Skocz do zawartości

Ocena Kapturnicy

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Szybkie pytanie: kapturnica z torfowiska liście i miejsce z którego wyrastają suche na wiór, korzenie niższe wydają się ok, ale przy liściach gdzieniegdzie lekka pleśń( nieszczęsna agrowłóknina). Poza tym w trakcie mrozów bryła z torfem wystawała lekko powyżej torfu. Niestety nie mam zdjęcia. Co sądzicie będzie coś z niej?

ps. torfowisko całą zime pełne wody było

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 186
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Szybkie pytanie: kapturnica z torfowiska liście i miejsce z którego wyrastają suche na wiór, korzenie niższe wydają się ok, ale przy liściach gdzieniegdzie lekka pleśń( nieszczęsna agrowłóknina). Poza tym w trakcie mrozów bryła z torfem wystawała lekko powyżej torfu. Niestety nie mam zdjęcia. Co sądzicie będzie coś z niej?

ps. torfowisko całą zime pełne wody było

Jeśli kłącze nie zgniło jest szansa na ratunek.

Na pleśń użyj topsin lub inny fungicyd.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Mojej kapturnicy coś się dzieje. Jednak zacznę od rzeczy, o którą chcę zapytać bardziej z ciekawości niż ze strachu - kielichy, które wyrosły już u mnie, są bardziej rozchylone niż te, które już były kiedy kupowałam roślinę. Czy to świadczy o jakimś "niedoborze"?

post-5944-1367333640_thumb.jpg

No i to, co niepokojącego dzisiaj zauważyłam. Ostatni liść który wyrósł jest nieco zdeformowany. Kaptur ma wywinięte brzegi na zewnątrz i nie ma na nim nektaru. Pozostałe zdrowe kielichy aż się błyszczą od słodyczy, a ten jest zupełnie suchy. Są na nim jakieś małe istotki. Na zdjęciach ich nie widać, bo wyglądają jak biały pyłek, ale na pewno są to żywe stworzonka, bo sobie spacerują. Na razie nie zauważyłam żadnych pajęczynek ani nalotów.

post-5944-1367333634_thumb.jpg

post-5944-1367333619_thumb.jpg

Dodano, 07.05.2013

Czy ktoś wie co się dzieje mojej kapturnicy, tej post wyżej? Ciągle coś ją zżera. Wypuszcza nowy listek, który już ma wywinięty kaptur, jest taki powyginany... Z tego co czytałam to ten chodzący biały pyłek to mogą być roztocza, ale było napisane też, że roztocza mają jakiś 1mm długości/szerokości, a to jest naprawdę malutkie, ledwo widoczne. Jeśli to roztocza to czym mogę to zwalczyć? A jeśli nie roztocza to co?

Odnośnik do odpowiedzi

Zadam Ci kilka pytań, jeśli na poniższe pytania odpowiesz"Nie" to z rośliną wszystko ok ;).

Tak więc:

1. Czy Twoja roślina jest w warunkach sterylnych? (chodzi o te małe robaczki)

2. Czy te robaczki jakoś źle wpływają na roślinę?

3. Czy stan rośliny się pogorszył?

4.Czy roślina jako żywy organizm zawsze musi wyglądać idealnie bez skazy?

5 Czy z powodu jednego listka jest się o co martwić? rolleyes

Odnośnik do odpowiedzi

1. Nie.

2. Tak. Robaczki zauważyłam tylko na zdeformowanym liściu, na pozostałych ich nie ma. Teraz podczas ich obecności rośnie drugi "krzywy" listek i najwidoczniej robaczki lubią młode liście, bo na nim tez urządzają sobie piesze wycieczki.

3. Tak. Gdyby z rośliną się nic nie działo to pewnie nie zauważyłabym tych białych intruzów.

4. Nie, ale dobrze by było, gdyby nieproszeni goście nie wysysali z niej soków.

5. Jeśli listek wygląda gorzej, bo coś postanowiło go zjeść, to i owszem.

Odnośnik do odpowiedzi

Hejka. Właśnie wróciłem z 'Zielonego Klombu' z nowiutką Kapturnicą. Sęk w tym, że nie wiem co to za gatunek.

post-6288-1368619323_thumb.jpg

Wiem, jest trochę zaniedbana, przynajmniej na moje oko. W niektórych miejscach jakby popękana, dziury w liściach itp. A do tego nie wiem czy mogę dolać do kapturów wody, ponieważ baaardzo mądra sprzedawczyni podając mi kaptura z terrarium wylała cały kwas będący w kielichach. Umyślnie.

@Edit: Zdaję mi się, że to niewybarwiona Barbapappa, ale mogę się mylić.

Edytowane przez Cephalotus
Pisownia!
Odnośnik do odpowiedzi

A jak dla mnie, to ja się już jakiś dłuższy czas temu pogubiłem w tych wszystkich krzyżówkach S. purpurea. Po prostu jest właśnie tak z ich identyfikacją. Pewnie producent nie wie co ma. :wink:

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam i przecieram oczy, czy chodzi o to samo zdjęcie.. :D To co jest na zdjęciu Reeza to S. purpurea ssp venosa - trochę mało słońca + inny klon, mało wybarwiający się.

To że wylała ciecz z kielichów to nic strasznego, można kapkę deszczowej lub destylowanej tam umieścić, choć ja specjalnie bym roślinie nie pomagał w egzystencji, sama też sobie nieźle poradzi, dostęp do wody ma nieograniczony :)

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Pokrzywione kielichy - mam powody do zmartwień? Wiosną kapturnica ładnie ruszyła, wypuściła kilka ładnych kielichów, wybarwiła się, a teraz co nowy liść, to jakiś pofalowany, powykrzywiany, mały, wąski... nie wygląda zbyt ładnie. Rośnie w torfie, stoi na zewnątrz, słońca pod dostatkiem.

post-5944-1373383163_thumb.jpg

I chodzi mi o te kielichy, które wyrastają z głównego stożka, nie o te małe, które rosną obok i muszą się przeciskać między kielichami dorosłej rośliny.

Edytowane przez natalia.t
Odnośnik do odpowiedzi