Maciek86 Napisano 10 Maja 2015 Share Napisano 10 Maja 2015 Niestety i ja mam problem ze swpimi kapturnicami. Po pierwsze pojawiły sie na nich jakieś takie małe robaki-pajęczaki??? i usychaja niestety kaptury oraz od dłużśzego czasu nie ma w nich wody Czy powinienem jakoś uzupełniać wodę w kielichach?? Co zrobić z tymi robaczkami?? I co z tymi usychającymi kielichami?? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 10 Maja 2015 Share Napisano 10 Maja 2015 (edytowane) Te robaczki to mszyce. One powodują usychanie kielichów. Musisz się ich pozbyć jak najszybciej. Skorzystaj z wyszukiwarki na forum, dużo razy był poruszany ten temat. Przede wszystkim oddziel te zaatakowane rośliny od zdrowych. Edytowane 10 Maja 2015 przez Crespo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek86 Napisano 10 Maja 2015 Share Napisano 10 Maja 2015 Największą kapturnicę przesadziłem do nowego podłoża tym razem 1:1 torf z perlitem (wcześniej była w samym torfie). Dokładnie opłukałem kielichy i korzenie z niechcianych bywalców i resztek ziemi w której mogłyby się uchować. Po wyschnięciu roślinki całość spryskałem SUBSTRALem POLYSECT 005SL. Kiedyś już walczyłem z mszycami w ogrodzie (jaśmin wonny) i trochę mi jeszcze zostało. Roślin, które są na palecie w czarnych doniczkach nie przesadzałem tylko spryskałem dość obficie w/w preparatem. Mam nadzieję, że to pomoże. Dziękuję za poradę i trzymajcie kciuki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 6 Sierpnia 2015 Share Napisano 6 Sierpnia 2015 Witam ostatnio w jednym z kapturów zauważyłem larwy muchy (nie wiem jak się tam dostały i jakim cudem są tam w stanie żyć). Znacie jakieś sposoby aby się ich pozbyć. Nie ma zdjęcia bo trudno zrobić zdjęcie środka kielicha aby było też wydać problem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 6 Sierpnia 2015 Share Napisano 6 Sierpnia 2015 A czy to jest jakiś realny problem? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Owadożery Napisano 17 Sierpnia 2015 Share Napisano 17 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam. Wczoraj kupiłem kapturnicę jako kolejną roślinę mięsożerną (w ALDI) . Dzisiaj w moich okolicach zawiało mocno i zrzuciło mi kapturnicę (z balkonu, kilkunaście metrów). Na szczęście była w dwóch doniczkach, pierwsza potłuczona druga nieruszona. Gdy ją podniosłem była trochę zruszona (roślinka), ale ubiłem tą ziemię (torf) i nie rusza się zbytnio. Spójrzcie na zdjęcie i dajcie znać czy ta roślinka przeżyje (szczególnie kaptur po prawo jest rozerwany). Przy okazji, widzicie, że dużo młodych "kapturków" jest sucha, co z tym zrobić? Btw. Kapturnicę wyjąłem na chwile ze spodka (tak żeby się nikt nie przyczepił o podlewanie ). Czekam na odpowiedź. Pozdrawiam. Edytowane 17 Sierpnia 2015 przez Owadożery Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 17 Sierpnia 2015 Share Napisano 17 Sierpnia 2015 Kapturnicy nic się nie stanie. Połamany liść z czasem obetniesz, a suche proponuję Ci poucinać u ich nasady. Pełne słońce, dużo wody i będzie dobrze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 17 Sierpnia 2015 Share Napisano 17 Sierpnia 2015 Też ostatnio w Aldi kupiłem kapturnicę. Zalecam ci ją przesadzić ponieważ jak zauważyłem rośliny mięsożerne z Aldi rosną nie w torfie a martwym mchu torfowcu (nie jest to gleba odpowiednia dla kapturnic). Niektóre kaptury u mnie też były zmęczone ale roślina ich nie zrzuciła jednak najważniejsze aby stożek wzrostu był zdrowy (nawet jeśli zrzuci stare to jeśli stożek jest zdrowy to wypuści nowe). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Owadożery Napisano 17 Sierpnia 2015 Share Napisano 17 Sierpnia 2015 (edytowane) Ok, dziękuję za uwagi wkrótce będę przesadzał wszystkie roślinki. Słyszałem, że to musi być jakiś gruboziarnisty piach do torfu nie zwykły, tak? Mam nadzieję, że kapturnica przeżyje. Edytowane 17 Sierpnia 2015 przez Owadożery Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 17 Sierpnia 2015 Share Napisano 17 Sierpnia 2015 Ja stosuję mieszankę torfu i perlitu w proporcji ok 3:1 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Owadożery Napisano 17 Sierpnia 2015 Share Napisano 17 Sierpnia 2015 Ok, a co z dzbankami (uzupełnić wodę)? Polecacie ustawić roślinę w ogrodzie, czy lepiej w domu (pytam bo w domu nie ma dużo owadów)? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 17 Sierpnia 2015 Share Napisano 17 Sierpnia 2015 Widzę że to chyba S. purpurea hybrid jeśli nie ma wody w kielichach to zalecam nalać bo ta kapturnica łapie wodę deszczową Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Owadożery Napisano 17 Sierpnia 2015 Share Napisano 17 Sierpnia 2015 (edytowane) Widzę że to chyba S. purpurea hybrid jeśli nie ma wody w kielichach to zalecam nalać bo ta kapturnica łapie wodę deszczową A ile wody dolać i skąd będę wiedzieć czy można już do niej wrzucać owady? Edytowane 17 Sierpnia 2015 przez Owadożery Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 17 Sierpnia 2015 Share Napisano 17 Sierpnia 2015 Wrzucać, to do tych kapturów to nigdy już nie będziesz. Ale nalej tak połowę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Owadożery Napisano 18 Sierpnia 2015 Share Napisano 18 Sierpnia 2015 (edytowane) Wrzucać, to do tych kapturów to nigdy już nie będziesz. Ale nalej tak połowę. Rozumiem, że chodzi ci o dwa porwane kaptury? ;D Mam zawsze dolewać wody do kapturów? Ten najładniejszy nie jest chyba uszkodzony. Nalałem do niego ciut mniej niż pół kaptura. Dzisiaj będę chyba przedzał. Mam perlit, torf i piach. A i mam jeszcze jedno ważne pytanie: Czy mogę zasadzić 2x sadzonek muchołówek, 1x sadzonkę rosiczki i 1x sadzonkę kapturnicy w jednej bardzo dużej doniczce? Edytowane 18 Sierpnia 2015 przez Owadożery Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi