Skocz do zawartości

Ocena Kapturnicy

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 weeks later...
  • Odpowiedzi 186
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Jeszcze raz moja papużka.

Wygląda teraz tak jak na zdjęciu. Przeżyły i rozwijają się dwa stożki, które widać. Reszta to jedna wielka, pleśniejąca zgnilizna. Co z tym robić? Wyjąć, oczyścić zielone części, wykąpać w topsinie, przesadzić do świeżego torfu? Czy zostawić jak jest?

post-5944-1488375582_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Może ktoś rzucić okiem na moją jedną z wielu kapturnic? ja nie widzę żeby ona miała stożki wzrostu. Tzn. jeden stożek widzę ponieważ już wyrasta nowy liść jest jak na razie mikroskopijny ale dla mnie zauważalny lecz nie dla aparatu fotograficznego. Więc stąd mój nie pokój czy aby ona nie padła podczas zimowania? dołączam zdjęcia.

post-6257-1488541391_thumb.jpg

post-6257-1488541386_thumb.jpg

post-6257-1488541396_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Natalia.t ma racje, ale jednak wątpię czy da się ją uratować. Na pocieszenie dodam że gorzej już z kapturnicą chyba nie będzie.

Niestety tak wygląda kapturnica która ma za mokro w okresie zimowania, a pod powierzchnią torfu jest jeszcze gorzej.

Odnośnik do odpowiedzi

Moja nie dała rady. Nie wiem, co mnie podkusiło, żeby wstawić ją do kuwety z wodą z resztą roślin. No ale łudzę się, że i tak by zginęła,

Nie martw się,ja swoje kaptury też spisałem na straty.Na szczęście w kauflandzie będą nowe kaptury :D

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

Cześć,

Zastanawiam się czy moja leucophylla nie jest posadzona bokiem chć kaptury rosną pionowo, nie przesadzałem jej jeszcze po zeszłorocznym kupnie. Czy waszym zdaniem należało by ją przesadzić tak żeby stożek wzrostu był u góry?

post-6517-1491063853_thumb.jpgpost-6517-1491063828_thumb.jpgpost-6517-1491063820_thumb.jpg

Edytowane przez godzil
Odnośnik do odpowiedzi

moja papuzia źle zniosła zimowanie, wszystkie kaptury uschły i nie potrafię dostrzec stożka wzrostu. od spodu część kapturów była jeszcze zielonkawa, myślicie że coś z niej jeszcze będzie? spróbować ją przesadzić żeby zobaczyć w jakim stanie jest kłącze?

post-6517-1491326760_thumb.jpgpost-6517-1491326765_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Godzil, jeśli coś z niej jeszcze ma być to przesadzanie z pewnością nie jest dobrym pomysłem. Jak bym spryskał obficie topsinem, postawił w spodku z wodą, dał w ciepło i na słońce i trzymał kciuki, ale nie wygląda to za dobrze.

Edytowane przez Zeratul
Odnośnik do odpowiedzi