisano 5 Września 2019 Share Napisano 5 Września 2019 Jaką wodą podlewasz rośliny? Wygląda to na wykwity minerałów. Głównie destylowana, choć zdarzało się również zwykła z kranu. Jakas rada? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi