Skocz do zawartości

Ocena Kapturnicy

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety i ja mam problem ze swpimi kapturnicami. Po pierwsze pojawiły sie na nich jakieś takie małe robaki-pajęczaki??? i usychaja niestety kaptury oraz od dłużśzego czasu nie ma w nich wody :(

ae188c9be58645b1med.jpg

cc01998793eda898med.jpg

d52b37d5c8835f49med.jpg

632c323f6fbb1783med.jpg

c1834c466515527amed.jpg

2183d81414b23f9emed.jpg

e3cf9b59c65891c4med.jpg

b325d96549e0a273med.jpg

Czy powinienem jakoś uzupełniać wodę w kielichach?? Co zrobić z tymi robaczkami?? I co z tymi usychającymi kielichami??

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 186
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Te robaczki to mszyce. One powodują usychanie kielichów. Musisz się ich pozbyć jak najszybciej.

Skorzystaj z wyszukiwarki na forum, dużo razy był poruszany ten temat. Przede wszystkim oddziel te zaatakowane rośliny od zdrowych.

Edytowane przez Crespo
Odnośnik do odpowiedzi

Największą kapturnicę przesadziłem do nowego podłoża tym razem 1:1 torf z perlitem (wcześniej była w samym torfie). Dokładnie opłukałem kielichy i korzenie z niechcianych bywalców i resztek ziemi w której mogłyby się uchować. Po wyschnięciu roślinki całość spryskałem SUBSTRALem POLYSECT 005SL. Kiedyś już walczyłem z mszycami w ogrodzie (jaśmin wonny) i trochę mi jeszcze zostało. Roślin, które są na palecie w czarnych doniczkach nie przesadzałem tylko spryskałem dość obficie w/w preparatem. Mam nadzieję, że to pomoże. Dziękuję za poradę i trzymajcie kciuki.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Witam ostatnio w jednym z kapturów zauważyłem larwy muchy (nie wiem jak się tam dostały i jakim cudem są tam w stanie żyć). Znacie jakieś sposoby aby się ich pozbyć. Nie ma zdjęcia bo trudno zrobić zdjęcie środka kielicha aby było też wydać problem.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Witam.

Wczoraj kupiłem kapturnicę jako kolejną roślinę mięsożerną (w ALDI) . Dzisiaj w moich okolicach zawiało mocno i zrzuciło mi kapturnicę (z balkonu, kilkunaście metrów). Na szczęście była w dwóch doniczkach, pierwsza potłuczona druga nieruszona. Gdy ją podniosłem była trochę zruszona (roślinka), ale ubiłem tą ziemię (torf) i nie rusza się zbytnio.

Spójrzcie na zdjęcie i dajcie znać czy ta roślinka przeżyje (szczególnie kaptur po prawo jest rozerwany). Przy okazji, widzicie, że dużo młodych "kapturków" jest sucha, co z tym zrobić?

Btw.

Kapturnicę wyjąłem na chwile ze spodka (tak żeby się nikt nie przyczepił o podlewanie ;) ).

Czekam na odpowiedź.

Pozdrawiam.

post-7136-1439821062_thumb.jpg

Edytowane przez Owadożery
Odnośnik do odpowiedzi

Też ostatnio w Aldi kupiłem kapturnicę. Zalecam ci ją przesadzić ponieważ jak zauważyłem rośliny mięsożerne z Aldi rosną nie w torfie a martwym mchu torfowcu (nie jest to gleba odpowiednia dla kapturnic). Niektóre kaptury u mnie też były zmęczone ale roślina ich nie zrzuciła jednak najważniejsze aby stożek wzrostu był zdrowy (nawet jeśli zrzuci stare to jeśli stożek jest zdrowy to wypuści nowe).

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzucać, to do tych kapturów to nigdy już nie będziesz. :D Ale nalej tak połowę.

Rozumiem, że chodzi ci o dwa porwane kaptury? ;D

Mam zawsze dolewać wody do kapturów? wacko

Ten najładniejszy nie jest chyba uszkodzony. Nalałem do niego ciut mniej niż pół kaptura.

Dzisiaj będę chyba przedzał.

Mam perlit, torf i piach.

A i mam jeszcze jedno ważne pytanie: Czy mogę zasadzić 2x sadzonek muchołówek, 1x sadzonkę rosiczki i 1x sadzonkę kapturnicy w jednej bardzo dużej doniczce?

Edytowane przez Owadożery
Odnośnik do odpowiedzi