Skocz do zawartości

Ocena Kapturnicy

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!

Trochę tendencyjnie, ale zapytam...

Wczoraj byłam w Ike-i i były owadożery.

Jako, że żadnej kapturnicy jeszcze nie mam, to się skusiłam ^_^

Roślinka wydaje się być zdrowa i mocna. Zobaczymy, jak zniesie "prawdziwe życie".

Czy macie jakieś uwagi odnośnie kwestii- jak pomóc pędzonej roślince w warunkach "naturalnych"?

ps. Do tego kupiłam taką zawieszkę za 19.99, która oryginalnie jest mini ociekaczem na naczynia,

jednak świetnie się sprawdza na balkon jako dodatkowy parapet dla np. owadożerów :P

post-6429-1376817324_thumb.jpg

post-6429-1376817339_thumb.jpg

post-6429-1376817351_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 186
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Oby tyle do szczęścia jej wystarczyło :P

Balkon niestety raczej zachodni :(

Pełne słońce 13- do zachodu.

Do pudełeczka na razie leję wody małymi partiami, bo dziś dostała świeże podłoże,

więc chcę by po mału przesiąknęło całkowicie.

Jak już podsiąknie ostatecznie, to oszacuję ile wody jej faktycznie potrzeba :)

Dzięki za rady okej

Odnośnik do odpowiedzi

• 7 months later...

Dzisiaj, standardowo będąc w okolicy, z dziewuchą zaszliśmy do marketu trzyliterowego...

Jak zawsze śmierć, nędza, żal patrzeć, bo się serce kraja. No i wypatrzyłem w tej śmierci - obraz przerażający... S. purpurea (chyba, że się mylę?) - wyschnięta chyba do granic możliwości, ale z jeszcze na moje okno chęciami życia.

Nie mogłem jej tak zostawić, stwierdzam, że miłość do roślin robi swoje. Nie zostawię jej, bo wyrzucą, a co mi tam, spróbuję odratować! Biorę w łapę idę do obsługi i stawiam sprawę jasno - biorę jeśli idzie na przecenę. Patrzą na mnie jak na idiotę i stwierdzają, że "to" już nie żyje. No cóż. Klient nasz pan, zniżka proszę bardzo. No i tak stałem się zadowolonym właścicielem S. purpurea za całe 0.99pln. Moczy się w wodzie i topi w słońcu, liczę, że odżyje szybko, gdyż młode listki, są jeszcze całkiem, całkiem. I to nie dawno wypuszczone... W każdym razie, po powrocie z rodzinnego miasta po świętach, idzie na balkon, teraz niestety musi jej starczyć południowe okno :)

A tak było mi smutno, że smerf w carnisanie się wyprzedał.

28tey37.jpg

e96d0n.jpg

90df9u.jpg

iek03o.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

No rzeczywiście fantastycznego sucharka wyhodowali. Żal patrzeć... Polecałabym ci przesadzenie, bo z pewnością podlewali ją kranówką - jak jeszcze w zamierzchłych czasach ją podlewali... Obcięłabym też te chrupkie listki, żeby do stożka dochodziło jak najwięcej światła.

Odnośnik do odpowiedzi

Co do smerfa - nie wnoszę, że to jest on :) po prostu chciałem wziąć go przy zamawianiu, ale juz nie było, więc i zwykła purpurea mnie cieszy, zwłaszcza za tą cenę. :)

Liście zaraz poucinam; co do przesadzenia to torf z domieszką mchu torfowca (jestem w szoku, że coś takiego mogło w ogóle w obi mnie spotkać!) , żadnych wykwitów soli, więc póki co w niej zostanie. Zwłaszcza, że przesyłkę z podłożem dostanę dopiero po świętach, a wszystko co miałem wsadziłem ostatnio dzbankowi.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Witam, wczoraj w Castoramie w Bielsku-Białej kupiłam kapturnicę (swoją drogą to jest skandal w jakim stanie sprzedają te rośliny). Wybrałam chyba najlepszy z najlepszych okaz, ale dzisiaj po przesadzeniu się troszkę jej przyjrzałam i zauważyłam że jest trochę przyschnięta. To pierwsza taka kapturnica jaką mam. Chciałam się Was zapytać czy widzicie jeszcze jakieś szanse przeżycia dla tej roślinki?

BTW tak korzystając z okazji chciałam się Was zapytać czy wiecie może co to za kapturnica?

Poniżej link ze zdjęciem roślinki

http://pl.tinypic.com/r/2i1o1zn/8

Edytowane przez kaskowe
Odnośnik do odpowiedzi

Wcale nie jest w takim złym stanie :) Z pewnością będzie żyła - zapewnij jej docelowo duuużo słońca, dostatek wody destylowanej w podstawce i czekaj aż się przestawi na dobre warunki. Ponieważ pewnie do tej pory w markecie nie uświadczyła za wiele światła to dla bezpieczeństwa przyzwyczajaj ją stopniowo to bezpośredniej ekspozycji. Odetnij to co uschnięte, żeby nie szpeciło i nie zasłaniało światła.

Kapturnice najlepiej się chowają na zewnątrz, więc optymalny byłby ogród/taras/balkon.

Wg mnie to S. catesbaei.

Odnośnik do odpowiedzi

BTW tak korzystając z okazji chciałam się Was zapytać czy wiecie może co to za kapturnica?

Zwykła hybryda purpurowej. W marketach nie jest łatwo trafić na coś konkretnego, szczególnie że hybrydy jako tako jest od ciut ciut i jeszcze więcej.

Odnośnik do odpowiedzi