jacol17 Napisano 1 Lipca 2014 Share Napisano 1 Lipca 2014 Witam, brat zrobił mi dzisiaj niespodziankę i kupił kapturnicę w OBI. Była w maleńkiej doniczce i obrośnięta mchem, przesadziłem ją do mieszanki piasku i torfu (1:1). Proszę o identyfikację gatunku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 1 Lipca 2014 Share Napisano 1 Lipca 2014 Jakiś niewybarwiony mieszaniec na bazie S. purpurea, możesz przyjąć S. purpurea hybride. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacol17 Napisano 1 Lipca 2014 Share Napisano 1 Lipca 2014 Dziękuję bardzo za pomoc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 1 Lipca 2014 Autor Share Napisano 1 Lipca 2014 Jaki mieszaniec? Przecież to po prostu Sarracenia purpurea jest. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr_Ares Napisano 6 Lipca 2014 Share Napisano 6 Lipca 2014 Witam serdecznie wszystkich użytkowników. Byłbym wdzięczny za rzucenie fachowym okiem na moją kapturnicę, czy wszystko z nią w porządku. Prawdopodobnie jest to jakaś hybryda (może ktoś wie jaka). Dodam, że podlewana jest na przemian deszczówką i wodą destylowaną, oraz na początku kwietnia musiałem ją przesadzić ponieważ wyrosła ze swojej doniczki. Oto Zdjęcia: http://zapodaj.net/917c5eebfe984.jpg.html http://zapodaj.net/b36c9ee8514a9.jpg.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 6 Lipca 2014 Share Napisano 6 Lipca 2014 Ładna i zdrowa kapturnica. Wydaje mi się, że zasypałeś stożki wzrostu wyrastające z boku rośliny. Odkop je i będzie ok Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr_Ares Napisano 8 Lipca 2014 Share Napisano 8 Lipca 2014 @up Dziękuje za radę. Wystraszyłem się, ponieważ zaczęły usychać młode kielichy i część tych niby listków (czy one są normalne?) ale reszta jak widać na zdjęciu trzyma się ładnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kdropl Napisano 24 Lipca 2014 Share Napisano 24 Lipca 2014 Witajcie! Wciągnąłem się w temat roślinek niedawno, zacząłem od kupna kapturnicy w maju (teraz mam pełny parapet, głównie rosiczki, dzbanecznik i wzrastające muchołówki, ale mniejsza o to...). Co sądzicie o stanie tej rośliny? Wypuszcza upośledzone dzbany, nie mam pojęcia dlaczego. Pierwszy miał zwężenie powyżej połowy długości. Drugi rozwinął się prawidłowo. Trzeci - no cóż, widać go na pierwszym planie. Kolejny, największy do tej pory, otworzył się częściowo i zatrzymał się w takim stanie około tygodnia temu. Kolejny jak na razie rośnie normalnie. Woda demineralizowana, około 2 cm w podstawce bez przerwy. Słońca dużo, bo ostatnio było dużo bardzo słonecznych dni, parapet wprost na południe. Jeżeli ktoś ma wskazówki, co jest nie tak, proszę o pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek79 Napisano 24 Lipca 2014 Share Napisano 24 Lipca 2014 Witaj, bardzo ładna roślinka i wszystko jest w porządku z Twoją kapturnicą. Najlepiej jakbyś ją wywalił na zewnątrz na bezpośrednie słonko, oczywiście stopniowo żeby jej nie poparzyć. Moja mała sugestia(nie złośliwa): umyj okno, szyba już filtruje część światła a brudna jeszcze bardziej ,i rośliny dostają go o wiele mniej niż mogą. Upośledzonymi kielichami bym się nie przejmował, może to być wynik aklimatyzacji do nowego miejsca. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kdropl Napisano 25 Lipca 2014 Share Napisano 25 Lipca 2014 Okno to wynik dwóch ostatnich dni - troszkę popadało, a że okno od strony ruchliwej ulicy, to wszystko szybko siadło. Masz oczywiście rację i zabiorę się za umycie, ale mam teki lekki opór, bo ciągle coś teraz wisi w powietrzu i może popadać lada chwila. W takie dni trochę światła dodaję z żarówki nad parapetem. Nie wiem jak na nią reaguje kapturnica, ale siewki rosiczek odczuwają dodatkowe oświetlanie. Niemniej dziękuję za uspokojenie, bo przyznam, że byłem trochę zmartwiony - pierwsze dwa kaptury były duże i piękne, na kolejne czekam za każdym razem z niecierpliwością, bo co tu mówić - to jest wspaniała ozdoba. Będę obserwował zatem dalej jej wzrost. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartus2003 Napisano 6 Sierpnia 2014 Share Napisano 6 Sierpnia 2014 Witam proszę nie tyle o ocenę co o poradę o odratowanie roślinki W jakimś temacie pokazywałem inne starsze zdjęcia, kazali mi przesadzić, dać na słońce i dawać destylkę tak też zrobiłem, dzisiaj jednak jak patrzę pojawiła się pleśń? Spryskać ją czymś? Jak dalej postępować? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TadzikMen Napisano 7 Września 2014 Share Napisano 7 Września 2014 To jest stan, gdy kupiłem roślinki, mniej więcej 3 tygodnie temu. Nie posiadała "nektaru", warga była papierowa. to wczorajsze, za to dzisiaj zobaczyłem coś białego na glebie ( chyba pleśń) Mam zamiar ją przesadzić tak a propo. I tu mam do was pytanie: jak oceniacie stan dzisiejszy roślinki ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 7 Września 2014 Share Napisano 7 Września 2014 (edytowane) bartus2003 Weź ciuteczkę wysuń stożek wzrostu ku górze i postaw kapturnicę na balkonie w słońcu, ogranicz troszkę jej podlewanie bo ona ci zgnije. I stare uschnięte kaptury poodrywaj/poodcina. TadzikMen Twoja S. 'Chelsonii wygląda bardzo zdrowo przesadź ją do większej doniczki to się odwdzięczy i jak widzę masz kilka młodych okazów w kępie, porozdzielaj je pęsetą to będziesz miał kilka osobnych roślin Edytowane 7 Września 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 7 Września 2014 Share Napisano 7 Września 2014 (edytowane) Comados gdzie ty widzisz S. purpuree u Tadzika? To S. 'Chelsonii' . Ładniutka. Edytowane 7 Września 2014 przez Sevillo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 7 Września 2014 Share Napisano 7 Września 2014 (edytowane) Aj racja heh tak to jest jak się myśli o du... Dzięki Sevil.. za zwrócenie uwagi już poprawione. Edytowane 7 Września 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi