Skocz do zawartości

Ocena Kapturnicy

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

brat zrobił mi dzisiaj niespodziankę i kupił kapturnicę w OBI. Była w maleńkiej doniczce i obrośnięta mchem, przesadziłem ją do mieszanki piasku i torfu (1:1).

Proszę o identyfikację gatunku.

ebdit1.jpg

21e1b8n.jpg

2qmi1zb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 186
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Witam serdecznie wszystkich użytkowników.

Byłbym wdzięczny za rzucenie fachowym okiem na moją kapturnicę, czy wszystko z nią w porządku. Prawdopodobnie jest to jakaś hybryda (może ktoś wie jaka).

Dodam, że podlewana jest na przemian deszczówką i wodą destylowaną, oraz na początku kwietnia musiałem ją przesadzić ponieważ wyrosła ze swojej doniczki.

Oto Zdjęcia:

http://zapodaj.net/917c5eebfe984.jpg.html

http://zapodaj.net/b36c9ee8514a9.jpg.html

Odnośnik do odpowiedzi

@up Dziękuje za radę. Wystraszyłem się, ponieważ zaczęły usychać młode kielichy i część tych niby listków (czy one są normalne?) ale reszta jak widać na zdjęciu trzyma się ładnie.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Witajcie!

Wciągnąłem się w temat roślinek niedawno, zacząłem od kupna kapturnicy w maju (teraz mam pełny parapet, głównie rosiczki, dzbanecznik i wzrastające muchołówki, ale mniejsza o to...).

Co sądzicie o stanie tej rośliny? Wypuszcza upośledzone dzbany, nie mam pojęcia dlaczego. Pierwszy miał zwężenie powyżej połowy długości. Drugi rozwinął się prawidłowo. Trzeci - no cóż, widać go na pierwszym planie. Kolejny, największy do tej pory, otworzył się częściowo i zatrzymał się w takim stanie około tygodnia temu.

Kolejny jak na razie rośnie normalnie.

Woda demineralizowana, około 2 cm w podstawce bez przerwy. Słońca dużo, bo ostatnio było dużo bardzo słonecznych dni, parapet wprost na południe.

Jeżeli ktoś ma wskazówki, co jest nie tak, proszę o pomoc :)

post-6750-1406226174_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj, bardzo ładna roślinka i wszystko jest w porządku z Twoją kapturnicą. Najlepiej jakbyś ją wywalił na zewnątrz na bezpośrednie słonko, oczywiście stopniowo żeby jej nie poparzyć. Moja mała sugestia(nie złośliwa): umyj okno, szyba już filtruje część światła a brudna jeszcze bardziej :) ,i rośliny dostają go o wiele mniej niż mogą. Upośledzonymi kielichami bym się nie przejmował, może to być wynik aklimatyzacji do nowego miejsca.

Odnośnik do odpowiedzi

Okno to wynik dwóch ostatnich dni - troszkę popadało, a że okno od strony ruchliwej ulicy, to wszystko szybko siadło. Masz oczywiście rację i zabiorę się za umycie, ale mam teki lekki opór, bo ciągle coś teraz wisi w powietrzu i może popadać lada chwila.

W takie dni trochę światła dodaję z żarówki nad parapetem. Nie wiem jak na nią reaguje kapturnica, ale siewki rosiczek odczuwają dodatkowe oświetlanie.

Niemniej dziękuję za uspokojenie, bo przyznam, że byłem trochę zmartwiony - pierwsze dwa kaptury były duże i piękne, na kolejne czekam za każdym razem z niecierpliwością, bo co tu mówić - to jest wspaniała ozdoba. Będę obserwował zatem dalej jej wzrost.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Witam proszę nie tyle o ocenę co o poradę o odratowanie roślinki :P

W jakimś temacie pokazywałem inne starsze zdjęcia, kazali mi przesadzić, dać na słońce i dawać destylkę tak też zrobiłem, dzisiaj jednak jak patrzę pojawiła się pleśń? Spryskać ją czymś? Jak dalej postępować?

o2ajq7a19sb1_t.jpg

awd9hrj4wg7g_t.jpg

1yropymvco5l_t.jpg

i9m0echdc0jj_t.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

CAM01845.jpgCAM01846.jpgCAM01847.jpg

To jest stan, gdy kupiłem roślinki, mniej więcej 3 tygodnie temu. Nie posiadała "nektaru", warga była papierowa.

CAM01870.jpgCAM01871.jpg

CAM01872.jpgCAM01873.jpgCAM01874.jpgCAM01875.jpgCAM01876.jpg

to wczorajsze, za to dzisiaj zobaczyłem coś białego na glebie ( chyba pleśń)

CAM01879.jpgCAM01880.jpg

Mam zamiar ją przesadzić tak a propo. I tu mam do was pytanie: jak oceniacie stan dzisiejszy roślinki ?

Odnośnik do odpowiedzi

bartus2003

Weź ciuteczkę wysuń stożek wzrostu ku górze i postaw kapturnicę na balkonie w słońcu, ogranicz troszkę jej podlewanie bo ona ci zgnije.

I stare uschnięte kaptury poodrywaj/poodcina.

TadzikMen

Twoja S. 'Chelsonii wygląda bardzo zdrowo przesadź ją do większej doniczki to się odwdzięczy i jak widzę masz kilka młodych okazów w kępie, porozdzielaj je pęsetą to będziesz miał kilka osobnych roślin :)

Edytowane przez comandos21
Odnośnik do odpowiedzi