Skocz do zawartości

Ocena Kapturnicy

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Kapturek czeka na perlit i dostanie nowe "mieszkanie". Cieszy mnie to, że wiem jaki rodzaj i w jakim stanie mam go. Zobaczyłem niestety, że jeden korzonek wystaje po za doniczkę i się pokrywa pleśnią, więc chyba będę musiał go amputować. A co do rozsadzenia, niestety nie wiem, którą część bym mógł oddzielić od reszty.

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 186
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Tak dokładnie :) zobaczysz jakby białawe małe bulweczki... jak będą miały osobne korzonki to chwyć pęseta za bulwę i lekko spróbuj odłączyć ale nie na siłę, delikatnie. Jak będzie to mała siewka osobno rosnąca to ładnie ci wyjdzie z gąszczu korzeni ;) ; ważne żeby te bulwy miały korzonki.

Jak rozłączysz tak powinny wyglądać:

315481d26d6ceb8d.jpg

Edytowane przez comandos21
Odnośnik do odpowiedzi

• 4 months later...

To i ja poproszę o ocenę stanu i powiedzcie jeszcze jako co ją oznaczyć??

ps. moja pierwsza kapturnica ;-)) jest u mnie około 2-3 mieś troszkę odchorowała przesadzanie co jeszcze widać na niektórych liściach ale nowe rosną piękne i naprawdę duże ten najwyższy ma około 40 cm

post-4481-1422958894_thumb.jpg

post-4481-1422958922_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

Jak na moje oko może to być venosa, poczekaj, aż się wybawi do słonka. Z purpureą jest taki problem, że na rynku jest sporo hybryd, których jest dużo w sprzedaży, a po prostu nie są nazwane.

A co do stanu zdrowia (bo o tym to chyba temat ;) ), to zdrowa, ładna roślina.

Odnośnik do odpowiedzi

Jak oglądałem tą kapturnice to na niektórych kielichach jest meszek najwięcej na skrzydełkach, w niższej części jest ale mniej niż w porównaniu z skrzydełkami. Na małych kielichach znaczy młodych jest praktycznie ciężki do zauważenia albo nie ma go wcale. Faktycznie trzeba będzie poczekać na wybarwienie żeby było wiadomo w 100%. Bardzo dziękuje za pomoc.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Zgniła. Jedyne co możesz teraz zrobić to wyjąć kłącze i sprawdzić, czy na calej szerokości kłącze jest miękkie. Mozesz to zrobić tnąc je nożyczkami/skalpelem. Jeżeli okaże się, że jakaś część kłącza jest biała w środku (twarda), można je oczyścić, zanurzyć na kilka minut w fungicydzie i potem spróbować posadzić. Niewielka szansa, że odbije, ale próbować trzeba.

Odnośnik do odpowiedzi