TadzikMen Napisano 7 Września 2014 Share Napisano 7 Września 2014 Kapturek czeka na perlit i dostanie nowe "mieszkanie". Cieszy mnie to, że wiem jaki rodzaj i w jakim stanie mam go. Zobaczyłem niestety, że jeden korzonek wystaje po za doniczkę i się pokrywa pleśnią, więc chyba będę musiał go amputować. A co do rozsadzenia, niestety nie wiem, którą część bym mógł oddzielić od reszty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 7 Września 2014 Share Napisano 7 Września 2014 Korzonka nie obcinaj, opłucz korzeń cały i sam zobaczysz co jest osobną roślinką Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TadzikMen Napisano 7 Września 2014 Share Napisano 7 Września 2014 Korzonka nie obcinaj, opłucz korzeń cały i sam zobaczysz co jest osobną roślinką a w czym opłukać go ? w wodzie destylowanej ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 7 Września 2014 Share Napisano 7 Września 2014 (edytowane) Tak dokładnie zobaczysz jakby białawe małe bulweczki... jak będą miały osobne korzonki to chwyć pęseta za bulwę i lekko spróbuj odłączyć ale nie na siłę, delikatnie. Jak będzie to mała siewka osobno rosnąca to ładnie ci wyjdzie z gąszczu korzeni ; ważne żeby te bulwy miały korzonki. Jak rozłączysz tak powinny wyglądać: Edytowane 7 Września 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TadzikMen Napisano 7 Września 2014 Share Napisano 7 Września 2014 hmm to za kilka dni się do tego wezmę i zobaczę jak coś będę robił zdjęcia z całego procesu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olka220 Napisano 3 Lutego 2015 Share Napisano 3 Lutego 2015 To i ja poproszę o ocenę stanu i powiedzcie jeszcze jako co ją oznaczyć?? ps. moja pierwsza kapturnica ;-)) jest u mnie około 2-3 mieś troszkę odchorowała przesadzanie co jeszcze widać na niektórych liściach ale nowe rosną piękne i naprawdę duże ten najwyższy ma około 40 cm Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 3 Lutego 2015 Share Napisano 3 Lutego 2015 Dobrze jest, ale widać, że ma za mało światła. Stąd te wąskie, wyciągnięte liście. Ale jak słoneczno na wiosnę przygrzeje, będzie lepiej Co to jest to białe w podłożu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olka220 Napisano 3 Lutego 2015 Share Napisano 3 Lutego 2015 posypałam perlitem bo mech mnie doprowadza do szału ;-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 28 Lutego 2015 Share Napisano 28 Lutego 2015 Witam. Mam prośbę o identyfikacje.Podejrzewam że to jest S.purpurea ssp.venosa? Nie jestem pewien w 100%. Kupiona była 2 tyg temu w Heldrosie. Niestety jak się pytałem to nie wiadomo jaki to podgatunek jest. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 28 Lutego 2015 Share Napisano 28 Lutego 2015 Jak na moje oko może to być venosa, poczekaj, aż się wybawi do słonka. Z purpureą jest taki problem, że na rynku jest sporo hybryd, których jest dużo w sprzedaży, a po prostu nie są nazwane. A co do stanu zdrowia (bo o tym to chyba temat ), to zdrowa, ładna roślina. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 28 Lutego 2015 Share Napisano 28 Lutego 2015 S. purpurea ssp. venosa ma z zewnątrz kielichy gęsto pokryte włoskami dł. do 1 mm (meszek), S. purpurea ssp. purpurea ma zwykle kielichy gładkie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 28 Lutego 2015 Share Napisano 28 Lutego 2015 Jak oglądałem tą kapturnice to na niektórych kielichach jest meszek najwięcej na skrzydełkach, w niższej części jest ale mniej niż w porównaniu z skrzydełkami. Na małych kielichach znaczy młodych jest praktycznie ciężki do zauważenia albo nie ma go wcale. Faktycznie trzeba będzie poczekać na wybarwienie żeby było wiadomo w 100%. Bardzo dziękuje za pomoc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 10 Marca 2015 Share Napisano 10 Marca 2015 Po 2 tygodniach od zakończenia zimy moja kapturnica nie odrasta! Szczegóły i zdjęcia znajdują się pod tym adresem. Zdj i opis problemu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 10 Marca 2015 Share Napisano 10 Marca 2015 Wygląda jakby zupełnie zgniła. Zimą podłoże może być prawie suche a doniczka z rośliną musi stać w chłodnym/zimnym miejscu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 10 Marca 2015 Share Napisano 10 Marca 2015 Zgniła. Jedyne co możesz teraz zrobić to wyjąć kłącze i sprawdzić, czy na calej szerokości kłącze jest miękkie. Mozesz to zrobić tnąc je nożyczkami/skalpelem. Jeżeli okaże się, że jakaś część kłącza jest biała w środku (twarda), można je oczyścić, zanurzyć na kilka minut w fungicydzie i potem spróbować posadzić. Niewielka szansa, że odbije, ale próbować trzeba. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi