Masiol Napisano 5 Lutego 2017 Share Napisano 5 Lutego 2017 Utnij. Każdy pęd to jakiś wydatek energetyczny dla rośliny. Ładnego kwiatka z tej rośliny nie będzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 1 Marca 2017 Share Napisano 1 Marca 2017 Jeszcze raz moja papużka. Wygląda teraz tak jak na zdjęciu. Przeżyły i rozwijają się dwa stożki, które widać. Reszta to jedna wielka, pleśniejąca zgnilizna. Co z tym robić? Wyjąć, oczyścić zielone części, wykąpać w topsinie, przesadzić do świeżego torfu? Czy zostawić jak jest? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 1 Marca 2017 Share Napisano 1 Marca 2017 Jeśli są martwe stożki to poczekaj aż żywe kapturnice zbiorą siłę (do miesiąca jednak trzeba wyczuć właściwy moment) a następnie przesadź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcino Napisano 3 Marca 2017 Share Napisano 3 Marca 2017 Może ktoś rzucić okiem na moją jedną z wielu kapturnic? ja nie widzę żeby ona miała stożki wzrostu. Tzn. jeden stożek widzę ponieważ już wyrasta nowy liść jest jak na razie mikroskopijny ale dla mnie zauważalny lecz nie dla aparatu fotograficznego. Więc stąd mój nie pokój czy aby ona nie padła podczas zimowania? dołączam zdjęcia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 3 Marca 2017 Share Napisano 3 Marca 2017 Zastosuj te same rady, które dali mi inni - torf tylko lekko wilgotny, dużo słońca, podlewanie wyłącznie do podstawki. Jeśli masz topsin, to możesz obficie nim ją spryskać i podlać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 3 Marca 2017 Share Napisano 3 Marca 2017 Natalia.t ma racje, ale jednak wątpię czy da się ją uratować. Na pocieszenie dodam że gorzej już z kapturnicą chyba nie będzie. Niestety tak wygląda kapturnica która ma za mokro w okresie zimowania, a pod powierzchnią torfu jest jeszcze gorzej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 5 Marca 2017 Share Napisano 5 Marca 2017 Moja nie dała rady. Nie wiem, co mnie podkusiło, żeby wstawić ją do kuwety z wodą z resztą roślin. No ale łudzę się, że i tak by zginęła, Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 5 Marca 2017 Share Napisano 5 Marca 2017 Moja nie dała rady. Nie wiem, co mnie podkusiło, żeby wstawić ją do kuwety z wodą z resztą roślin. No ale łudzę się, że i tak by zginęła, Nie martw się,ja swoje kaptury też spisałem na straty.Na szczęście w kauflandzie będą nowe kaptury Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
godzil Napisano 1 Kwietnia 2017 Share Napisano 1 Kwietnia 2017 (edytowane) Cześć, Zastanawiam się czy moja leucophylla nie jest posadzona bokiem chć kaptury rosną pionowo, nie przesadzałem jej jeszcze po zeszłorocznym kupnie. Czy waszym zdaniem należało by ją przesadzić tak żeby stożek wzrostu był u góry? Edytowane 1 Kwietnia 2017 przez godzil Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 1 Kwietnia 2017 Share Napisano 1 Kwietnia 2017 Zostaw tak jak jest, w niczym to nie przeszkadza Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 1 Kwietnia 2017 Share Napisano 1 Kwietnia 2017 Jest to naturalne ustawienie stożka. Poza tym przy takim ułożeniu starsza część kłącza ma większy dostęp do światła, przez co będą się na niej szybciej tworzyły nowe odrosty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
godzil Napisano 4 Kwietnia 2017 Share Napisano 4 Kwietnia 2017 moja papuzia źle zniosła zimowanie, wszystkie kaptury uschły i nie potrafię dostrzec stożka wzrostu. od spodu część kapturów była jeszcze zielonkawa, myślicie że coś z niej jeszcze będzie? spróbować ją przesadzić żeby zobaczyć w jakim stanie jest kłącze? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zeratul Napisano 4 Kwietnia 2017 Share Napisano 4 Kwietnia 2017 (edytowane) Godzil, jeśli coś z niej jeszcze ma być to przesadzanie z pewnością nie jest dobrym pomysłem. Jak bym spryskał obficie topsinem, postawił w spodku z wodą, dał w ciepło i na słońce i trzymał kciuki, ale nie wygląda to za dobrze. Edytowane 4 Kwietnia 2017 przez Zeratul Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
godzil Napisano 5 Kwietnia 2017 Share Napisano 5 Kwietnia 2017 kapturki stoją już od miesiąca na balkonie więc mają słońca tyle ile pogoda da Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 5 Kwietnia 2017 Share Napisano 5 Kwietnia 2017 Moim zdaniem już po temacie. Proces gnicia zaczął się już przy tym jedynym żywym kawałku. Jakieś 2% szans. Powodzonka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi